Autor Tema: Palme i ostalo kod vladimira in Bačka  (Posjeta: 11227 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Palme i ostalo kod vladimira in Bačka
« Odgovori #120 u: Svibnja 24, 2012, 07:40:12 prijepodne »
U, pa gde samo nalazite takve komade  :wink:  :thumb_up: Nadam se da ce se primiti i pored toga sto mu je koren ostecen. ne znam jesi gledao kad transportuju i presadjuju ogromne palme, skoro da nema korena, samo nesto malo, tik uz stablo. Samo im srezu lisnu masu na minimum i to je to, uspesno se prime, a ti vec imas taj preduslov sa smanjenom kolicinom listova  :wink:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #121 u: Svibnja 24, 2012, 07:54:29 prijepodne »
U, pa gde samo nalazite takve komade  :wink:  :thumb_up: Nadam se da ce se primiti i pored toga sto mu je koren ostecen. ne znam jesi gledao kad transportuju i presadjuju ogromne palme, skoro da nema korena, samo nesto malo, tik uz stablo. Samo im srezu lisnu masu na minimum i to je to, uspesno se prime, a ti vec imas taj preduslov sa smanjenom kolicinom listova  :wink:
To je jedan rasadnik izneo na cvetnu pijacu,verovatno računaju da su propale palme pa uvaljuju za male pare.Nisam znao koren u kakvom je stanju,kupio sam na rizik,nadam se da to malo što je ostalo korenčića može da održi palmu dok ne pusti žile. :thumb_up:

Da dodam još,kako su neozbiljni ti što drže rasadnike,presade palmu u najgoru zemlju,neka žuta lepljiva smesa koja zadržava vodu a teška je ko kamen,nije čudo što koren propadne,stave na vrh malo humusa da zamaskiraju a dole potop...tako unište ovakve primerke jer im žao da ulože malo u kvalitetnu zemlju,sve im se to obije o glavu ali tako je kad su neprofesionalni,nažalost :thumb_down:
« Zadnja izmjena: Svibnja 24, 2012, 08:07:28 prijepodne od vladimiro »

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #122 u: Svibnja 25, 2012, 14:58:03 poslijepodne »

Danas sam obišao ovog prvog trahya koji zasađen prošlog petka kod roditelju u dvorištu u samom gradu,primetio sam da pokazuje određenu aktivnost na samom koplju,segmenti listova koji su bili savijeni(splošteni jedan na drugi) kad sam palmu posadio,polako otvara te segmente,ne znam dali se palma polako budi ili šta je već u pitanju ali deluje mi kao da ipak polako koplje dobija hranu i otvara te segmente...videćemo,još je rano za zaključak,zahvaljujem se vlah-u i scalaru na podršci,nisam znao da se veliki primerci seku pri seljenju na minimum korena i lisne mase,tako da imam zbog toga nadu da palma može ipak obnoviti koren. :thumb_up:

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #123 u: Svibnja 25, 2012, 16:23:07 poslijepodne »
Naravno da može, sad mu samo daj ono što mu treba i brzo će krenuti :thumb_up:
Oba dobivaju zaštitu preko zime?
Carpe diem

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #124 u: Svibnja 25, 2012, 19:17:55 poslijepodne »
Naravno da može, sad mu samo daj ono što mu treba i brzo će krenuti :thumb_up:
Oba dobivaju zaštitu preko zime?
Samo pasivnu(oko toga ću scalara da konsultujem),ovaj drugi trahy na vikendici,ako se primi,možda dobije i lampice jer je u blizini struja ali videću kako se oporavi i dali,tu je u blizini butia dedly za sada i struja,s obzirom da je to njiva van grada bude jakih mrazeva i vetrova pa ću verovatno kao i braheu bar sa lampicama štititi trahy,bitno da preživi a do zime ima još fore,sredinom sledeće nedelje ću obići taj drugi trahy,posađen je pre 4 dana pa videćemo :thumb_up:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #125 u: Lipnja 08, 2012, 08:17:45 prijepodne »

Juče sam se ponovio sa cikasem,zamenjena butia,krećem scalarovim stopama. :thumb_up:
Inače nabavio sam ga od žene koja ga je držala u sobi pa je dosta zaostao,izdužena 3 lista a koren je slabo razvijen!
Cikas je dobio sad novi život!

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #126 u: Lipnja 08, 2012, 08:20:55 prijepodne »

Na slici iza je i onaj oštećeni trahy,zasađen pre 2 nedelje,za sada se drži...videćemo dali će uspeti da se obnovi iz korena! :wink:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #127 u: Lipnja 08, 2012, 08:32:40 prijepodne »
Planirana zaštita će biti aktivna pretpostavljam? Ako Trachy ne pokazuje daljnje znakove propadanja ima velike šanse ponovno krenuti.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #128 u: Lipnja 08, 2012, 08:38:12 prijepodne »
Planirana zaštita će biti aktivna pretpostavljam? Ako Trachy ne pokazuje daljnje znakove propadanja ima velike šanse ponovno krenuti.
Za cikaš naravno grejanje a trahy je u istom stanju potpuno,2 koplja zelena,ne pokazuje znake propadanja i nadam se da će se obnoviti. :wink:
Imam još slika ostalih biljaka sa vikendice,staviću ih uveče :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #129 u: Lipnja 08, 2012, 15:30:18 poslijepodne »
a ponovio si cykasom cestitam da ne budem jedini sa cykasima napolju te izduzene listove odrezi da ga ne crpi za njihovu ishranu nego da skupi snagu za jedan novi set listova ove sezone stavi to ima tema koju sam ja otvorio srecno http://palmapedia.com/index.php/topic,2372.60.html
« Zadnja izmjena: Lipnja 08, 2012, 15:30:59 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #130 u: Lipnja 08, 2012, 18:35:17 poslijepodne »
Hvala scalar,tvoji su baš veliki ali šta da se radi,kupiti toliki primerak je skupo,bolje ovako od malih nogu :rofl: :rofl:

Araucaria,posađena pre desetak dana,prva je propala još u saksiji,ova lepo tera,čeka je test na zimu,obožavam ovog četinara i nadam se da će joj zima prva biti blaža da preživi,ima još do zime fore da se ukoreni...

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #131 u: Lipnja 08, 2012, 18:40:29 poslijepodne »

yucca gloriosa,treća godina napolju,zima joj ništa ne može,nikakva oštećenja nije imala nikad,malo sam je ošišao dole,starije listove da dobije vazduha :wink:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #132 u: Lipnja 08, 2012, 18:46:57 poslijepodne »

Brahea edulis ili šta već?,skoro isterala drugi list,fali još koji dan da ga otvori do kraja,veoma zahvalna palma,jedina koja mi je preživela 2 zime zaredom,inače treća sezona napolju,muči se svake godine,defolijacija+spora vrsta....

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #133 u: Lipnja 08, 2012, 18:49:13 poslijepodne »
samo neka gura :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #134 u: Lipnja 08, 2012, 18:55:09 poslijepodne »
Evo još koja slika četinara,egzoda trenutno nemam više ali gajim neke yucce koje planiram kad budu veće da posadim,za sada samo ovo.

Srebrna smreka izuzetno plave boje četina,to je neki varijetet,slika ne pokazuje pravu boju,treba je doživeti uživo,staviću koju globalnu sliku gde se može boja uporediti sa drugim smrekama :wink: