Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279302 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #1290 u: Listopada 06, 2014, 19:13:40 poslijepodne »

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1291 u: Listopada 06, 2014, 21:13:26 poslijepodne »
Odlična Amele. :thumb_up:

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1292 u: Listopada 09, 2014, 18:49:23 poslijepodne »
mogul se sada odvojiti ova 2 veća izdanka

Offline JOVAN D.

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1293 u: Listopada 09, 2014, 19:44:04 poslijepodne »
Mislim da možeš, ja sam svoj presadio dok je bio manji, inače imam bananu staru tek 2 godine
« Zadnja izmjena: Listopada 10, 2014, 15:38:15 poslijepodne od branimir »

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1294 u: Listopada 11, 2014, 22:02:39 poslijepodne »
danas odvojen jedan izdanak

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1295 u: Listopada 12, 2014, 13:44:46 poslijepodne »
Musa basjoo se oporavlja od oštećenja koje je izazvao onaj snažan vjetar.
Ali i dalje ostaje moja greška što sam posadio banane kraj yucce. Čvrsto i oštro lišće yucce i delikantno lišće banana nikako ne idu skupa. Više je oštećenja na njima napravila yucca nego sam vjetar. Dovoljno je da lagani povjetarac baci malo list na yuccu, list je gotov. :thumb_down:

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #1296 u: Listopada 18, 2014, 16:29:18 poslijepodne »
Moja Musa basjoo

Offline Nicisy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1297 u: Listopada 26, 2014, 17:51:08 poslijepodne »
^^Lepo se proširila  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Listopada 26, 2014, 17:51:31 poslijepodne od Nicisy »

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1298 u: Studenoga 01, 2014, 18:31:57 poslijepodne »
Danas još jedna operacija, a to je zbrinjavanje basjoo, tako da ostane vani preko zime. Par bebica ostavio za svaki slučaj a ovu majku ću probati zadržati vani. Dolje niže postavljam postupak zaštite, pa bih molio vas iskusnije da ostavite neki osvrt u pozitivnom a ponajviše u negativnom smislu, što nisam dobro uradio i zbog čega bi mogla da ne izdrži do proljeća ovako upakirana. Zahvaljujem unaprijed na diskusiji.

“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #1299 u: Studenoga 01, 2014, 19:15:02 poslijepodne »
Ja nemam zamjerki, neka kažu ostali šta misle...Svaka čast na trudu!

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1300 u: Studenoga 01, 2014, 19:17:45 poslijepodne »
Hvala  :thumb_up: Plaši me samo kondenziranje, zato sam gore i postavio cijev da ima vezu sa okolinom i da diše koliko toliko. Na stablo sam direktno stavio jedan sloj agrila, pa na to kamenu vunu, jer ona diše i prema van i prema unutra. Volio bih da nisam preko toga morao stavljati najlon ali pre velik posao bi mi bio da natkrijem to da ne pada kiša i snijeg po vuni...
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1301 u: Studenoga 01, 2014, 19:18:13 poslijepodne »
nema zime za nju super odrađena zaštita  :thumb_up:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #1302 u: Studenoga 02, 2014, 10:26:02 prijepodne »
Sve pet ali jedna mala digresija, samo stablo si super zaštitio ali ono na šta bi trebalo obratit pažnju kod zaštite u vašoj klimi je prvenstveno zaštita korjena-rizoma. Dobar (odličan!) primjer je zaštita Sikkimensisa u zagrebačkom botaničkome vrtu. Zdraviji, veći i očuvaniji rizom znači veću energiju rasta i veću silu na proljeće.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1303 u: Studenoga 02, 2014, 11:10:19 prijepodne »
Oni sasjeku pseudostabla na 20-30cm i sve jako izmalciraju u visini od 40-50cm pa nadkriju agrilom...za najlon nisam siguran.Tako nesto mi je ispricao njihov djelatnik o kojem su 24sata imali prilog i njegovom uzgoju banana.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1304 u: Studenoga 02, 2014, 13:41:32 poslijepodne »
Sve pet ali jedna mala digresija, samo stablo si super zaštitio ali ono na šta bi trebalo obratit pažnju kod zaštite u vašoj klimi je prvenstveno zaštita korjena-rizoma. Dobar (odličan!) primjer je zaštita Sikkimensisa u zagrebačkom botaničkome vrtu. Zdraviji, veći i očuvaniji rizom znači veću energiju rasta i veću silu na proljeće.

Oni sasjeku pseudostabla na 20-30cm i sve jako izmalciraju u visini od 40-50cm pa nadkriju agrilom...za najlon nisam siguran.Tako nesto mi je ispricao njihov djelatnik o kojem su 24sata imali prilog i njegovom uzgoju banana.

Hvala za osvrt, ponajprije.
O rizomu i razmišljam cijelo vrijeme. Za sada što sam uradio a to je da sam svo lišće koje sam sasjekao prelomio na pola i obložio u krug oko dna banane na zemlju. Morat ću idući put kad budem dolazio kući možda kupiti jednu balu sjena pa ju rasut dolje oko stabla po zemlji i prekrit agrilom.
Za najlon nisam ni ja skroz siguran da li je najpametniji izbor. Sljedeći tjedan najavljuju više temperature, a kako dolazim kući svaih par mjeseci nemam toliko prostora da svako malo otkrivam i zatvaram, zato sam sada sve složio i stavio tu cijev da se ne kondenzira vlaga unutra. Išao sam da sačuvam skoro cijelu visinu pseudostabla, jer sam u Zagrebu to vidio u okolini Rapske ulice (preko puta Green Golda) da tako rade pa su im banane i preko 5 m recimo u 8 mjesecu. Znam da je Zagreb klima za sebe pa je teško uspoređivati Daruvar koji se stalno kreće u krajnjim granicama temperaturnih prilika.
Još ću idući put rizom bolje zaštititi pa šta Bog da.