Autor Tema: Cycas revoluta (Sago palma)  (Posjeta: 278578 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
Odg: Cycas revoluta (Sago palma)
« Odgovori #285 u: Studenoga 16, 2009, 00:03:02 prijepodne »
Meni je u planu za sledecu sezonu i jedan Cikas  :sretan: ( mada ne smem da preterujem, ionako ne moze vise nista da mi stane u kuci od biljaka )  :mrgreen:
Ali Cikas ce stati... :mrgreen:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #286 u: Siječnja 19, 2010, 22:20:34 poslijepodne »
Cycas Revoluta family in my garden today:

The biggest Cycas turned brown in winter 2008/2009 and had no leafes till August last summer.
Usda zone 9a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #287 u: Veljače 08, 2010, 19:43:56 poslijepodne »
Cycas koji mi se nalazi u dnevnoj sobi na 1,5 m od južnog prozora počeo je prije 4-5 dana postupno gubiti svoju tamno zelenu boju. Sve više je svijetlo zelen ili blijedo zelen. zaljevan je jednom u dva tjedna, a prihranjivan tekućim gnojivom jdnom mjesečno. Ne znam što ga je potako na ovu promjenu?

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #288 u: Veljače 08, 2010, 20:50:53 poslijepodne »
Previše tekućeg gnjojiva?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #289 u: Veljače 08, 2010, 21:31:17 poslijepodne »
Ne, jer stavljam manje nego preporučene vrijednosti od proizvođača.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #290 u: Veljače 08, 2010, 21:51:41 poslijepodne »
Ako stavljaš i u pola manje svejedno je dosta ako stavljaš jednom mjesečno. Mali je to pitar nakupi se tu dosta toga kroz par mjeseci.

Offline lovranpalm3

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #291 u: Veljače 09, 2010, 16:30:22 poslijepodne »
Henoh, moj savjet za ovaj cikas ti je da odmah odrežeš donja tri lista(!), a kako mi se čini, cikas ti je u terakoti, a ne u plastici.Mislim da mu je sve skupa presuho, takva su barem moja iskustva. Dakle, donji listovi van,zalij ga, i nožem lagano zareži oko stijenke vaze, te ga lagano okreni i izvuci na dlan ruke. Ako imaš pijeska na površini, ukloni ga prije, ionako će poispadati. Najsigurnije je zabiješ li oko stijenke 3-4 stara noža, poveži ih selotejpom i onda sve zajedno izvuci van i posadi u veću, plastičnu teglu sa bogatom humusnom zemljom(noževi su tu samo kao vodilice da se bus zemlje slučajno ne raspe).Prije izvlačenja provjeri ima li koji korijen s donje strane pitara. Nemoj mu više sada dodavati umjetno gnojivo!! I onda bi ga trebalo držati na svijetlom mjestu, ne preblizu izvora topline. Sretno s cikasicom i lijepi pozdrav!

Offline palmoljubac

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #292 u: Ožujka 28, 2010, 13:59:59 poslijepodne »
Pozdrav .Pošto je došlo lijepo vrijeme , :sretan:da li je i vrijeme da se cikasi izbace vani , mislim na tarasu. :misli:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #293 u: Ožujka 28, 2010, 20:27:46 poslijepodne »
Mogu ići vani. Koliko mi je poznato opasnost od jutarnjih minusa je prošla. Ako primjetiš da najavljuju neko zahlađenje s jutarnjim minusima onda ih unesi, pa opet van kad opasnost prođe, mada mislim da je za ovu godinu do sljedeće jeseni/zime ta priča s minusima završila.

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #294 u: Travnja 18, 2010, 19:03:38 poslijepodne »
My Cycas Revoluta family nowdays, the biggest Cycas was bold last year and start growing at the end of the summer, leafs were pretty young when it got winter:

Greets.
Usda zone 9a

Offline stef145

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #295 u: Svibnja 01, 2010, 14:01:34 poslijepodne »
Lijep pozdrav, ako smijem pitati kako se zove ova palma u pozadini
Hvala
http://slike.hr/slike/p9250008_32e57.jpg.html

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #296 u: Svibnja 01, 2010, 14:05:01 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao na forum!  :sretan: Palma na slici je Phoenix canariensis, kanarska datulja.
USDA zone: 7a

Offline Minja

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #297 u: Svibnja 02, 2010, 13:26:32 poslijepodne »
pozdrav svima... već dugo sam član, ali se nisam javljala jer sam sve što se tiče mog cikasa držala pod kontrolom čitajući vaša uputstva (divno je imati takvo iskustvo na jednom mjestu i moći uvijek dobiti pravi odgovor  :wink: )
Moj cikas je veći, prošle godine je izbacio 6 izdanaka na dnu svog stabla, i čitajući zadnja dešavanja na ovoj temi vidjela sam da je nekome uspjelo zakorijeniti ih, pa sam se i ja upustila u tu avanturu. Samo sam jedan izdanak odvojila, malo veći (kao veći lješnik) i danas sam ga posadila u saksijicu i zalila... Slikaću sve, staviti ovde, pa da pratimo to čudo prirode, da vidimo šta će se dešavati.
Veliki pozdrav svima...

Offline nanu

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #298 u: Svibnja 02, 2010, 18:00:19 poslijepodne »
pozdrav svima..
nisam znao za kiselu zemlju kod cycasa...tj da im je potrebna :icon_neutral:...bio sam kupio jedan cikas sa dva lista i posadio u zemlju koja je bila mjesavina vrtne i kupovne zemlje..nisam htio sada vaditi pa presadivati jer mislim da je bolje ne? :misli:..enihuu..sada sam samo maknuo mali povrsinski sloj zemlje i stavio borove iglice i malo zemlje koja je ispod bora bila...dali ce to spasiti stvar? stvarno bi volio da mi ove godine potjera jedanput novi set lisca :zbunjen:..btw pozdrav i dobrodosla Minja u aktivno clanstvo :icon_mrhappy:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #299 u: Svibnja 04, 2010, 11:04:08 prijepodne »
Evo i mog cycasa star je oko 10 godina zimi ga drzim u staklenoj terasi na 10 stepeni sada je vani zemlja u kojoj ga gajim je obicna zemlja za cvece pomesana sa 1/3 peska zemlju zakiseljavam tako zalivam kisnicom koja 6ph u tu vodu na recimo na 10l  dodam 2 ml  hcl hlorovodonicne kiseline i tako dobijem 0d 4.5 do 5 ph keselosti prhranjujem otopinom pregorelog stajskog djubriva .Kako da ubacim sliku   
« Zadnja izmjena: Svibnja 04, 2010, 12:02:10 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati