Znam da smo svi već u proljeću, ali da ne zaboravimo kakva je situacija bila ove zime, predlažem da svi napišete kakvo je kod vas stanje.
Kod mene je ove zime najopakiji tjedan bio već u 12-om mjesecu kada su bili minimumi od nekih -4.5, a možda i više.. i trajali gotovo tjedan dana. Odmah nakon tog tjedna šteta je bila vidljiva. Da nije bilo tog tjedna, zima bi bila više nego blaga. Nisam ništa štitila osim srca dvaju syagrusa i roebelinija od kojih se jedan odmotao prije ledenog vala.
Washingtonije- na njima štete osciliraju. Lijepe 2-3 robuste su imale neznatna oštećenja po listovima, druge koje mi izgledaju više kao filifere a koje su drugu godinu u zemlji - imale su znatnija oštećenja, ali ni jednoj nije trulilo ni izvađeno koplje i ovo proljeće su krenule s rastom.
Syagrusi- zimu su podnijeli dobro, koplja preživjela, listovi su oštećeni; manji, posađen u zimu sad izbacuje žućkasto zeleno koplje, veći koji je posađen prošlo proljeće još nije otvorio koplje. Posađen je i novi iz Bibinja sa lijepim zelenim listovima, pa se vidi razlika u boji listova.
Brahee- jednoj izvađeno koplje.
Butie- netaknute, jedna novoposađena žuti.
Dacty- od 3 koje su izgledale zdravo, svima izvađena koplja već u 12-om mjesecu, 2 se skroz posušile, jednu od tih je pregazio kamion, tako da u samo jednu polažem nadu koja je bez koplja ali se nadam da će izbaciti novo sljedećih mjeseci.
Kanarke- mala oštećenja na sredini koplja, vidljivo nakon što ga je izbacilo.
Chamaeropsi- svi netaknuti.
Roebelini- oba gotova. Žao mi je jednog koji je prošlu zimu prezimio bez problema i izgledao prostojno, ali se odmotao kad je bio ledeni tjedan.
Na balkonu u Splitu su preživjeli nezaštićeni klijanci archontophoenix cunninghamiane, reclinata u koju polažem nadu i vjerujem da je otorna najmanje kao kanarka...dactylifere, saygrus, washi, parayubee torally var. microcarpa, a nepovratno otišle p. rupicole i dypsis decaryi. Na drugoj poziciji u Splitu koja je otvorena za buru, umrli su svi klijanci robusti koji su se nalazili u pitarima i čašicama vani. Veći archontophoenixi alexandre, ravanee prezimile u drvenoj kućici bez grijanja, također nepovratno osušeni, kao i veliki dypsis decaryi.