Autor Tema: bolesti palmi i njihovo lecenje  (Posjeta: 26491 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: bolesti palmi i njihovo lecenje
« Odgovori #30 u: Prosinca 21, 2011, 12:35:29 poslijepodne »
sta mislis da je ovako ostavim van posude do sutra.
Naravno,moraš osušiti delimično zemlju,nema smisla da je vratiš ponovo u mokro stanje....ja bih tako uradio,skineš deo zemlje sa strane kad se prosuši,i u novu posudu sa propusnijom zemljom,nekom drenažom na dnu posude....i do proleća je nebi uopšte zalivao ako je držiš na nekoj niskoj temperaturi

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Prosinca 21, 2011, 12:38:45 poslijepodne »
Naravno,moraš osušiti delimično zemlju,nema smisla da je vratiš ponovo u mokro stanje....ja bih tako uradio,skineš deo zemlje sa strane kad se prosuši,i u novu posudu sa propusnijom zemljom,nekom drenažom na dnu posude....i do proleća je nebi uopšte zalivao ako je držiš na nekoj niskoj temperaturi
sve cu to odraditi kako treba samo posle presadjivanja drzati u toplom gore bi prosla da je stavim u hladno nakon presadjivanja bar ja mislim tako.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #32 u: Prosinca 21, 2011, 12:46:14 poslijepodne »
sve cu to odraditi kako treba samo posle presadjivanja drzati u toplom gore bi prosla da je stavim u hladno nakon presadjivanja bar ja mislim tako.
Uradi tako,ne znam,u principu ne znam šta bi mogao drukčije,očigledno bar po slikama je deo žila truo po obodu,trebalo bi da joj prija suvlja zemlja i da krene sa oporavkom ako je voda jedini probem.Vidim na onim prvim slikama da ima i neke fleke po listovima i veruj mi ne znam dali je to jedini uzrok mokra zemlja,valjda se javi još neko sa savetom

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Prosinca 21, 2011, 12:52:06 poslijepodne »
Uradi tako,ne znam,u principu ne znam šta bi mogao drukčije,očigledno bar po slikama je deo žila truo po obodu,trebalo bi da joj prija suvlja zemlja i da krene sa oporavkom ako je voda jedini probem.Vidim na onim prvim slikama da ima i neke fleke po listovima i veruj mi ne znam dali je to jedini uzrok mokra zemlja,valjda se javi još neko sa savetom
u pravu si nije samo vlaznost u pitanju nesto je i do centralnog koplja na kojem imaju braon fleke.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #34 u: Prosinca 21, 2011, 12:59:51 poslijepodne »
u pravu si nije samo vlaznost u pitanju nesto je i do centralnog koplja na kojem imaju braon fleke.
Što se tiče korena,svakako je u mokroj zemlji i deo žila je propao...moraš paziti sa vodom...oko centralnog kopla i uopšte nadzemnog dela će se već neko javiti sa savetom...ti uradi ovako što si rekao oko korena a za nadzemni deo već će se naći rešenje na forumu :thumb_up:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #35 u: Prosinca 21, 2011, 14:33:07 poslijepodne »
U principu butia ima veoma malo vode u prirodnom stanistu i zato ima jako debelo stablo da bi sacuvala svaku kap vode do koje dodje. Nadam se da ce sve biti ok Scalar, javi sta si otkrio. :sun:
« Zadnja izmjena: Prosinca 21, 2011, 14:33:21 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #36 u: Prosinca 21, 2011, 14:35:39 poslijepodne »
U principu butia ima veoma malo vode u prirodnom stanistu i zato ima jako debelo stablo da bi sacuvala svaku kap vode do koje dodje. Nadam se da ce sve biti ok Scalar, javi sta si otkrio. :sun:
neznam sta da otkrijem video si zile nisu lose a centralno koplje na mestima dobija zutu boju.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #37 u: Prosinca 21, 2011, 14:39:02 poslijepodne »
Sad vidim. :mrgreen: Dosta se pisalo od poslednje moje posete...  :thumb_up:  Zile izgledaju ok, dobro je sto si joj stavio drenazu - pomoci ce sigurno. :thumb_up:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #38 u: Prosinca 22, 2011, 19:03:17 poslijepodne »
presadio sam butiu u vecu posudu pet santimetara na dnu sam uradio dobru drenazu zemlja je se prosusila uz palmu sto je bila ostala nasao sam dobru zemlju propusnu sa mlevenim stiroporom posto kod nas nema nigde perlita e sad sta joj bog da nisam je uopste zalivao jer je zemlja sama po sebi vlazna u kesama mada sanse su 50-50 da prezivi centralno koplje se susi sta je tu je koren je bio zdrav i nisam skroz resturao zemlju kad sam presadjivao

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #39 u: Prosinca 22, 2011, 19:21:51 poslijepodne »

Nadam se da će ti se oporaviti...jesi proverio bazu iz koje ide koren u kakvom je stanju?Ako je tu počelo da truli ,ako iz nje curi voda na stisak prstima,onda joj nema pomoći,nadam se da nije :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Prosinca 22, 2011, 19:26:35 poslijepodne od vladimiro »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #40 u: Prosinca 22, 2011, 19:34:40 poslijepodne »
sve drugo je zdravo i tvrdo nista nisam nasao sumnjivo i stablo je tvrdo jedino se listovi suse i centralno koplje sta je tu je idemo dalje ako prezivi dobro je ako ne cao :wink:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #41 u: Prosinca 22, 2011, 19:45:47 poslijepodne »
sve drugo je zdravo i tvrdo nista nisam nasao sumnjivo i stablo je tvrdo jedino se listovi suse i centralno koplje sta je tu je idemo dalje ako prezivi dobro je ako ne cao :wink:
Uradio si šta si mogao u datoj situaciji :thumb_up:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #42 u: Prosinca 22, 2011, 19:50:46 poslijepodne »
Tako je, zamisli da si je samo ostavio ne preduzevsi nista. :thumb_up: Mislim da nista vise ne mozes da ucinis sem da cekas... i cekas...  Bice to valjda uredu. :sun:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #43 u: Prosinca 22, 2011, 19:55:45 poslijepodne »
videcemo stas ce biti najvise me brine sto se susi centralno koplje nemam nikakva iskustva dosad sa ovakvim slucajem da li ce drugo isterati sta se posle desava .

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #44 u: Prosinca 24, 2011, 12:23:57 poslijepodne »
Dao si sve od sebe. Sad samo ostaje da cekas i vidis sta ce se desavati dalje. A mi za to vreme ti drzimo palceve  :thumb_up: Nadam se pozitivnom ishodu.