Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 279900 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #1050 u: Listopada 26, 2013, 11:52:49 prijepodne »
Jeli je mraz malo opalio?

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #1051 u: Listopada 26, 2013, 12:44:28 poslijepodne »
Jel netko držao Musu basjo preko zime u kući na sobnoj temperaturi?
Kako se ponašala?

ja to radim svake godine (iako je ovo ujedno posljednja, jer ih zelim na proljece posadiit na novu lokaciju i od tada ih vise necu dirati, a i neda mi se stalno zabavljat tim zvjerima, previse posla)

dakle u kasniju jesen ih posadim u tegle (manje, ne dam im bas luxuz) i uglavnom nakon kraceg vremenskog perioda one nastavljaju sa svojim rastom, ponekad i ''agresivnijeg'' ali na proljece kada ih izneses van, lisce im se zna ''ofuriti'' jel su rasle u ''umjetnim uvjetima'' s time da ja imam naviku im cesto rezati stabla, pa se to brzo ustabili i kada su vani.

S time da ima jos raznih iskustava, netko ih zna izvaditi, porezati i staviti na hladnije mjesto preko zime, netko ih ostavlja vani (sto se meni pogotovo ako imas vrt cini jos najlogicnije tj najmanje posla sa svime) o tebi ovisi koja se opcija cini najinteresantnijom..

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1052 u: Listopada 26, 2013, 17:08:01 poslijepodne »
Jeli je mraz malo opalio?
ma jok stari listovi se suse a novi izlaze
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline khodalic

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1053 u: Listopada 26, 2013, 19:55:05 poslijepodne »
Podrum

Vani se lisce smrzlo dok je bio mraz, al tera novo. Probat cu 2 pseudostabla zastititi preko zime.
Inace ih nisam stitio. Promrznu do zemlje pa ponovo odnova krenu.

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1054 u: Listopada 31, 2013, 00:18:47 prijepodne »
Nabavio sam bananu Musa Basjoo trenutno je u saksiji gde ce i da prezimi dok se ne razvije a onda ide u bastu gde ce da pusta izdanke odakle ce biti i rasadjivana :-)

Chambery

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1055 u: Listopada 31, 2013, 00:50:33 prijepodne »
moja raste polahko

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1056 u: Listopada 31, 2013, 11:50:03 prijepodne »
Amelito odlicna je samo napred!  :sretan:

Chambery

Offline stalewiak

• Washingtonia
  • *
    • Forum ogrodnicze Polska
    • Email
« Odgovori #1057 u: Studenoga 06, 2013, 17:56:09 poslijepodne »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1058 u: Studenoga 06, 2013, 20:01:47 poslijepodne »
Nice one :thumb_up:

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1059 u: Studenoga 11, 2013, 12:02:48 poslijepodne »
Mali update banana napreduje gura novi list.

nekada:

sada:

Banana ima jedan list koji je pukao kod liske i sada trenutno visi uz stablo da li taj list da otklonim ili da ga ostavim tako povredjenog. Moram da dodam da je rana belo crna na pojedinim mestima. Inace list je celom duzinom i sirinom zelen ali visi uz stablo jer je pukao sad ne znam da ne rizikujem posto je mlada pa da li ce joj smetati ako odsecem list?
« Zadnja izmjena: Studenoga 11, 2013, 12:04:23 poslijepodne od nzivanovic »

Chambery

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1060 u: Studenoga 13, 2013, 14:53:19 poslijepodne »
Ja tek danas skužio da je moja banana pustila bočni izdanak, ito koji izdanak. :shocked:

Imam banane već nekoliko godina i još mi nikad niti jedna nije pustile izdanke. Imam jednu ogromnu bananu ( ima u njoj sa lišćem 3 metra ) i oko nje su posađene canne koje također rastu do 3 metra i jako sliče bananama.

I ja tako danas gledam vrt i skužim da je ta banana pustila izdanak, vjerojatno ovog ljeta, izdanak je već velik neka 2 - 2,5 metra sa lišćem. Nisam ga primjetio prije vjerojatno zbog canna koje su slične, pa sam mislio da se radi o canni.

Izdanak je morao narastio preko ljeta, jer canne svako proljeće šišam sve to zemlje da izbiju ispočetka. Začudila me ta brzina rasta. :shocked:

Neke basjoo iz mog vrta su starije godinama pa nisu ni približno toliko narasle u tako kratko vrijeme.

Offline voki

• Phoenix
  • *
« Odgovori #1061 u: Studenoga 13, 2013, 16:01:11 poslijepodne »
ja jedne godine. zelena, i raste i dalje, zimi u dnevnom boravku, al kad se iznese vani u proljece i zasadi vani, mrljavi i ne raste bas dobro. puno bolja opcija negdi di je hladno i svjetlo. kod mene u podrumu bude jako toplo pa nastave rast i dalje do negdi 1. mjeseca, i ta opcija ne valja ako je previse toplo. ima vec na netu opisanih fora koje funkcioniraju.
ja sam prosle godine srezao do zemlje skoro i gore nabacao slame i pokrio da ne kisnu zimi. super prezimile, al nisu bas izrasle kolko sam ja htio oko 2 metra stabljike,malo manje su oko metra i nesto .... najbolje bi bilo sacuvat to pseudostablo, suhim liscem zatrpat sve ko u nekom kavezu....srezat sve listove i nagodinu ce onda bit jos vislje... bitno je gomolj sacuvat, nadzemni dio ce izrast .

Ja ostavim stabla na nekih 1 m visine, od gore navučem džambo vreću kojoj je isečeno dno, a može i obična vreća za jedno stablo i popunim prostor oko stabala sa slamom, suvim lišćem... od gore obavezno najlon da ne kisne i tako u proleće prvi listovi su višlji i tokom leta banane dostižu veću visinu.

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1062 u: Studenoga 16, 2013, 13:06:05 poslijepodne »
Pozdrav, idu nam mrazevi polako. Uneo sam bananu u kucu jer ne zelim da rizikujem da je izgubim ove godine vec da je posadim na prolece u zavetrini kako bi pustala izdanke. Banana se nalazi u negrejanoj prostoriji gde je temperatura danju oko 20C zato sto rade peci u drugim prostorijama a preko noci padne od 10 do 5C. Ja joj orosavam listove i centralno koplje skoro svaki dan da li je dobro da ima vlagu tu kolicinu vlage kada je u kuci? Koliko cesto treba da se orosavaju listovi? Da napomenem da listove orosavam prskalicom,takodje prskao sam i bananu i palme juce i to im je poslednje prskanje rastvorom za ovu sezonu prskao sam ih rastvojom od 2l "Slavol" regulator rasta. Sada me samo interesuje koliko cesto dnevno,mesecno treba vrsiti orosavanje obicnom vodom a koliko cesto treba zalivati?

Chambery

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1063 u: Studenoga 16, 2013, 15:38:37 poslijepodne »
Zalijevanje smanji na minimum.

Offline stalewiak

• Washingtonia
  • *
    • Forum ogrodnicze Polska
    • Email
« Odgovori #1064 u: Studenoga 17, 2013, 09:28:50 prijepodne »

musa basjo  , musa acuminata , ensete maurelli , washingtonia :)