Autor Tema: Prijava štete: zima 2011/2012. g.  (Posjeta: 18292 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Prijava štete: zima 2011/2012. g.
« Odgovori #30 u: Veljače 21, 2012, 23:41:17 poslijepodne »
Ufff! :shocked: Alias, jesi vezao lisce svojim trachy-jima? Mozda bi bolje podneli vetar, ako se to moze nazvati vetrom, kad bi im lisce bilo uvezano i mozda fiksirano sa 2-3 letve uz stablo pa malo lepljive trake... :cool:
milka

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Veljače 22, 2012, 01:04:18 prijepodne »
Imaju i ovakvi borovi po metar debla pa nije smetalo da ih izlomi ko čačkalice, bilo je ovakvih na desetke

:thumb_up:
E vidiš nije filifera bor. Eto pogledaj sam na youtub davidiš kad zapuše u texasu, sve se drveče polomi, samo palme ostanu čitave.
Neznam šta bi moglo malo ublažiti tu silnu buru?
Sarajevo, zona 8a

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #32 u: Veljače 22, 2012, 09:30:54 prijepodne »
Ufff! :shocked: Alias, jesi vezao lisce svojim trachy-jima? Mozda bi bolje podneli vetar, ako se to moze nazvati vetrom, kad bi im lisce bilo uvezano i mozda fiksirano sa 2-3 letve uz stablo pa malo lepljive trake... :cool:
Nisam, da ti iskreno kažem nije mi se dalo riskirati; ovo ljeto sam jedva onim škarama za živicu odrezao stare listove plus još sam se morao penjati na najveće ljestve koje imam. Bit je u tome da je jedan trachy veći od volte, znači sigurno 4 metra... I sad se za*frkavat sa 6 takvih trachy-a... BAH  :rofl:

Neznam šta bi moglo malo ublažiti tu silnu buru?
Sadnja na sigurnijem mjestu  :mrgreen:
Carpe diem

Offline Edo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Veljače 22, 2012, 23:33:09 poslijepodne »
Nisam, da ti iskreno kažem nije mi se dalo riskirati; ovo ljeto sam jedva onim škarama za živicu odrezao stare listove plus još sam se morao penjati na najveće ljestve koje imam. Bit je u tome da je jedan trachy veći od volte, znači sigurno 4 metra... I sad se za*frkavat sa 6 takvih trachy-a... BAH  :rofl:

Sadnja na sigurnijem mjestu  :mrgreen:
Nešto sam čitao da bi se pošumljavanjem Biokova moglo dosta učiniti oko smanjivanja udara bure.
Sarajevo, zona 8a

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #34 u: Veljače 22, 2012, 23:37:17 poslijepodne »
edo pun ti je sandučić poruka izbriši hehe

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #35 u: Veljače 26, 2012, 16:18:09 poslijepodne »
Danas sam se malo ozbilnije zabavio vrtom i video kakvo je stanje.
Trachycarpus je ostao bez i jednog jedinog zdravog lista,sve sam posekao i ostavio samo koplje koje sam zalio fungicidom,i natkrio samo folijom da ne kisne.
Kanarka jos nije skroz otkrivena,generalno je dobro,samo su listovi blize foliji osteceni prilicno pa ce biti dobro sishanje sledece nedelje.
Yucca gloriosa je pocela truliti u sredini ali san nalio fungicidom.
Magnolia grandiflora ima 80% spaljenog lisca.
Od ostalih biljaka,koje nisu tema foruma,ali moram spomenuti-dobro su mi osteceni kedar deodara,sve vrste kurika i aukuba,ali verujem da je sve zivo.
To je posledica tri ledene nedelje,sa mnogo snega,mnogo dvocifrenih minusa i minimumom od -17C!

Mislim da bi trachy bolje prosao da nije bio skroz zaptiven,malo se kuvao,potpario,ledio pa je zato svo lisce otislo. Trachy kod ujaka u dvoristu (u nastavku mog vrta) je mnogo bolje prosao,gotovo bez ostecenja,samo umotan u cebe,a magnolia grandigflora kod brata-nekih 70m od mog vrta,zasticena samo prozracnimmaterijalom je netaknuta.
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #36 u: Veljače 26, 2012, 18:04:35 poslijepodne »
Uf, znači Trachy je dosta pretrpio  :zbunjen:
Jučer sam bio u Pevecu gdje su dobre komade Wash. Filifere pustili 'vani' ispred vrtnog dijela, pa su svi listovi uključujući središnje koplje smrznuli... Sada su ih snizili, mogućnost oporavka je gotovo jednaka nuli, pa sam se dvojio da ih kupim (ipak nisam).
Carpe diem

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #37 u: Ožujka 02, 2012, 15:01:24 poslijepodne »
.sve je za divno  cudo ok, manje više..humilisu manjem ništa, ni nakašljo se nije sa pasivnom. neki trahiji, veliki su ok, manji (ovisno o poziciji) su ostali bez lišca a poneki i bez koplja... obicna kanarka, sa pasivnom je u vrlo lošem stanju, al vidjet cemo hoce li se izvuc, a moje cudo je jedan sasvim mali trahi koji je tek poceo djelit listove, bio posađen i zaboravljen blizu kanarke..NIKAKO nije šticen, možda koji list od oraha i kasnije snijeg...e, gledam ja, šta se ono zeleni, a frajer em što podjeljenom listu nije APSOLUTNO ništa, zelen ko usred ljeta..i još je potjero novi...e sad ti reci..a druga dva..na 4 metra od njega bez skalpa ostali, sa zaštitom..do godine ih UOPCE necu štititi,...možda samo dva ova najveca...juke su isto dobro, dobili po vanjskom lišcu, unutrašnjost ok (kod aloifolia) a ove druge malko povaljo snijeg, al niš staršno. Opuncije, superiška, nisu se ni previše zgužvale. Tako da sam sve u svemu jako zadovoljna. Kanarki ide šišanje i molitva, ovo sve ostalo uz malo fungicida, trebalo bi bit ok.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #38 u: Ožujka 02, 2012, 15:15:04 poslijepodne »
Treehugger, tvoj izvještaj se odnosi na Sesvete?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Ožujka 02, 2012, 15:47:58 poslijepodne »
Pa to je super Treehugg, nisam ni znao da imaš i kanarku vani  :thumb_up:
Moram poslikati ove riječke kanarke, 'spalilo' ih je totalno!!!!  :thumb_down:
Carpe diem

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #40 u: Ožujka 02, 2012, 20:40:44 poslijepodne »
Je, to se odnosi na Sesvete..za Dugi otok još ne znam stanje, javim kad saznam...al što se vremena tice, vjerovatno je sve prošlo ok (ako nije bilo opet upada živine sitnog zuba).

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #41 u: Ožujka 03, 2012, 23:01:05 poslijepodne »
Zaboravih spomenuti da su mi preživjele i pasiflora vani, jest da je izgubila dosta lista cca. 2/3 ono što je bilo na mreži ali krupnije grane pri dnu su zelene i bočni izdanci, tako da ce se lako obnovit. Bambusi su malko dobili po listovima, al ne brinem se za njih. Manji ružmarin, isto, izvuko se bez ogrebotine kao i lavande. Napominjem da ništa od ovog nije bilo zašticeno, možda je passiflora bila malko pod listovima od loze, al ja sam je zaboravila zaštititi. Jedino su mi na tavanu riknuli neki mladi cavendishi, za sad jedine žrtve ove zime. Al nije još gotovo.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #42 u: Ožujka 03, 2012, 23:37:06 poslijepodne »
Kod mene je Echium candicans pokojni,šerna trska je na pedalj visine ok,Od dva avokada jedan je ipak tek naknadno pokazao da je gotov,drugi je živ-od onog domaćeg zadarskog,feijoa ima dosta opečenih listova,više raznih aloja i kaktusa je nepovratno izgubljeno,par paprati,Salvia leucantha je otišla na -4 iako na dave´s gardenu kažu da može do -12,jedna akacija koju sam posadio u zemlju,neznanog imena,također je pokojna,tamarilo sam posjekao skoro do zemlje ali krenuo je pupati,itd,ima toga još,neke vrste su malo oštećene,neke pokojne,a što se može,te koju su otišle računamo da nisu za ovdje.Za većinu je bilo pogubno onih -8.Jednu noć,tu jednu noć da je nis prova...
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #43 u: Ožujka 04, 2012, 11:03:56 prijepodne »
Uf trava, -8C... Šteta za Echium, je li cvjetao ikada  :icon_neutral:
Moj canariensis se dobro drži, pokušao izvući koplje, ali ne da se  :icon_joy:
Carpe diem

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #44 u: Ožujka 04, 2012, 18:37:12 poslijepodne »
Ziv je, ide to na proljece dalje sa rastom...