Autor Tema: Phoenix canariensis  (Posjeta: 219960 vremena)

0 Članova i 45 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofil

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Phoenix canariensis
« Odgovori #285 u: Prosinca 20, 2010, 21:11:30 poslijepodne »
to je phoenix canariensis varieties, to je posljedica virusne infekcije, zbog kojeg ne dostaje klorofila... :wink:
Inače po mom mišljenju ta palma ne bi imala šanse na sunčanijim, sušnijim i vrućim pozicijama... :sun:
Već sam negdje naletio na sliku ovog phoenix canariensisa...  :thumb_up: :thumb_up:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #286 u: Prosinca 20, 2010, 21:15:13 poslijepodne »
Pa da, to sam i mislio, imam ja jednu juku kojoj se isto desilo sa listovima i uvek mi najvise strada zbog te infekcije, ali sam cuo da to kod juke zna da prodje posle nekog vremena...
milka

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #287 u: Prosinca 20, 2010, 22:47:29 poslijepodne »
To je Phoenix canariensis cv. 'variegata' hort.: Ovaj ne postoji nigdje u prirodi, nego samo u vrtnom uzgoju i kao takav šareni razmnožava se jedino dolje vegetativnim izbojcima (ako potjeraju). Sjeme ako i dobije, iz njega izrastu tek obične zelene tj. jednobojne kanarke (jer se virus pjegavosti većinom ne prenosi sjemenom).

Ovo šarenilo nije genska mutacija (mutacije se prenose sjemenom), nego je ustvari bolesna viroza koja djelomično sprečava razvoj zelenog klorofila, pa zato biljka teže preradjuje hranu iz tla, lošije raste i osjetljivija je na mraz i druge nepogode. Povrh toga ubodom insekata može zaraziti sličnom pjegavosti razne druge palme i slične egzote naokolo, pa ju treba držati podalje izvan zbirke da vam ne postane 'lijepa šarena'. Iako neupućenima ta kanarka izgleda "prelijepo", morate shvatiti da je to isto kao egzotična 'divna' djevojka pjegava od boginja ili kuge ... (no comment).
« Zadnja izmjena: Prosinca 20, 2010, 22:56:50 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #288 u: Prosinca 20, 2010, 23:41:15 poslijepodne »
To sam i pretpostavljao da moze samo izbojcima da se razmnozava.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #289 u: Prosinca 21, 2010, 11:20:48 prijepodne »
To je Phoenix canariensis cv. 'variegata' hort.: Ovaj ne postoji nigdje u prirodi, nego samo u vrtnom uzgoju i kao takav šareni razmnožava se jedino dolje vegetativnim izbojcima (ako potjeraju).

Ph. canariensis ne stvara izbojke ako je čisti Ph. canariensis. Križan s Ph. dactyliferom može izbacivati izbojke, a i tad ih je teško uspješno odvojiti da prežive. Negdje sam čitao da je dosta nizak postotak uspješnog odvajanja izboja.
Sad sam provjerio, uspješnost koju navodi Saakov s Ph. dactyliferama bila je oko 50% što i nije tako loše.
« Zadnja izmjena: Prosinca 21, 2010, 11:39:21 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #290 u: Prosinca 24, 2010, 15:51:31 poslijepodne »
jos

Uploaded with ImageShack.us
Imam jedno pitanje danas sam primetio da su mi kod ove kanarke zile izasle kroz saksiju u podmetac neznam sta da radim posto na prolece nameravam da je sadim napolje ne bih da je sad presadjujem valjda joj nece biti nista do marta kad bude moglo da se sadi napolje ona je sad u staklenoj basti sta da radim.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #291 u: Prosinca 24, 2010, 17:02:28 poslijepodne »
Sad ništa,neće se kanarki ništa dogoditi samo ćeš imati problema sa vađenjem korjena,nadam se da nećeš morati razbijati pitar,šteta pitara.Da bi se takve stvari izbjegle podmetač mora biti veći i pitar bi trebalo podignuti(letvicama) bar 10mm od podmetača,kad korjen nanjuši zrak neće izlaziti van pitara.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #292 u: Prosinca 24, 2010, 17:34:41 poslijepodne »
To se meni cesto desavalo i obicno sam lomio, kidao, sekao saksiju, neverovatno koliko ponekad koren moze da zaglavi.Koren izlazi van saksije kad se u podmetacu zadrzava voda, tako da uvek prospi ostatak.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #293 u: Prosinca 24, 2010, 17:56:49 poslijepodne »
Ma nije mi problem za saksiju ako treba i da je polomim na prolece kad budem presadjivao samo palmi da nebude nista neznam da li da secem zile koje su izasle ili da ih ostavim i ne diram .vazi trava podici cu je malo na letvice u podmetacu.

Uploaded with ImageShack.us
« Zadnja izmjena: Prosinca 24, 2010, 18:12:26 poslijepodne od SCALAR »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #294 u: Prosinca 24, 2010, 18:58:27 poslijepodne »
Ako ces da seces, onda stavi malo pepela i ne zalivaj 2-3 dana.Ja obicno kod drugih biljaka to okrutno odsecem, ali nemam srca kad su palme u pitanju. :0648:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #295 u: Prosinca 24, 2010, 20:21:25 poslijepodne »
Ma necu seci nista neka je ovako do proleca.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #296 u: Prosinca 24, 2010, 21:07:23 poslijepodne »
Ma kad je već izaša onda ostavi kako je bilo,da se ne suši,ako nije na toplom valjda neće više puno rasti,treba letvice staviti prije da ne izađe korijen.Zato ja volim pitare koji imaju rupe sa strane a ne ispod.
bvb

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #297 u: Prosinca 25, 2010, 14:23:18 poslijepodne »
Pa ovih dana je bilo bas toplo kad staklo ugreje u staklenoj basti bude i 25 stepeni a kad je bas hladno bude 8-10 stepeni ja ne grejem staklenubastu ali povezana mi je sa dnevnom sobom i tamo se propusta toplotu i otvaram i prozor veliki pa kad je toplo bude otvoren.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #298 u: Prosinca 25, 2010, 18:42:29 poslijepodne »
Pravi ti je spas ta staklena basta!  :thumb_up:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #299 u: Prosinca 26, 2010, 19:06:51 poslijepodne »
Da znas da jeste ali je i puno kostala pogotovu dupla termo stakla ostalo i da ne govorim .