Autor Tema: Exo Terra sijalice  (Posjeta: 2295 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Exo Terra sijalice
« u: Studenoga 19, 2010, 17:25:16 poslijepodne »
Posto sam video da tema o vestackoj rasveti pociva u miru vec 2 godine, odlucio sam da pokrenem novu.U jednoj prodavnici sam video neke sijalice koje se koriste za uzgajanje biljaka u terarijumu, a to znaci da te biljke ceo svoj zivot provedu samo ispod tih sijalica, neonki... pa sam mislio da one mozda mogu da omoguce dosta kvalitetnog svetla prvenstveno za Cocos nuciferu koja mi je vec dugo u planu, ali nemam hrabrosti da se upustim u avanturu... :icon_lol: Ima ih raznih, od onih za gmizavce, pa do onih za biljke, ima cak i ona koja imitira mesecevu svetlost.  :cool: Evo sajta te firme, idite u ,,Lightning'' tamo ima raznih sijalica.Jedina je mana sto su kod nas dosta skupe, 20-30 evra, ali se ja mislim, dobija petogodisnja garancija.
Mozete ici i u ,,Watering'' pa ,,fogger'' pise da je ta spravica idealna za povisivanje vlaznosti vazduha(super za c. nuciferu)...ja sam imao to maleno cudo, ali se nazalost pokvarilo... :icon_sad:

Sajt: http://www.exo-terra.com/en/products/terrariums.php
« Zadnja izmjena: Studenoga 19, 2010, 17:32:16 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
Odg: Exo Terra sijalice
« Odgovori #1 u: Studenoga 19, 2010, 23:34:26 poslijepodne »
Ja sam kupio dvije lampe i koristim Osramove "soft natura" 100W,koje su kao specijalizirane za biljke,naravno samo svijetlim Cocosice i još neke tropske palme,ove naše "domaće" će preživit ove kratke dane kraj prozora :icon_lol:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Studenoga 20, 2010, 00:26:12 prijepodne »
Meni je u staklenoj basti zivina sijalica sa prigusnicom od 250w koji joj je spektar neznam sad kad su kraci dani ukljucujem je cim nema dnevne svetlosti po 5-6 sati i biljke odlicno reaguju na nju prosto bujaju.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #3 u: Studenoga 20, 2010, 08:39:51 prijepodne »
Ma najbitnije da se biljke lepo osecaju... :thumb_up:
Izvinjavam se sto gnjavim, ali sta bi ste mi preporucili kad je u pitanju orosavanje c.nucifere?
Ja moje ostale palme koje vole vlaznost vazduha orosavam sa nekim rasprsivacem 2-3 puta na dan, za kokos bi bio spreman da to radim duplo cesce, znaci oko 6 puta na dan.Postoji li jos neka metoda za povisivanje vlaznosti vazduha sem prskanja po listovima.Cuo sam za neke kamencice u podmetacu saksije, znate li jos neke fore?
milka