Autor Tema: Bolesna Areca Lutescens ? :(  (Posjeta: 8473 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

pistacija

• Gost
Bolesna Areca Lutescens ? :(
« u: Listopada 20, 2007, 16:09:01 poslijepodne »

2 mjeseca imam gore navedenu palmu i fakat ju obozavam; istina je da palma ne mrda niti je ista naraslo od dana kad sam je kupila.....Zalijevala sam ju OBILATO 1 x tjedno kisnicom destiliranom ili odstajalom vodom iz pipe, kako kad. Dohranjivala sam je 1 x u 2 tjedna. Citajuci forume shvatih da joj ne treba ne znam kakvo obilato zalijevanje. E da, i prskala sam je destil.vodom al ne puno i to svaki dan- bojala sam se pauka. Zadnjih par dana je ne prskam vise.

Obzirom da u zadnjih 10 dana malo malo pa par listova zutih  (ili cijelu granu) odsjecem zabrinula sam se  :misli: Pocela sma brijat da joj smeta grijanje i propuh jer je stajala kod ulaznih vrata u uredu (ulazna vrata vode van a ne u neki hodnik i sl.).

Odsjekla sam sve sto je uvenulu a danas sam je premjestila na puno mirnije mjesto u uredu daleko od radijatora i propuha; Frendica mi veli da ne trebam toliko strepiti nad biljkom i da je normalno da koji list uvene ali bojim se da kako je krenulo da ce sva uginuti  :zbunjen: Danas sam malo zlicom prckala po zemlji u kojoj je zasadjena da vidim je li mozda prevelika kolicina vlage kriva za uvelo lisce ali zemlja je ok, vlazna je al nista strasno, vise je vlazno-suha. Frendica (cija palma ludilo napreduje kao i vecina djungle u njenom stanu) veli da nema pauka i sl.kukaca i da se opustim al ipak brinem...

Sta krivo radim? Pliz help ne bih da mi ugine jer jednu sam vec ubila al ne ja nego pauci , doduse prodovacica je rekla da je bolesna al sam ju svejedno kupila za sitno love misleci da cu je spasiti - naravno da nisam. I nisam ju bacila iako su joj svi listovi odsjeceni i iako iz zemlje suhe stabljike bez imalo zivota vire van ja cekam i nadam se cudu :)

Hvala unaprijed na pomoci  :klanjase:

-kovrcavi listovi za koje vec vidim da cu ih 100% morat odrezat za koji dan :

- mladi list koji ne mrda :

- sfrkani list

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
Odg: Bolesna Areca Lutescens ? :(
« Odgovori #1 u: Listopada 20, 2007, 16:33:52 poslijepodne »
previse vode, odmah izvadi biljku iz lonca i stavi na najtoplije mjesto da se kompletno osusi. Po obliku i boji listova vrlo vjerovatno je korijenje vec pocelo trunuti. Bilo bi dobro da stavis sliku korijenja nakon sto si je izvadilo pa cemo vidjeti dalje. Nadam se da nije prekasno. toto

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #2 u: Listopada 21, 2007, 10:30:38 prijepodne »
Slazem se sa totom, previse vode. Izvadi je potpuno iz zemlje, operi je u kadi ili sl. i ako ima trulog korenja odseci sve do zdravog dela, onda je posadi u drugu (suvlju) zemlju i manje zalivaj.

Meni je jedna pre neki dan stradala od kombinacije hladnoca+previse vode, s tim sto sam je drzao na terasi i nisam ni obracao paznju na nju (posto unutra imam mnogo veci i lepsi primerak). Na gore opisan nacin sam vec nekoliko put spasavao Dypsis lutescens, ali nekad nije moguce spasiti biljku. Ispiranje u kadi spasava biljku i od vasi/paukova.

Onaj mali (retardirani) list nece rasti, on trajno ostaje takav. On samo pokrece izdanak, pored njega ce poceti da rastu pravi listovi.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

pistacija

• Gost
« Odgovori #3 u: Listopada 21, 2007, 14:39:36 poslijepodne »
Slazem se sa totom, previse vode. Izvadi je potpuno iz zemlje, operi je u kadi ili sl. i ako ima trulog korenja odseci sve do zdravog dela, onda je posadi u drugu (suvlju) zemlju i manje zalivaj.

Meni je jedna pre neki dan stradala od kombinacije hladnoca+previse vode, s tim sto sam je drzao na terasi i nisam ni obracao paznju na nju (posto unutra imam mnogo veci i lepsi primerak). Na gore opisan nacin sam vec nekoliko put spasavao Dypsis lutescens, ali nekad nije moguce spasiti biljku. Ispiranje u kadi spasava biljku i od vasi/paukova.

Onaj mali (retardirani) list nece rasti, on trajno ostaje takav. On samo pokrece izdanak, pored njega ce poceti da rastu pravi listovi.

ali zemlja mu je hladno suha! nemrem cak reci ni da je vlazna....

ajd dobro presadicu je pa cu vidjeti...a koja zemlja je najbolja za palme  i gdje ju kupit? inace sopingiram takve stvari u Luckom ;)

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #4 u: Listopada 21, 2007, 16:58:06 poslijepodne »
Pa mislim da je treset dobar...dakle kupi univerzalni suprstat sa sastavom od treseta...
I ja bi pomiješao sa pijeskom malo.