Autor Tema: Najbrže klijajuće sjeme banana  (Posjeta: 6743 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palove

• Washingtonia
  • *
Najbrže klijajuće sjeme banana
« u: Rujna 13, 2010, 21:45:02 poslijepodne »
 Koje su najbrže klijajuće sjeme banana?

Offline palove

• Washingtonia
  • *
Odg: Najbrže klijajuće sjeme banana
« Odgovori #2 u: Rujna 14, 2010, 14:02:01 poslijepodne »
Koliko dana i na kojoj temp?

Offline iizuzetan

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Igrice
    • Email
« Odgovori #4 u: Ožujka 10, 2011, 16:05:28 poslijepodne »
A jel uspevaju banane u Bosni, da se recimo uzgajaju u velikim staklenicima sa temeraturnom regulacijom? kakva temperatura i mikro klika treba bananama da imaju prinos jednom godisnje?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #5 u: Ožujka 10, 2011, 16:57:34 poslijepodne »
Znam da bananama treba duzi period toplog vremena da bi cvetale, mislim oko godinu dana.To se moze postici samo u plasteniku sa grejanjem, potrebna je takodje visoka vlaznost vazduha i dosta svetla.Jestiva je musa cavendish i mozda jos neka za koju ja ne znam. :icon_lol:
milka

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujka 10, 2011, 23:49:57 poslijepodne »
Puno vrsta je jestivo, samo što nisu ukusne, i pune su sjemenki. cavendish je najukusniji i nema sjemenki u plodu, zato se on najčešće koristi za jelo. Zapravo niti jedna vrsta banane nema otrovne plodove koji se ne mogu pojesti. :wink:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #7 u: Ožujka 11, 2011, 06:41:11 prijepodne »
Puno vrsta je jestivo, samo što nisu ukusne, i pune su sjemenki. cavendish je najukusniji i nema sjemenki u plodu, zato se on najčešće koristi za jelo. Zapravo niti jedna vrsta banane nema otrovne plodove koji se ne mogu pojesti. :wink:

Da, to je apsolutno tacno, ali covek izgleda hoce da ih gaji za jelo, pa da mu preporucimo neke ukusnije... :thumb_up:
milka

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #8 u: Ožujka 11, 2011, 12:11:20 poslijepodne »
Cavendish je samo komercijalno najisplatljiviji nikako i najukusniji kultivar, ali kako se kaže o ukusima se ne raspravlja :mrgreen:
Šta se tiče prinosa jednom godišnje-nula bodova, naime banane daju jedan prinos u životnom ciklusu, poslje se suši i odumire. Da bi došla na rod treba joj, ovisno o vrsti, od 12-18 mjeseci u prirodnome ambijentu a da voće sazrije još k tome 6-9 mjeseci.
Sve ovo skupa nije razlog da se nebi mogle banane uzgajati i u Bosni, naravno u uvjetima koje si već opisao.
 :thumb_up: