Autor Tema: Žutilo kod Cocoida  (Posjeta: 6683 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Žutilo kod Cocoida
« u: Lipnja 26, 2011, 18:06:02 poslijepodne »
Morao sam otvoriti novu temu da iskustva budu na jednom mjestu jer će se inače razbacati posvuda.
Nadam se da čemo ovdje rješiti problem uzgajanja Jubaee i Butie u teglama.
Isprobano je dodavanje željeza, dohranjivanje, držanje zemlje suhom i ništa ne pomaže osim sadnje direktno u zemlju što ne rješava naš problem.

Imam Gardeniu za koju sam pročitao da voli kiselu zemlju i da ako zemlja nije kisela nemože iz nje povući željezo. To se onda manifestira žutim novim listovima sa mrtvim djelovima a tretira se tako da se u vodu za zaljevanje stavi (vjerojatno vrlo malo) octa ili soka od limuna.

Danas sam Jubaeu zalio sa vodom u koju sam na litru i pol vode stavio možda pola čašice za rakiju octa.

Evo kako izgleda danas na dan kada sam je zalio tom "kiselom" vodom:
« Zadnja izmjena: Lipnja 26, 2011, 18:11:12 poslijepodne od branimir »

Offline branimir

• Global Moderator
Odg: Žutilo kod Cocoida
« Odgovori #1 u: Lipnja 26, 2011, 18:08:35 poslijepodne »
Evo i Butie koja je u jednom trenutku požutila ali se polako oporavlja odkada sam je presadio u novu veću teglu:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #2 u: Lipnja 26, 2011, 19:23:57 poslijepodne »
I meni se na istoj takvoj butii pojavilo zutilo, presadio sam je i nestalo je. :misli: Posto imam "jednu viska", kad je budem presadjivao stavicu u zemlju borovih iglica da vidim da li ce povecana kiselost zemlje pomoci kod tog zutila. :thumb_up: Kod butia, manje vise, uvek naidje tak period zutila, tako da ako ta eksperimentalna pozuti, stvarno ne znam sta cu. :zbunjen: Jubaeu nazalost nemam tako da nemam ni iskustava. :icon_sad:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Lipnja 26, 2011, 22:27:19 poslijepodne »
kod mene isto zutilo na butiama kako na velikoj tako i na ovim manjim ako je u pitanju da vole kiselije zemljiste ima resenje za to imam iskustva sa cycasima ja im zakiseljavam sonom kiselinom 2ml na 10 litara vode obara ph na 5.0 provereno i drugo sto sam ja isprobao na magnoliji grandiflori koja takodje voli kiselije zemljiste listovi su joj bili stalno otvoreno zeleni dodavao sam prosle godine ugljenu prasinu koja je kisela i stvarno su pozelenili listovi sad cu da probam i na butijama evo s,like trenutnog stanja

Uploaded with ImageShack.us

nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Lipnja 26, 2011, 22:54:05 poslijepodne »
Postoji i neki virus koji uzrokuje žutilo listova kokosa. Može biti da je taj virus kriv i za žutilo vaših kokosa, pa možda i ostalih Cocoida. Evo i link o tom virusu: http://collier.ifas.ufl.edu/CommHort/CommHortPubs/LethYellows%20Aug%202004.pdf
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #5 u: Lipnja 27, 2011, 02:26:43 prijepodne »
Jubaea i Butia nisu na popisu palmi koje toj bolesti podlježu. I kod te bolesti prvi žute najstariji listovi tako da mislim da nije to u pitanju.
Ovo sa kiselosti zemlje je pretpostavka i treba se strpiti da se vidi što će biti.
Nebi htio nikoga poticati na te eksperimente s octom i slično.. :icon_mrhappy:
Ovo sa ugljenom zvući sigurnije.
« Zadnja izmjena: Lipnja 27, 2011, 02:28:14 prijepodne od branimir »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #6 u: Lipnja 27, 2011, 08:18:40 prijepodne »
I onaj aktivni ugalj isto obara pH vrednost pa vredi probati.Imam kuci kojekakvih bocica sa nekim supstancama koje se koriste da se snizi pH u akvarijumu, a sad nemam akvarijum pa mozda da probam sa tim. :misli:  Scalar, kad mislis da ugljenu prasinu, jer to samo izmrvljeni ugalj ili nesto poput aktivnog uglja?
Branimire, ma ja to radim na sopstvenu odgovornost. :lol: Nece joj se nista desiti. (mozda) :mrgreen:
Lethal yellowing nije slucaj kod butia sigurno, a koliko sam procitao po netu, ni za jubaee.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Lipnja 27, 2011, 16:17:59 poslijepodne »
mislim yonex na prasinu koja ostane ono sitno od lignita pospes okolo palme a mozes je potopiti u vodu i sa tom vodom zalivati kazem ti ja sam prosle godine stavljao za grandifloru i sada su joj listovi zdravi ja cu probati na butijama pa sta bude .

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #8 u: Srpnja 06, 2011, 08:33:21 prijepodne »
Mislim da je dobro sto zakiseljavamo zemlju nasim butiama jer sam se pozabavio malo zemljom u savanama Brazila i pomalo Urugvaja i Argentine, i nasao ovo: Most cerrado soils are dominated by low activity clays, with low inherent availability of nutrients and high acidity. Znaci da nasim butiama treba mahom kiselije zemljiste, e sad, oni pominju da je zemlja veoma pusta, nema gotovo nista hranljivo, ali zasto da mi nasim buckama ne priustimo malo luksuza pa da ih stavimo u neki mix humusa, zemlje i peska umesto neke jadne zemlje koju oni pominju. :mrgreen: Verovatno nasim butiama ne treba ni mnogo vode, citao sam da butie zato imaju debelo stablo da skladiste tecnosti, tako da ne bi trebalo onda ni da prezalivamo. :thumb_up: Ja cu se potruditi da simuliram malo te uslove. :icon_mrhappy: Ko hoce da zna malo vise evo tog clanka: http://www.scielo.br/pdf/sa/v66n2/13.pdf
« Zadnja izmjena: Srpnja 06, 2011, 08:39:15 prijepodne od Yonex »
milka

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #9 u: Srpnja 06, 2011, 09:11:40 prijepodne »
Zanimljivo je ovo šta zborite! Morat ću se i ja pozabaviti jednom žućkastom butiom i vašim eksperimentima.... Naime ta je butia izgledala odlično, dok je nisam mjesec dana držala u zatvorenom prostoru, od tada je počela žutiti i dobivati tamne fleke po lišću. Sada je već nekoliko mjeseci u zemlji i žutilo više ne napreduje, ali je tu...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #10 u: Srpnja 24, 2011, 16:38:37 poslijepodne »
Ima li nekakvih promjena na primjercima Cocoida kod članova koji su pokušali s nekim eksperimentima na njima?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #11 u: Srpnja 24, 2011, 16:54:41 poslijepodne »
Moja butia koju sam presadio u zemlju koju sam izmesao specijalno za nju (2 vrste kupovne zemlje, humus, pesak i borove iglice) se jos uvek ukorenjuje i pocinje da izbacuje jedan novi list tako da jos uvek ne vidim nista znacajno, ali valjda ce sve biti ok. Butia koju sam posadio u bastu u bastu, znaci bastenska zemlja je svuda oko zila jer sam zemlju oko nje stresao pre sadnje, ne raste brzo ali raste sigurno, jedan list je izbacila ali da ga nazovem "kvalitetan", zelen je i cvrst.
« Zadnja izmjena: Srpnja 24, 2011, 16:56:09 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Srpnja 24, 2011, 19:52:46 poslijepodne »
dobro je da nekom izbacuje prave listove

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #13 u: Srpnja 24, 2011, 19:55:27 poslijepodne »
Znaci tvoja jos baca zute listove!? :misli: Cudno... Ta mala je daleko od podeljenih listova, verovatno ce je zima unistiti ali cu se potruditi da je lepo zastitim pa sta joj bude.
« Zadnja izmjena: Srpnja 24, 2011, 19:55:55 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Srpnja 24, 2011, 19:58:42 poslijepodne »
pa neznam sta sedesava sa palmama vec deset dana sam u sokobanji pisem iz internet kafea nek im je bog u pomoci i moja zena  :rofl: