Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279370 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #495 u: Kolovoza 15, 2011, 10:32:20 prijepodne »
Joj, i samnom isto. :icon_neutral: Kako koji list izadje stari pozuti i osusi se u uvek je na 3-4 lista. U principu basjoo treba ko trava da raste, bez djubriva i ostalog. Znam ljude koji kazu da ni ne zalivaju svoje banane pa im opet izgledaju super. Jedan moj prijatelj ni ne reze listove i stvorila mu se lepa dzungla u dvoristu. Ja moje svaki cas proveravam, mozda im se ne svidja pozicija na kojoj rastu. Ima mozda previse sunca. :misli: Ali imaju i mnogo vode da to izdrze.  Posadio sam ih na tu poziciju sa dosta sunca jer sam mislio da necu njima morati da udovoljavam kao drugim biljkama, ali sam se prevario. Navodno dok se ne prime ne bi trebale da se prihranjuju, ja sam svoje posadio u kupovnu zemlju, iskopao rupu i napunio sa mesavinom 50l one crne, kupovne i cistog humusa. Tu imaju cime da se hrane bar ove godine. Sramota me i da ih slikam kakve su. :icon_sad:
milka

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #496 u: Kolovoza 15, 2011, 15:15:52 poslijepodne »
banane su biljcice koje prvenstveno reagiraju na ono sto je u zemlji.
Dakle najbitniji je korijen (gomolj) sve ono izvan toga je manje bitno, ono sto je kod basjoo bitno a to konstantno naglasavam je gnojivo u ''krutom'' stanju pomjesan sa crnom zemljom (moze bili bilo koje da nije u tekucem stanju) dakle neka bude to i obicni vrtni kompost, pomjesan sa necime (prednost konjskim) ako se bas dogodi da nemozemo nikako naci nesto bolje (jer se sluzimo onim sto imamo pri ruci)

iskreno mislim, da ono sto je bilo za ovu sezonu, bilo je..
(naravno sve to ovisi o jeseni i daljnjim temperaturama, i tisucu jednim stvarima, ali je (po mome) eventualno realno gledati ''za sada'' da se banana malo dotjera za jesen nista vise)
sve daljnje/ozbiljnije planove o megalomanskom rastu bih ja nekako ostavio za sljedecu sezonu, tj dobre pripreme.

yonex,
istina je da neki mozda svoje banane ne zaljevaju redovito, da rastu u jako ''losoj'' zemlji, ne gnoje ih, a one bujaju ko lude, to je zato sto su to banane koje imaju stari gomolj, i poprilican staz na tome mjestu,  to su vec ''stare/ije'' ljepotice koje nisu tako nastale za jednu sezonu...
A svaka beba, treba dobrog poticaja i truda, i puuuno strpljenja ;)  
(mada moram priznati da niti jedna banana, koja god ona vrsta bila, pogotovo ove koje su vani, nece izgledati ljepo i biti prekrasne bez poprilicnog ulozenog truda)   
« Zadnja izmjena: Kolovoza 15, 2011, 15:20:20 poslijepodne od issac »

Offline Borcanin

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #497 u: Kolovoza 18, 2011, 20:29:01 poslijepodne »
Isto se desava i kod mene.Ne mogu da kazem,lepo su krenule.Kada sam ih dobio nisu imale ni jedan jedini list a do sada su izbacile po 4-5 listova.Ali su svi nikakvi,zuti pegavi...onaj najstariji se susi.Posadio sam je u losu zemlju,moracu na prolece da je izvadim pa oko nje stavim neku bolju zemlju.Valjda ce onda krenuti.A brine me i to sto su na takvoj poziciji gde ceo dan pece sunce.Mozda im i to ne odgovara? :icon_sad: :icon_sad:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #498 u: Kolovoza 18, 2011, 21:48:33 poslijepodne »
Moja velika bacila cvijet  :icon_sad:

Glupa banana...

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #499 u: Kolovoza 18, 2011, 22:07:14 poslijepodne »
a doće nova iz zemlje...tako bar nešto :wink:

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #500 u: Kolovoza 19, 2011, 10:11:49 prijepodne »
nakon sto ocvate, navodno/uglavnom maticna mama ugiba, ali zato idu puno beba, dakle, opet ce ti biti zabavno  :thumb_up:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #501 u: Kolovoza 19, 2011, 10:33:14 prijepodne »
A sta ce biti ako odseces cvet, kao kod palmi da se ne muci? :misli:
milka

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #502 u: Kolovoza 19, 2011, 11:13:47 prijepodne »
A ništa nećeš imat ni cvit ni bananu :)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #503 u: Kolovoza 19, 2011, 11:19:22 prijepodne »
To je nešto što se ne može zaustaviti, kada je vrijeme da cvijeta ona to i napravi, a nakon toga redovito i krepa.

Čitao sam na njemačkom forumu da je neki čovjek pokušao da zaustavi cvjetanje tako da ju je rezao do metar iznad zemlje kada bi došlo vrijeme za cvijet. Nije uspio to zaustaviti i banana bi redovno cvala iz ostatka panja...

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #504 u: Kolovoza 19, 2011, 11:59:14 prijepodne »
Ima jedna vrlo važna stvar kod banana o kojoj se malo zna a mislim da se o njoj ovde nije ni govorilo a tiče se uglavnom rasađivanja banana a to bi moglo i pomoći malo oko rasvjetljavanja nekih problema kod uzgoja. Naime većina nas ovde razmnožava i sadi banane zahvaljujući novim, mladim izbojima i njihovom separacijom jer nemamo mogućnosti dobave TC sadnoga materijala. E sad, ti se mladi izboji djele u dvi grupe: water suckerse i sword suckerse . da malo bude jasnije za one koji baš ne razume dobro engleski, water suckersi su klasične vodopije , tj. izboji koji odma u startu sliče na male bananice sa već razvijenim širokim listovima a sword suckeri su amo reći ružniji, imaju male uske, tanke listiće i puno su ravniji. Sword sucker je ustvari ono šta tražite i samo iz njega ćete dobit jaku i zdravu biljku sa boljim korjenom, water sucker ima slab korjenov sustav i dugo će se mučit da uspije preživit.
Ukrast ću jednu sliku sa http://www.bananas.org/, valjda mi Jon neće zamjerit :0648: da se to u stvari vidi o ćemu uopće govorim. Lijevo je water sucker a desno sword sucker nakon odvajanja i perioda ožiljavanja:

a ima još y stvari o kojima se u nas vrlo malo zna....

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #505 u: Kolovoza 19, 2011, 12:14:58 poslijepodne »
Zanimljivo, nazalost ja jedva mogu i water sucker-se da nadjem. :icon_neutral: A kako da dobijem sword sucker, jel to moze samo da se kupi?
« Zadnja izmjena: Kolovoza 19, 2011, 12:15:17 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #506 u: Kolovoza 19, 2011, 12:17:15 poslijepodne »
a možda je samo ovu livo iščupalo sa manje korjena  :icon_lol:
a ima još y stvari o kojima se u nas vrlo malo zna....
srića imamo tebe :thumb_up:

ma basjoo je zakon banana samo posadi i zaboravi..tu i tamo mrvu vode

Uploaded with ImageShack.us

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #507 u: Kolovoza 19, 2011, 12:23:34 poslijepodne »
Hvala ti na zanimljivim informacijama Dalmatiansoap, vjereujem da ima još puno toga. Zašto ne otvoriš novu temu, baš po pitanju uzgoja i sl. i popunjavaš/amo sa takvim podatcima vezanim za banane. Baš sam našla neke dobre članke vezane za Tissue Culture-ing.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #508 u: Kolovoza 19, 2011, 12:27:41 poslijepodne »
Lakše mi je ovako ponekad ponešto dobacit :icon_mrhappy: TC je strašna stvar, samo je u nas teško doći do potrebnoga materijala (možda u Zg i nije tako teško).
Na ovome se videu može otprilike vidit kako se to radi na plantažama ( oko 7. minute ako vam se neda sve gledat).

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #509 u: Kolovoza 19, 2011, 13:34:16 poslijepodne »
Gledao sam sad tissue culturing, covek ne znam ni ja od cega napravi 20 bananica. :shocked: 'Ocu ja to da naucim. :icon_mrhappy:
http://www.youtube.com/watch?v=d5gEEFY3ObU&feature=related
 :shocked:
milka