Dragi moji palmomani,
kao sto sam vas obavestio,juce sam konacno napravio plastenik za zastitu moje kanarke. Moram vam priznati da uopste nije bilo lako,da je trebalo nekoliko sati i da su uglavnom sve uradila dva profi majstora.
Plastenik je visine oko 3m,kao i prethodnih godina,ali sada ga palma ispunjava do samog vrha,sto znaci da je ovo poslednja godina da ga mogu iskoristiti.
Sledece zime palma ce biti bar pola metra visa.
Svi znamo da se mora voditi racuna da konstrukcija bude jaka da izdrzi nalete vetra,snega,led a da opet dobro dihtuje.
To zaista jeste idealan nacin,jer palma u rano prolece vec bude reprezentativna,nema ostecenih listova...
Ipak,vise konstrukcije od ove bice sve teze napraviti,a da ispune te kriterijume stabilnosti...
E sad,gledam na mnogim forumima kako se palme stite umotavanjem,pa i ovde,ali svi to primenjuju za trachycarpuse,washingtonie...
Mene zanima da li bi se kanarka mogla zastiti tako,a da opet sacuva najveci deo lisne mase?
Evo,nacrtao sam i prostu semu kako bi to izgledalo-
kao i do sad,vezao bih lisce u snop,zatim bih celom duzinom uz listove i stablo obmotao grejno crevo.
Preko toga obmotao bih palmu u 2-3 sloja jutanih dzakova ili neke druge tkanine,a onda preko tkanine dva tri sloja nepromocive folije sa mehuricima.
Oko palme,oko folije nasuo bih debeli sloj malca.
Kao dodatnu zastitu od gljivica,naprskao bih dobro palmu fungicidom pre nego je umotam.
Folija bi pri samom vrhu bila dobro stegnuta a pri duzim i toplijim naletima vremena otvaro bih tu "rolnu" na vrhu

Jasno mi je da tako mozda palma ne bi bila reprezentativna u prolece,spoljni i stariji listovi bi se morali odseci,ali kapiram da bi srce bilo zdravo kao i mladji listovi.
A ovakav nacin daje nadu za zastitu i kad palma dostigne neku vecu visinu.
Sta vi mislite?