Listopadno drvo, egzotičnog izgleda koje sam dosta viđala po Dalmaciji. Budući da navodno ide od zone 6 - 9 moglo bi biti vrlo zgodno i za kontinent. Naraste 10 do 15 m sa razgranatom, širokom krošnjom. Izgled lista dosta podsjeća na mimozine, a imaju zanimljivu osobinu, da se po noći i kad je oblačno, zatvore..doslovno kao kišobran. Ima prekrasne, neobične ljubičaste cvjetove, promjera oko 5 cm, žutih prašnika koji cvatu sredinom ljeta. Cvjetovi imaju blag, egzotican miris...Na jesen donosi plodove, mahune sa sjemenkama. Albicija navodno dobro podnosi sušu i nije zahtjevna u pogledu tla, mada joj bolje odgovaraju laganija, propusna od teške ilovace. Relativno brzo raste, dobro podnosi i orezivanje, a korjenje joj nije pre jako, pa nema straha za staze i sl. Navodno podnosi temperature do -15, ali to može jako varirati od sorte do sorte. Viđala sam ih kao solitere ili uz verande i terase. Predlažem ipak zaštičeniji ili južni položaj sa kakvim zidom u blizini, narocito za kontinent uz pasivnu zaštitu (debeli malč itd) za mlade biljke.
Moja je još mala, kakvih 50 cm visine. Kupila sam je u Botaničkom u Zagrebu za 25 kn, mada sam ih dosta viđala po rasadnicima na obali. Trenutno je još u loncu, mislim da je pametnije ostaviti je unutra preko zime do proljeća da se malo udeblje i naraste.