Iz nekog kraćeg iskustva, a ovako daljinski, iz pretople Amerike mogu reći samo ovo - opasna ciklona sigurno, ali ne i katastrofalna kako se najavljuje. Iskreno, mislim da je u pitanju neka stabilizacija apsolutnog minusa na -16/-17 u Beogradu 2. ili 3. februara. Što duže traje anticiklona, biće i manje verovatni jači minusi.
Evo i moje perspektive i logike:
Ja imam trachy koji je imao kompletnu defolijaciju prošle zime, pasivno je štićen samo kukurozovinom. Doduše, koliko se sećam, prethodna zima je bila mnogo gora od ove. U negrejanom podrumu, negrejane kuće su mi bez oštećenja prošle sve biljke (pittosporum, trachy, oleander, eribotrya japonica, clerodendrum trichomum), a napolju maslina sa pasivnim štićenjem (iako je prošle godine pukla i ponovo pustila iz korena), i trachy sa potpunom defolijacijom (moja je greška stavio sam tu neko lišće da ga štiti i ono je istrulelo, trachy je izgubio centralno koplje od truleža). Napolju su mi takođe bez oštećenja prošli ruzmarini, magnolia grandiflora, čempresi, i origano - ništa od toga nije štićeno. Apsolutni minus je prošle godine bio -18C u Beogradu, verovatno još niže u Brestoviku gde su palme, tako da mislim da će ove zime proći slično. Jedino se plašim za trachy zbog prethodne defolijacije, ali ovaj put nisam stavio lišće.
Znači, drugovi i drugarice

, videćemo! Iz ličnog iskustva, prognoze su obično pesimističnije od realnosti, i američki sajtovi sugerišu ipak malo optimističnije prognoze, sa apsolutnim minusom od -13C u ponedeljak (za Beograd). To bi bilo u rangu temperatura koje smo videli zadnjih 20tak godina, sa prosečnim apsolutnim minusom od negde -12/-13C, prelazno između zona 7b i 8a. Naravno, zone nisu sve, i posebno brinu ovi ledeni dani. Ne znam koliki je stepen snežnog pokrivača, ali se nadam da će i on malo pomoći (isto kao što pomaže dolini Bekaa u Libanu, odakle su najbolje masline pod snegom od novembra do februara). Sve u svemu - nije tako crno, dragi/e moji/e, teramo napred! Nema odustajanja! :)