Autor Tema: Slanje palmi poštom  (Posjeta: 1624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Slanje palmi poštom
« u: Rujna 07, 2010, 22:11:59 poslijepodne »
Našao sam se ovih dana u ovoj situaciji pa da podijelim iskustvo. Problem mi je bio kako osigurati da se palma ne izlomi tijekom putovanja. Palma je već u posudi i mislim da bi najveća šteta bila vaditi ju i stavljati u foliju i sl.

Prvo sam napravio kutiju po mjeri koja fiksira samu posudu. U posudu sam poslagao na zemlju zgužvane papire (može i stiropor i sl.), a zatim sam sve to uvezao u vrećicu koja ih drži na jednom mjestu, a i zadržava vlagu iz posude.

Na kraju sam probio rupe na 4 mjesta i podvezao sa svake strane posudu i na taj ju način fiksirao da se posuda ne prevrće tijekom putovanja. Nadam se da će stvar funkcionirati.

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Salnje palmi poštom
« Odgovori #1 u: Rujna 08, 2010, 07:40:42 prijepodne »
dobro si to napravio. :thumb_up: ja sam isto tako ljetos poslao mali kiwi (actinidia arguta). samo sam jos odrezao bocu od cole, i stavio na biljku (gornji dio boce, donji mi nije trebao) s tim da je cep upirao u gornju stjenku kartonske kutije (tako da se saksija nije mogla mrdat unutra, a biljka je imala vlagu i nikako se nije mogla polomiti). đurine kucne carolije  :mrgreen:. tako upakirana mogla je ic i za australiju. :icon_mrhappy:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #2 u: Rujna 08, 2010, 07:52:23 prijepodne »
Meni je dalmatiansoap poslao bananu u tubi poput onih u kojima se dijele diplome (ima ih i u prodaji http://e-trgovina.nn.hr/c-508-tuba-za-potu.aspx). Čvrst karton ne dozvoljava da se zgnječi, a nema ni kud puno mrdati. Korijen bude u maloj vrećici koji zadrži minimum vlage koji trebaju za biljku. Dakle ovaj princip odlično bi išao i za veće klijance palmi ili one koji su rasli u čašicama od 2 dcl. Vidio sam i šire takve tube. Mogu odlično poslužiti i one u kojima se nalazi čips.

Molim i ostale ako imaju iskustva i ideje u slanju ovakvih pošiljki neka ih podijele.
« Zadnja izmjena: Rujna 08, 2010, 07:53:39 prijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #3 u: Rujna 08, 2010, 11:04:27 prijepodne »
Ja sam isto jednom slao palmu u povečoj tegli. Kutiju u kojoj je bila sam oblikovao u cilindar koji sjeda uz teglu.
Pokrio zemlju a učvrstio sam je slično kao Damir samo ne bocom nego sam odrezao tvrdu izduženu kutiju koju sam dobio s nekim viskijem.
Samo je važno da u nju stane dio palme koji je iznad zemlje i da bude taman toliko dugačka da prijanja na gornji poklopac od paketa.
Tu manju kutiju sam dodatno smeđim selotejpom učvrstio i za dio koji pokriva zemlju i to je to.
Karton, skalper, smeđi selotejp i malo razmišljanja o krojenju kutija je sva oprema. Ako slučajno doma nemate nikakvu kutiju zaputite se u obližnji dučan i pitajte
imaju li praznih kutija (od robe koja im dolazi i koje oni ionako bacaju).
Ps. I oprezno u rukovanju sa skalperom (nikada prema sebi ili svojoj ruci).
« Zadnja izmjena: Rujna 09, 2010, 11:07:24 prijepodne od branimir »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
Odg: Slanje palmi poštom
« Odgovori #4 u: Rujna 08, 2010, 11:45:39 prijepodne »
Evo par videa o načinu pakiranja banana za poštanski tranport na način na koji to radi par naših članova na bananas.org. Ista ili slična metoda se može primjeniti i za slanje palmi. Slanje u pitarima i sa zemljom je moguće još jedino u našem unutrašnjem prometu, za inozemne pošiljke takvo nešto netreba niti pokušavati, a o troškovima da i ne govorim.
http://www.youtube.com/watch?v=wPVuiOGCz18&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Agy3cy2NbNY&feature=player_embedded
 :thumb_up:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Slanje palmi poštom
« Odgovori #5 u: Rujna 09, 2010, 06:04:38 prijepodne »
sve sami "šverceri"  :rofl:
 :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"