Autor Tema: Domaće životinje u vrtu i oko njega...OPREZ ima zmija i ostalih beštija!!!!  (Posjeta: 17565 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Domaće životinje u vrtu i oko njega...OPREZ ima zmija i ostalih beštija!!!!
« Odgovori #60 u: Lipnja 27, 2011, 22:51:22 poslijepodne »
Samo je problem što ovakve kornjače ne mogu preživjeti zimu u kontinentalnoj klimi, kad je toplo možeš ih držati vani, ali kada počnu prvi mrazevi moraš ih unjeti u hladnu prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 0C (najbolje u podrum) i staviti ih u veću teglu sa zemljom da se mogu ukopati i spavati zimski san. Ne znam kako je u Srbiji, no u Hrvatskoj je ova kornjača zaštićena vrsta, pa ju je protuzakonito držati u zatočeništvu.
USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Domaće životinje u vrtu i oko njega...OPREZ ima zmija i ostalih beštija!!!!
« Odgovori #61 u: Lipnja 28, 2011, 07:06:27 prijepodne »
Samo je problem što ovakve kornjače ne mogu preživjeti zimu u kontinentalnoj klimi, kad je toplo možeš ih držati vani, ali kada počnu prvi mrazevi moraš ih unjeti u hladnu prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 0C (najbolje u podrum) i staviti ih u veću teglu sa zemljom da se mogu ukopati i spavati zimski san. Ne znam kako je u Srbiji, no u Hrvatskoj je ova kornjača zaštićena vrsta, pa ju je protuzakonito držati u zatočeništvu.

palmofan, mogu opstat vani preko zime. same se ukopaju. ja sam imao jednu čančaru dok sam zivio u zg. nekoliko godina bila tamo bez problema,samo sto sam je zaboravio kad smo se selili. znate kad imate osjecaj dok se vozite, da ste nesto zaboravili... e to je bila kornjaca.  :icon_mrhappy:
inace sam je donio iz pirovca. ima ih u hercegovini,dalmaciji,grckoj,albaniji... u hrv su zakonom zasticene i ne smiju se drzat. znam za nekoliko primjera u zg i ovdje u os gdje imaju muske i zenske čančare , pa im se čak i male legu. mozda nabavim jednu.  :thumb_up: super zivotinjice.
larisa, tvoje su extra.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #62 u: Lipnja 28, 2011, 07:41:45 prijepodne »
Potvrdjujem, imao sam takvu kornjacicu i sama se ukopala ispod jednog drveta.Video sam u par prodavnica sumske kornjace ali tek izlegle i osecam da bi njih skuplje prodali nego mene. :mrgreen: 60e je bebac. :zbunjen:  100% je i ovde zabranjeno drzati ih, ali uvek neko nadje nacin... :wink:
milka

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #63 u: Lipnja 28, 2011, 10:12:18 prijepodne »
Hvala ekipa, njima je dobro, imaju prilično prostora za šetnju kod mene, kornjače nisu uopće tako spore, po ovim vrućinama najviše izlaze i šetaju ujutro i kasnije poslijepodne, kad je sunce, sakriju se u metvicu, ispod cikija ili pod stijenu, a nekad se malo i ukopaju. Tu imaju dosta hrane...Samo je problem naći ih, uvijek mislim da su negdje odlutale, pa ih nakon nekog vremena opet pronađem skrivene pod stijenom ili u nekom grmiću... :icon_lol:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #64 u: Lipnja 28, 2011, 17:42:10 poslijepodne »
meni je uvijek interesiralo kako ih ne zgazite tako male...ne znam, zaboravis na njih i .....pljos.....  :icon_mrhappy:

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #65 u: Lipnja 28, 2011, 17:46:07 poslijepodne »
A nisu tako male  :icon_lol:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #66 u: Lipnja 29, 2011, 08:53:41 prijepodne »
meni je uvijek interesiralo kako ih ne zgazite tako male...ne znam, zaboravis na njih i .....pljos.....  :icon_mrhappy:
:icon_lol:
A svako toliko imaš malo deblju potplatu na cipeli :icon_lol:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #67 u: Srpnja 01, 2011, 21:44:24 poslijepodne »
palmofan, mogu opstat vani preko zime. same se ukopaju. ja sam imao jednu čančaru dok sam zivio u zg. nekoliko godina bila tamo bez problema,samo sto sam je zaboravio kad smo se selili. znate kad imate osjecaj dok se vozite, da ste nesto zaboravili... e to je bila kornjaca.  :icon_mrhappy:
inace sam je donio iz pirovca. ima ih u hercegovini,dalmaciji,grckoj,albaniji... u hrv su zakonom zasticene i ne smiju se drzat. znam za nekoliko primjera u zg i ovdje u os gdje imaju muske i zenske čančare , pa im se čak i male legu. mozda nabavim jednu.  :thumb_up: super zivotinjice.
larisa, tvoje su extra.
OK ako je to tvoje iskustvo, ja sam na raznim stranicama na internetu čitao da nije sigurno da prezimljuju vani u kontinentalnoj klimi. Inače nemam čančare, nego vodene kornjače pa ne mogu govoriti iz svog iskustva.
USDA zone: 7a

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #68 u: Srpnja 02, 2011, 22:17:17 poslijepodne »

Black Panter  :icon_lol:
Usda zone 9a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #69 u: Srpnja 02, 2011, 23:54:14 poslijepodne »

Black Panter  :icon_lol:
dobar ti je panter imam ija mog Black Panter cuvara palmi
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #70 u: Srpnja 03, 2011, 12:26:52 poslijepodne »
Good work Scalar!

Greets.
Usda zone 9a

Offline Vivi

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #71 u: Kolovoza 12, 2013, 11:56:46 prijepodne »
Gospodin Lucanus cervus u balkonu.  :sretan:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #72 u: Kolovoza 13, 2013, 08:09:14 prijepodne »
prekrasan :)

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #73 u: Kolovoza 13, 2013, 09:47:09 prijepodne »
 :mrgreen:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #74 u: Studenoga 27, 2013, 22:17:40 poslijepodne »
Krasna beštija,nisam ga nikad vidio kod nas,nekad su ovdje bili česti Oryctes cervus ali vrlo rijetko ih sa sad vidi,sve manje je tih raznih insekata.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_rhinoceros_beetle.jpg
bvb