Autor Tema: Vrt u formiranju + balkon  (Posjeta: 42859 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Vrt u formiranju + balkon
« Odgovori #210 u: Svibnja 31, 2013, 00:16:44 prijepodne »
Ne vejrujem kako to sada dobro izgleda. Ne smijem ni zamisliti kako bi tebi vrt izgledao da imaš 1-2 klimatske zone više  :thumb_up:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #211 u: Svibnja 31, 2013, 20:11:50 poslijepodne »
Svaka čast,vrt ti izgleda mediteranskije od mog.Kolekcija juka je super :thumb_up:
bvb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #212 u: Svibnja 31, 2013, 20:23:43 poslijepodne »
Vrt je venomenalan! :klanjase: Lijepo si ukomponirao sve vrste, vidi se da imaš smisla za uređenje krajobraza. :thumb_up: Trebao bi se prijaviti na natjecanje za najljepši vrt, mogao bih se kladiti da bi pobijedio.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #213 u: Svibnja 31, 2013, 22:40:49 poslijepodne »
Hvala vam. I dalje vrijede prijedlozi za vrt s novim vrstama koje bih mogao ubaciti. Posebno me interesiraju vrste iz mediteranskog podneblja. Nedavno sam posadio brnistru koju sam čupnuo na Krku, ali nisam siguran da će se primiti. Jako to teško ide s njima. Za palme sam ograničen minimalnim temperaturama na 6-7 vrsta + možda još nekoliko s kojima je slabo eksperimentirano. Yucce su dobar izbor za egzotični dašak u kontinentu, kao i nekoliko vrsta agava te veći broj kaktusa. S yuccama planiram ići maksimalno koliko god ih ima vrsta i hibrida koji mogu podnijeti uvjete koje imam u vrtu. Također i s agavama  i kaktusima. U vrt će prije ili kasnije još koji mediteranski čempres jer oni daju jak biljeg i južniji izgled vrtu.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #214 u: Svibnja 31, 2013, 23:14:40 poslijepodne »
Mislim da bi brnistri trebao osigurati tlo koje je dobro drenirano,u kojem će pustiti duboko korijen.To je vrsta koja ima izuzetno dubok korijen,u biti treba dosta vode ljeti,pa vjerojatno stoga ima dubok korijen.Više puta sam vidio primjerke brnistre koje su stradale od suše,na kamenitim terenima na kojima vjerojatno nisu uspjele doći do vode.Kod tebe je možda u pitanju višak vode odnosno tlo koje zaledi?
bvb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #215 u: Lipnja 01, 2013, 09:09:38 prijepodne »
Henoh, brnistru je najbolje uzgojiti iz sjemena, na taj način su ti najveće šanse za uspjeh. Mahune brnistre treba ubrati kada su posve suhe, ali treba pogoditi pravi trenutak, jer kad posve sazore počnu pucati i sjeme leti svuda naokolo. Sjeme se jednostavno posije po površini zemlje u tegli i pokrije slojem zemlje debljine oko pola cm. Treba sakupiti što više sjemena jer klijavost nije naročito dobra, tj. bar nije bila dobra u mom slučaju. Nakon 2 - 3 godine od nicanja brnistra je spremna za sadnju u vrt. Čuo sam da je brnistru jako teško presaditi iz zemlje upravo zbog dubokog korijena, koji se jako ošteti pri vađenju biljke iz tla. Ja sam svoje brnistre uzgojio iz sjemena i nedavno sam ih presadio u dvorište jer su cijelu teglu popunile korijenjem pa je došlo do stagnacije u rastu. Otkad su u zemlji rastu kao lude.
« Zadnja izmjena: Lipnja 01, 2013, 09:10:37 prijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #216 u: Kolovoza 01, 2013, 13:27:35 poslijepodne »
Video počinje ovim redosljedom T. fortunei (od sjemena iz Zadra isklijan 2008, posađen 2009), R. hystrix, Y. recurvifolia, Y. filamentosa/flaccida 'Bright Edge', Y. recurvifolia No2, Y. baccata, Y. elata, Y. gloriosa, Y. neomexicana, Y. glauca, Y. gloriosa 'variegata' (3 nove glave nakon cvjetanja), Y. glauca i na kraju se vide Rhapidophyllum hystrix i Viburnum tinus na novoj poziciji. Klikni na sliku za video.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #217 u: Kolovoza 01, 2013, 14:03:39 poslijepodne »
 :cool:   who's the man??   prva liga  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #218 u: Kolovoza 01, 2013, 14:14:55 poslijepodne »
Evo još par priloga. Kolekciju je obogatio i damir  :thumb_up: a on je i presudno utjecao na interes za Yuccama  :sun:
dio kamenjara, zatim dva T. fortuneia na kojima se vide oštećenja od prošle i daljnjih zima, ali ja ništa ne režem dok se sve ne sasuši. Zatim su tu Sabal minor 'havanensis' ove godine posađen, pa Sabal minori iz sjemena s RPS-a i C. humilis kojem sam povukao sredinu pa je krenio pa je i ta sredina krenula propadati i onda sam ga prilično ispilio. Sad se dobro oporavio. Kliknuti na sliku za video.

i dio kamenjara, kaktusi, Yucce, mediteransko bilje...

Dva trachycarpusa koji se vide u ovom prilogu su izgubila koplje nakon prošle zime, ali su se brzo pokrenuli. Onom drugom uza zidić je kod premještanja greda polomljeno par starijih listova, ali sve je to brzo nadoknadio. Na kraju priloga se vidi S. minor 'havanensis' koji ima dvije zime iza sebe i ove je ostao gotovo bez listova i na samom kraju Nannorrhops 'green' ili 'Kashmir' više nisam siguran,

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #219 u: Kolovoza 16, 2013, 15:01:20 poslijepodne »
Video ti je izvrsna inovacija na temi.
Tek se sada bolje osjeti koliko su neke stvari velike.
Koja ti je ono opuntia u drugom videu zadnjeg posta?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #220 u: Kolovoza 16, 2013, 15:54:31 poslijepodne »
Prva koja je snimljena je Opuntia bentonii, ona s velikim člancima. Interesantno je da je iz sjemena do te veličine došla za oko godinu dana. Ostale su humifusa, fragilis, neka kojoj ne znam ime, Cylindropuntia imbricata...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #221 u: Kolovoza 19, 2013, 19:09:18 poslijepodne »

Evo slike od spomenute Opuntie i šilterica kao mjerilo. Snimljena je jučer. Usporedite koliko je porasla za par mjeseci. Morao sam ju podvezati da se ne prelomi. Ne znam može li izdržati moju klimu? Napravit ću nekakvu zaštitu od kiše i snijega pa ako prođe, super.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #222 u: Kolovoza 20, 2013, 03:06:15 prijepodne »
Vrlo neobična Opuntia.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #223 u: Kolovoza 20, 2013, 07:08:38 prijepodne »
Jeli to možda Opuntia engelmannii var.linguiformis,u narodu zvana kravlji jezik?
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #224 u: Kolovoza 23, 2013, 08:26:50 prijepodne »
Liči na nju malo, ovo je Opuntia bentonii. Možda zbunjuje što je ova jedna nastavila rasti u izduženi oblik, ali vremenom će se zaokružiti. Sjeme sam naručio s Mesa Gardena. Ne znam kako će se ponašati kod mene zimi.