Autor Tema: Moj vrt iz okoline Pule  (Posjeta: 7612 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Moj vrt iz okoline Pule
« Odgovori #45 u: Listopada 24, 2007, 13:00:07 poslijepodne »
Da, retko ko se uopste razume u biljke, vecina samo zna da primeti da je dvoriste "lepo", a najbliza okolina je obicno jako ljubomorna ako imas lepo dvoriste, iako uopste nece da se pomuce da urede i svoje... Sreca tvoja pa si u "divljini".  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #46 u: Listopada 24, 2007, 15:41:03 poslijepodne »
Zaista sreca, toljudi koji zive u gradovima (mada sam 1,5 km do centra grada) i ne znaju koliko znaci kad pijes jutarnju kafu u prolece a par detlica ispred prozora udaraju po starom stablu..........................da ne duzim, morala bih knjigu napisati :sretan:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #47 u: Listopada 24, 2007, 18:30:18 poslijepodne »
Da, retko ko se uopste razume u biljke, vecina samo zna da primeti da je dvoriste "lepo", a najbliza okolina je obicno jako ljubomorna ako imas lepo dvoriste, iako uopste nece da se pomuce da urede i svoje... Sreca tvoja pa si u "divljini".  :wink:

Da bas tako...mada sam ja moj komslilum poprilicno "postrojio", kada jer to u pitanju  :icon_mrhappy:
Do pre par godina sem prvih komsija pored mene, i jednoh prekoputa NIJEDNO skoro dvoriste nije licilo bas na nesto...medjutim sada je vec drugacije...i inace u gradu je drugacije...mnogo sada ima vise recimo cvetnih balkona po zgradama nego pre...pocelo je dosta toga da se pomera napred u toj "bransi"...

@ Tasana - Prelepo ti je dvoriste  :thumb_up:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #48 u: Siječnja 23, 2008, 11:38:57 prijepodne »
jos malo
Tasana,htedoh da te pitam jos pre,ali evo tek sad se setih-jel to vodena palma raste kod tebe u basti  :shocked: ? Ostavljas je da prezimi napolju ili je iskopavas?
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #49 u: Siječnja 23, 2008, 14:39:06 poslijepodne »
palmark nije "vodena palma" (dobro, možda je neki od vas tako zovu") radi se o Cyperus involucratus (nema veze sa palmama, dobro to si valjda i znao).
Vidio sam da je na svetu biljaka zovu i papyrus šta je isto pogrešno...

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #50 u: Siječnja 23, 2008, 17:17:49 poslijepodne »
Cao Palmark
Moj ciperisu je i prosle i ove zime ostao u barici. Nadzemni deo strada,a  na prolece opet krene. Iznad gornje ivice busena nalazi se 7-8cm vode. Inace u vodi se velicina biljke vise nego duplira za jednu sezonu rasta.
Pozdrav

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #51 u: Siječnja 25, 2008, 01:04:17 prijepodne »
Sad sam tek videla Palmark pitanje. Taj ciperus je isto bio proba, samo je pre godinu dana bio upola manji kad sam ga zasadila pored panja da ga malo zastiti. Mnogo ga u leto zalivam i to je sve, a nadzemni deo dakako smrzne, ali mu to ne smeta da potera duplo lepsi i veci.
Ne znam odakle si Merijt, ali ovde nebi bio u vodi nego u ledu, tako da mu ovaj nacin za ovo podneblje bas odgovara-pa i vidi se. :icon_smile:

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #52 u: Siječnja 25, 2008, 19:20:37 poslijepodne »
CAO TASHANA
Ja sam iz Pozarevca, ali i prosla i ova zima su bile blage. Cak i da mi ciperus propadne nije tesko nadji drugi. Tuga je sto mi jeove zime propao pravi papirus. Kupila sam ga u Gardenu pre 4 godine i tada je kostao 1000 dinara. Preko leta je lepo rastao, ali sam imala problema da ga sacuvam preko zime. Davala sam vise pelcara, ali se nikom nije uhvatio.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #53 u: Siječnja 26, 2008, 00:38:57 prijepodne »
Stvarno mi je zao, jer je i meni to mnogo lepsa biljka od ciperusa, ali nikad ne bih rekla da moze podneti nasu zimu. Ne znam na sta mislis kad kazes "pravi papirus" ali verujem da je to slicna biljka ciperusu sa mnogo finijim liscem, a vidjamo ga u saksijama. Ne znam nista o njemu, mada mislim da je trebao prezimiti u prostoriji.
Kakve si pelcere davala? Zar se on isto razmnozava kao ciperus?

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #54 u: Siječnja 26, 2008, 16:54:29 poslijepodne »
cao Tashana
Pravi papirus je mnogo lepsi od ciperusa. Uvek sam ga drzala u saksiji na terasi preko leta, a zimi sam ga unosila unutra.Planirala sam ovog proleca da ga stavim u baru, ali sada nista od toga. Inace on se ne razmnozava kao ciperus, okretanjem lista nadole i drzanjem u casi, vec deljenjem biljke iz korena. Normalno je da mu se listovi pomalo suse preko zime, ali mora ostati bar neki zdrav, da bi biljka mogla na prolece da krene.
Pozdrav

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #55 u: Ožujka 08, 2008, 17:28:21 poslijepodne »
Tasana, daj molim te reci mi dali je to ista vodena palma koje ljudi drže u saksijama u kući.? Moja mama je to davno imala i to raste ko ludo ja bi to pokušala naći i zasaditi vani ako je to ta biljka na koju mislim.Baš mi se sviđa.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #56 u: Ožujka 08, 2008, 21:28:28 poslijepodne »
Da, to je ta biljka koju vidjamo svuda po saksijama, a u primorju po obalama. Moja je takodje bila u saksiji, nije licila ni nasta i kad sam se setila kakve su one u Kotoru, veliki siroki zbunovi,odlucila sam da je zasadim napolje i tek tad je licila na pravu biljku.
Malo je zasticena panjem od breze a mislim da je dobro i to sto joj je koren prilicno duboko posadjen pa zato jos nije izmrzla.
Ne mogu nista reci kako je prezimila ovu hladnocu zimus, ali to cemo ubrzo saznati  :thumb_up:

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #57 u: Lipnja 06, 2008, 22:13:18 poslijepodne »
Samo 3 meseca sam cekala da vam javim da je ciperus prezivio i one duge ledene dane kod mene-eto ga raste mada jako proredjen, verovatno je dosta toga smrzlo, a za koji dan ce liciti na sebe pa cu okaciti i sliku  :thumb_up:

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #58 u: Lipnja 06, 2008, 23:56:10 poslijepodne »
Mozete mi pomoci da zajedno razmotrimo moju ideju o sadnji malih-mladih palmica , klijanaca od zimus .
Naime, dosla sam na ideju da ih sadim sad u vrt, a zimus ako treba da ih malo zastitim, pa da vidimo ko ce preziveti.
Posto imam svoje klijance, mislim da vredi pokusati.
Ideja je da ih posadim po velicini (nize ispred, pa redom..) u jednoj kosoj liniji sa potrebnim razmakom ( ako neko prezivi).
Trenutno imam : S.minor
                       C.humilis
                        S.palmeto
                        R.hystrix
                        S.byrmingham
u tu kombinaciju verovatno ne spadaju sledece, koje takodje imam :
Ph.robelenii
Ph dactilifera
W.robusta          to sam onako spomenula da se napravim vazna  :sretan:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #59 u: Lipnja 09, 2008, 08:44:04 prijepodne »
 :shocked:
Au Tasana pa kod tebe vec pozamasna kolekcija palmi! Bravo!!!
Ja ti bas ne savetujem da sadis S.palmeto u vrt jer ne bi preziveo nase zime,posebno ne tako mali! Cak i velikog da ga posadis jednog dana trebace mu solidna zastita tokom zime! Sve zavisi da li si spremna na to...
Pozdrav i drago mi je da je ciperius preziveo-to ti je jos jedna egzoticna biljka u vrtu a da ne moras da se mlatis sa njom oko unosenja,iznosenja itd.
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C