Autor Tema: BOŽIĆNI KAKTUS  (Posjeta: 8616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline oaza

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
BOŽIĆNI KAKTUS
« u: Srpnja 09, 2010, 12:53:28 poslijepodne »
 :thumb_up:OVAKO:imam na balko0nu trenutno božićni kaktus,zanima me kad počne cvjetati,i ako može neke savjete o njemu? :icon_redface:

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
Odg: BOŽIĆNI KAKTUS
« Odgovori #1 u: Srpnja 10, 2010, 11:38:19 prijepodne »
Kod tzv. božićnog kao i uskrsnog kaktusa važno je samo pogoditi dobar ritam budući da spadaju u šumske kaktuse. Samo ime im kaže božićni cvate u zimu studeni, prosinac, siječanj, zatim veljacu, ožujak ima razdoblje mirovanja, staviti ga na svježije ( oko 15 st) rjeđe zaljevaj. Travanj i svibanj uobicajena njega, kad se kompost prosuši, zalij. Lipanj, srpanj i kolovoz bilo bi dobro da je vani ( i to je mala tajna za dobru cvatnju) stavi ga na sjenovito mjesto. Kad zahladni, krajem rujna, listopada, drži ga na suhom i svježem, manje zaljevaj dok ne formira pupove. Kasnije povecaj temperaturu i kreni sa normalnim zaljevanjem. Kad procvjeta drži ga di želiš, na normalnoj sobnoj temperaturi, uz normalno zaljevanje, nemoj da temperatura padne ispod 15 dok je u cvatu.

Kod uskrsnog ista stvar, al je ritam malko drugačiji jer cvate u drugo doba godine. Znači, Uskrsni miruje preko zime ( listopad, studeni, prosinac, sijećanj ) drži na svježijem mjestu, oko 15 st uz vlažan (al ne mokar) kompost. Pred cvatnju ( velj. ožujak ) drži ga malo sušim, manje zaljevaj dok ne formira pupove. Onda ga stavi na toplije, u grijanu sobu i više zaljevaj. kad procvate, održavaš normalno. Nemoj da temperatura padne ispod 15.

Drži ga na dobro osvjetljenom mjestu, al nikako na direktnom suncu.
Sretno  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #2 u: Srpnja 10, 2010, 11:41:49 prijepodne »
eh, da..i kad formira pupove, stavi ga na jedno mjesto di želiš da cvate..i NE PREMJEŠTAJ! tijekom cvatnje. To fakat ne vole.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #3 u: Srpnja 10, 2010, 12:20:48 poslijepodne »
Kako razlikovati uskršnji kaktus Zygocactus truncatus, od božićnog Rhipsalidopsis gaertneri ( i R. rosa ) ako nisu u cvatu...obje vrste imaju razgranatu stabljiku i savijene grane sastavljene od plosnatih članaka koji nalikuju listovima. E sad, promatraju se rubovi članaka. Kod božićnog kaktusa su nazubljeni, a kod uskrsnog su blago valoviti... a tu su i epifililijumi (epiphyllum)...imaju duge uske izboje koji se šire na sve strane, a cvatu u velikim trubicama sa više redova latica...cvjetovi idu do promjera 12 cm...cvatu uglavnom danju, ali ima i noćocvjetajućih, jako mirisnih, bijelih (hibridi E. cooperi) Cvatu nešto kasnije od uskršnjeg kaktusa, znaći svibanj, lipanj..i dalje se održavaju isto... :wink:

Offline oaza

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Srpnja 11, 2010, 13:11:42 poslijepodne »
hvala na savjetu :wink:

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #5 u: Rujna 29, 2011, 17:31:45 poslijepodne »
Aktiviram ovu temu ponovo jer necu da pravim novu, a pitanje je vezano za epiphyllume. Moj epi je stajao na jakom sucnu ove godine i nakon cveta je poceo da se susi, da pati... Premestio sam ga u hlad i super se oporavio, ali novi mladi vrhovi sada iz sebe izbacuju korencice. :shocked: Kakva je to pojava, na sta reaguju, sta da radim. Da li da odsecem te vrhove sa zilicama pa u zemlju da ih malo namnozim? :sretan:
milka

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #6 u: Rujna 29, 2011, 17:51:30 poslijepodne »
Ako se stari dio osušio možda ne dobivaju vodu, tako da, da..možeš ih rasadit...ove mlade dijelove sa korjenčićima..inace i oni i uskrsni vole više šareni hlad a ne direktno sunce, dok su vani. Na direktnom mogu bit po zimi dok su unutra i dok nije pre jako...

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #7 u: Rujna 29, 2011, 17:59:38 poslijepodne »
Nije bas skroz suv, samo je malo oprljen od sunca, ali izvuci ce se. Bitno mi je bilo to za rasadjivanje, hvala! :sretan: :thumb_up:
milka

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #8 u: Rujna 30, 2011, 16:50:01 poslijepodne »
ja sam jednoga neki dan ''sahranio'' steta, ljepo je cvao

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #9 u: Rujna 30, 2011, 17:17:22 poslijepodne »
Šta si mu napravio, priznaj?  :wink:

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #10 u: Listopada 01, 2011, 13:26:22 poslijepodne »
nista, nije mi se previse dopadao, tj nisam previse obratio brige za njega ;)
kaj sa sjemenkama od ricinusa?

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Ožujka 04, 2012, 15:15:11 poslijepodne »
Pradomovina ove vrste su tropske prašume Brazila. Svima nam je dobro poznata zbog svojih ružičastih cvjetova koji je krase u vrijeme Božića. Pripada biljkama kratkoga dana. Ima plosnatu nazubljenu stabljiku na čijem se vrhu zimi razviju cvjetovi egzotičnog izgleda, dugi i do 7,5 cm. Cvijet ima dva reda uvijenih latica, a prašničke niti i tučak izbačeni su prema van. Boja cvijeta varira od boje trešnje, preko ružičasto-ljubičaste do ružičaste. Kako bi razvio cvjetove u vrijeme božićnih blagdana, zahtijeva posebnu njegu. Kad ocvate, počinje period mirovanja. Stavite ga u prostoriju gdje temperatura iznosi  oko 10-15°C, u tom periodu potrebno ga je neznatno zalijevati, toliko da se članci ne osuše. Voli pjeskovito humusno tlo kisele reakcije (pH 5-6), manje biljke presadite svake godine, a veće svake dvije do tri godine. Najbolje vrijeme za presađivanje je nakon cvatnje. Razmnožiti ga možete tako da otrgnete nekoliko članaka i stavite ih u smjesu treseta i pjeska, a kada puste korijen, presadite ih u lonce.
'Mali'  :thumb_up:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #12 u: Ožujka 04, 2012, 17:32:28 poslijepodne »
Negde sam citao da kad ima odgovarajuce uslove moze i bez korena da zivi. To se desilo nekom na SB, ali sliku nisam sacuvao. :eusa_wall: Zovu ga jos i decembar. Mislim da je najvise rasprostranjen od svih kaktusa. (ne u prirodi, vec medju nama) Gotovo svaka kuca ga ima kod mene, redovno stoji na prozorskoj dasci. :icon_lol: Ja imam 3 komada, poveca. Primetim ih samo kad cvetaju, a sami se snalaze tokom godine. :icon_mrhappy: Ne vole jako sunce...
milka

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #13 u: Ožujka 05, 2012, 22:15:13 poslijepodne »
Imate pod temom "Božični kaktus" pisala ja o njezi..i ovoga i tzv. Uskršnjeg kaktusa..i jedno i drugo su šumski kaktusi, koji su navodno problematicni oko cvatnje, al zapravo samo im treba pogodit uvjete...i zapravo su super!  :sretan:

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Travnja 02, 2012, 12:04:36 poslijepodne »
Milina!  :sretan:
Carpe diem