Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279733 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #195 u: Rujna 07, 2009, 21:07:46 poslijepodne »
Hvala vam i meni se dopada taj cosal dvorista u koji gledamo dok pijemo kaficu :thumb_up:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #196 u: Rujna 08, 2009, 13:23:21 poslijepodne »
Ni ja nisam bila s bananama na ti, ali evo ove godine, nakon ovakvih slika,
i mene je uhvatila bananomanija.

Tasana tebe nema, nema, pa uleti sa slikama pravih kapitalaca, banane - Trachy, prave su, odlicne.!

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #197 u: Rujna 10, 2009, 22:29:47 poslijepodne »
Ha, ha, Franceska, to je zato sto sam je za razliku od vas-baba, pa je bilo leto i letnji raspust, pa unuci.....vise ja imam vremena zimi da sedim i citam i ucestvujem-hvala, hvala  :thumb_up:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #198 u: Rujna 16, 2009, 08:46:51 prijepodne »
Dobar dan, dugo se nisam javljala, a sad cu malo da budem vredna.
Hocu da potvrdim zexu da se ne sekira, jer su moje banane izmrzle(sticene slamom i dr) do panja, pa evo da vidite kako sad izgledaju

Hvala Tasana na podrsci  :sretan: prelepe su ti Muse i sve ostalo. a vidim i da su vodene napolju  :sretan:

Ali ipak cu morati da je vadim jer sam je posadio tik 50cm uz Albiziu, a Albizia kada poraste Musa nece imati dovoljno sunca  :sun:
Sledece godine su je posaditi pored jezerceta gde ce imati i vise vlage i vise je necu pomerati  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline count

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #199 u: Listopada 02, 2009, 20:09:00 poslijepodne »
Evo i ja imam jednu basjoo bananu koja raste u loncu otprilike dva mjeseca. Inače raste ko luda, jedino što su u zadnjih možda 2 tjedna stariji i srednje stari listovi počeli dobivati crni rub. U čemu je stvar? Možda previše vode? Banana je inače bila pod napadom onih crvenih bubica, ali to držim pod kontrolom svakodnevnim prskanjem

« Zadnja izmjena: Listopada 02, 2009, 20:17:16 poslijepodne od count »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #200 u: Listopada 02, 2009, 21:30:01 poslijepodne »
Ti listovi odumiru zbog larvi koje si uspješno otrova. Dobro pogledaj sa donje strane listova imaš li još famoznih "spidermitesa" i dobro prskaj. Te ćeš listove odstranit kad zato bude vrijeme.
 :thumb_up:

Offline count

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #201 u: Listopada 02, 2009, 22:05:25 poslijepodne »
Hm, nema spajdermajtsa već dugo, gledam svaki dan, ali listovi koji su se sušili zbog njih (već su odrezani) su drukčije izgledali, žućkasto narančasti, bez crnog ruba (a vjerojatno su i rupice na listu koje se vide na drugoj slici isto od njih). Inače sam prskao jedamput s otopinom sapuna, a dalje svaki dan s čistom vodom (tako da bube ustvari fizički odstranjujem, ako je slučajno koja na listu)

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #202 u: Listopada 02, 2009, 22:07:29 poslijepodne »
Pusti da se malo isusi zemlja da vidis da li ce susenje listova prestati. Ako prestane, onda musa ima previse vode, a ako ne onda... nemam pojma sta bi moglo da bude.  :icon_redface:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline count

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #204 u: Listopada 03, 2009, 07:44:17 prijepodne »
A probat ću s manje vode, makar činjenica da su noviji listovi zasad pošteđeni govori u prilog teoriji o spidermitesima, ali palo mi je još nešto na pamet, ne nužno vezano za ovaj problem: da li bi možda trebalo malo pognojiti, s obzirom da raste u loncu?

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #205 u: Listopada 03, 2009, 09:58:56 prijepodne »
Spidermite sigurno nemožeš odstraniti sa jednim prskanjem sapunom. Uzmi dobar insekticid i prskaj par dana za redom jer je problem uništit larve. Onaj najdonji list odmah odreži i baci, njemu nema povratka.
Šta se ostalog tiče banana ti izgleda super i ja nebi puno mjenjao navike u vezi zaljevanja.

terrano

• Gost
« Odgovori #206 u: Listopada 11, 2009, 17:03:33 poslijepodne »
Pozdrav svima :),

novi sam pa se ne čudite ako prospem koju neznalačku glupost.. uglavnom stalno sam bio u uvjerenju da imam u vrtu basjoo, ali sad kad mi se pojavio cvijet/plod (?) tamno crvene boje .. uglavnom nisam siguran u vrstu pa molim da mi netko kaže šta je i par smjernica.. budući da se sprema orkanska bura slijedećih dana. inače banana mi i nije nešto ove godine jer ovog ljeta su listovi baš žestoko nastradali od 2 dana olujne bure  :icon_neutral:.
dakle, koja je vrsta? i par savjeta bi mi dobro došlo u vezi ovog što se sada pojavila ima dva-tri tjedna otprilike.. i šta me čeka kad se rastvori? plod? :).. ukoliko uopće uspije sve to zbog nadolazeće zime.

hvala unaprijed

« Zadnja izmjena: Listopada 11, 2009, 17:04:58 poslijepodne od terrano »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #207 u: Listopada 11, 2009, 18:05:06 poslijepodne »
Čestitam!
na kojoj je visini cvijet?
Neće se rastvorit, to je muški cvijet i sad će polako iza njega krenit ženski i formirat banane. Loš je tajming :(. Da sazore je u najmanju ruku potrebno 4 mjeseca a kako i sam kažeš zima dolazi. Probaj je vezat da je bura ne slomi a kad se počne naginjat "potakjaj" je nekako da se nasloni. Izdanke sad više nemoj skidat ako ih imaš više a inače bi bilo dobro ostavit samo 1-2 veća prije cvatnje.
Sretno. :thumb_up:

terrano

• Gost
« Odgovori #208 u: Listopada 11, 2009, 18:21:55 poslijepodne »
hvala ti  :thumb_up:. .. a u pravu si .. neće bit vremena da se to sve 'izdogađa'  :icon_sad:. Inače na visini je od cca 2 m.  (nisam dobro shvatio zadnju rečenicu - imam dosta mladih izdanaka 7,8 - za kada da ostavim samo 2, ili misliš na listove?

p.s Jel ovo basjoo ili neka druga?

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #209 u: Listopada 11, 2009, 18:41:58 poslijepodne »
Basjoo definitivno nije, on skoro jedini ima žuti cvijet.
Mislim na mlade izdanke, trebalo ih je reducirati na 2 prije dok nije procvitala da neuzimaju energiju cvijetu a sad ih ostavi dok god ima nekekve šanse gurat plod. Poboljšat će fotosintezu koliko-toliko.
 :thumb_up: