Treba otvoriti sampanjac,kanarska urma je svoju prvu zimu u kontinentalnim Banovcima uspesno prezivela i nadam se da ce ih biti jos mnogo~

Posadjena prosle godine polovinom marta!
Relativno dobro rasla tokom sezone,pocevsi od kraja juna,do kad je mirovala,otvorivsi nekoliko novih listova,sto je za prvu godinu u zemlji dovoljno!
Zastita postavljena negde u drugoj polovini novembra.
Zastitu je cinio plastenik-osnovna konstrukcija od drvenih gredica i letvica,preko folija sa mehuricima u dva sloja,koja se nisu dodirivala,tako da je izmedju bio sloj vazduha kao dodatna izolacija!
Za male mrazeve za dogrevanje je koriscena velika sijalica od 400W.
Aktivna zasita,sa dogrevanjem grejalicom pocela krajem decembra kada je poceo ledeni talas u trajanju od 20 dana.Za sve to vreme temperatura se nije penjala u plus,a minimum,ujedno i za celu zimu je bio
-14C!
Pre toga palma je dozivela vise blazih mrazeva,od
-1C,-2C (cetiri-pet puta,zbog moje nesmotrenosti),a jednom cak
-6C!
To je dovelo do ostecenja najstarijih listova,ne drasticnih,ali dovoljno da je ja lepo "osisam" polovinom januara kada je prosao ledeni talas!
Do polovine februara,znaci narednih mesec dana nije nikako grejana jer su temperature bile konstantno u plusu,pa cak i veoma visoke,do
+18C. U tim danima temperatura u plasteniku je prelazila
+25C,iako je bio otvoren!
Tako je palma otpocela fazu rasta!
Drugi hladan talas je bio u drugoj polovini februara,sa minimumom od
-5C,ali bez ledenih dana,tako da sam je dogrevao samo u toku noci. U ovom naletu palma nije dozivela negativne temperature!
Grejanjem,na minimu snage grejalice,temperatura u plasteniku se kretala uglavnom
izmedju 7C i 10C!
Zastita uklonjena 1.3.2009.
Danasnje fotografije: