Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279669 vremena)

0 Članova i 16 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #525 u: Kolovoza 29, 2011, 18:29:19 poslijepodne »
Tako biljka razvija kompaktan korijen što je za presadnju dušu dalo...

Veruda, da li ja treba sad da presadim ovu sto sam dobio posto je izbacila zile dole, rece mi Voki da ako zelim da raste do proleca da je presadim. Ja bih je drzao u kuci posto se plasim da joj na tavanu nece biti lepo. :mrgreen:

i da, yonex jesi napokon hepi s bananom? ;))

Hepi sam bio od kad sam i onu malenu prvu dobio, samo sto mi ih je zao posto ih nesto izjeda stalno. Slikacu ih sutra ujutru...
milka

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #526 u: Kolovoza 29, 2011, 19:07:09 poslijepodne »
glavno da si dobio bananu napokon  :thumb_up: sad oprezno s njom, da se mozes hvalit bebama ;)) tj mozemo

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #527 u: Kolovoza 29, 2011, 22:35:01 poslijepodne »
@isaac ako ih vadiš iz zemlje onda ih držiš na hladnom i tamnom mjestu, a korijen nije ni bitan jer im vode ni ne treba ako miruju u tami...

@yonex pa presadi onda, iako sam ja više ljubitelj zimskog mirovanja u uvjetima opisanim gore, neka nje, ima ona da raste kroz cijelo proljeće i ljeto naredne godina a ako napraviš sve kako treba i dobro pripremiš zemlju za vanjsku sadnju u jednoj sezoni može narasti više od 2 metra...

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #528 u: Kolovoza 30, 2011, 07:02:40 prijepodne »
Evo ja se malo dvoumim, treba li da je presadim pa da raste u kuci, sto ne znam kako ce joj se svideti jer ce joj smetati grejanje i ne znam koliko ce patiti zbog kratkog dana. :zbunjen: Mogu da je stavim na tavan gde je zimi hladno, nisam siguran, ali ide mozda i u mali minus. Moze i u hodnik gde nece biti svetlosti, veoma malo, a bice hladnije nego u kuci jer se ne greje i otvaraju se vrata pa ce ulaziti hladnoca od spolja, ali nece biti ni strasno hladno jer iz dnevne sobe uvek neko ostavi vrata pa udje malo toplote. :mrgreen: Pogledacu resenja drugih ljudi pa cu i ja odabrati nesto. :sun: Ona sledece godine leti u zemlju, pa se i zato dvoumim da li joj treba presadjivanje, a zile su pobegle kroz rupice.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #529 u: Kolovoza 30, 2011, 07:12:26 prijepodne »
najbolje je negde da prezimi od 2-7 stepeni a ako ces je saditi u zemlju na prolece ne diraj je nista iz te posude
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline voki

• Phoenix
  • *
« Odgovori #530 u: Kolovoza 30, 2011, 08:17:34 prijepodne »
Yonex, od kada sam pelcerčić posadio u tu saksiju biljka je izbacila dva nova lista. Pelcer ke imao dobro razvijeno korenje pa je normalno da je provirilo ispod saksije. Do proleća joj ništa neće biti u toj istoj saksiji. Bitno je da biljka dočeka proleće, ako joj listovi i stradaju nije opasno, bitno je da pregura zimu. Kod mene na poslu u hodniku ima dosta svetla i toplo je, tako da biljke banane rastu i u zimskom periodu, ali prezimljavali su pelceri i u prostorijama bez grijanja, zajedno sa adamima. Ako je biljka u prostoriji sa centralnim grijanjem moraćeš je češće zalivati tokom zime i onda joj treba više svetla.
... Ma videćeš, nisu teške biljke za održavanje. U proleće je lepo posadiš u dvorište i ima da raste kao luda. Ove banane se razmnožavaju kao divlji sirak, ima da imaš pelcera kao u priči.

Srećno!

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #531 u: Kolovoza 30, 2011, 15:06:45 poslijepodne »
veruda- nisam mislio na mirovanje ''fazu'',
zato me zanima jer je bitno koliko je velika tegla, jer moje rastu i preko zime,...
volim kad mi je doma dungla, tj u sobi ;))

yonex sto se brines za kucu, zilava je to bestija, rast ce ona, tj bit ce ti jos sva cupava dok bus ju sadio van ;)
mene su moje proslu zimu ljepo iznenadile, bile su ful guste kad su izasle van, a velika me pocastila sa do tada oggrooomnim listom  :sretan:
« Zadnja izmjena: Kolovoza 30, 2011, 15:07:50 poslijepodne od issac »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #532 u: Rujna 02, 2011, 21:05:57 poslijepodne »
dobio sam na poklon jednu bananu mislim da je musa basjoo nije bas reprezentativna ali oporavice se kod mene ima preko dva metra imam jedno pitanje da li je kasno da je sad presadim u zemlju ili da cekam prolece a mislim da je sadim izmedju cikasa koje cu zimus grejati pa sam mislio da je posadim mislim da joj nece nista faliti ali ajde da cujem vas iskusnije sa bananama sta mislite

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #533 u: Rujna 02, 2011, 21:44:26 poslijepodne »
scalar ti uvijek dobis nesto (pre) dobre stvari, moram priznati da je to vec malo postalo ''tesko'' gledati  :lol: :rofl:
Na tvom mjestu, ja bi ju samo odrzavao do sljedece godine, tj ostavio u tome sto je, preko zime je stavio u kucu cekao da se malo razlista, a na proljece ljepo napravio mjestu gdje ce biti, jer ipak je jesen ''pred vratima'' kakvo god vrijeme trenutno bilo....
izgleda kao basjoo ;))
« Zadnja izmjena: Rujna 02, 2011, 21:45:33 poslijepodne od issac »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #534 u: Rujna 02, 2011, 21:51:18 poslijepodne »
tako sam i ja mislio da je ne diram do proleca dobio sam je od prijatelja kod koga sam bio u poseti nisam ni znao da ima bananu slucajno sam je ugledao i pitao ima li pelcer imao jedan on uzeo za sebe a meni ovu dao nije znao sta ce sa njom nece vise da je unosi unutra a ''lonac je vadi'' :thumb_up:a jedan list mi se polomio u transportu jedbva sam je ubacio nekako u kola.
« Zadnja izmjena: Rujna 02, 2011, 21:52:33 poslijepodne od SCALAR »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #535 u: Rujna 02, 2011, 22:31:06 poslijepodne »
Ja bih je presadio,odnosno malo nahranio,malo nadopunio zemlje u taj lonac,a onda lipo s njom na špaher,kad može Ante frigati banane,možeš ti kuhati.Ostavi ti nju u loncu,dok ne zahladi može još ojačati,da je stavljaš sa cikasima,opet je moraš na proljeće presađivati,čim malo zatopli s njom u zemlju,do slijedeće zime će dovoljno ojačati da ostane u zemlji.
bvb

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #536 u: Rujna 03, 2011, 08:55:17 prijepodne »
vazi trava neka je u loncu do proleca bice u staklenoj basti tu mi je oko 10 stepeni zimi pa ce posle u zemlju.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #537 u: Rujna 03, 2011, 09:30:06 prijepodne »
Naravno bez zalivanja,neka vidi kako je datuljama u Sahari :sun:
bvb

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #538 u: Rujna 03, 2011, 11:42:27 prijepodne »
scalar, izgubila ona i sve listove, na proljece ces ih imati barem par, znam po svojima,
ja svoje zaljevam jako skrto preko zime, samo onda kada je zemlja suha suha, gurnem prst i ako je suho onda zalijem, s obz da su moje u sobi, na toplom onda je to malo cesce, ali sve u svemu, jako si dobro naletio na tu bananu  :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #539 u: Rujna 03, 2011, 11:47:17 prijepodne »
znam da ce da izgubi sve listove nije vazno bitno je da je sacuvam do proleca a onda u zemlju ni sam se ni ja nadao da cu naletiti na ovakav primerak .