Palmark,mislim da si u pravu.Dolazi normalna i klasična zima,onakva kakva je uobičajena.U stvari i nevjerujem u neko globalno zatopljenje već sam mišljenja da se radi o cikličkim promjenama u prirodi koje su se već događale u bližoj i daljoj pršlosti.Dakle ništa od promjena zona.
Pa da je sve bas uobicajeno i normalno-nije! Nije normalno da dnevna temperatura u drugoj polovini oktobra bude 7C,koliko ce biti od sutra pa na dalje,vec 16C koliko je prosecna! Naravno,ne mora biti ni 30C koliko je bilo prosle godine!
I ne slazem se da nema klimatskih promena! O tome pricaju svi svetski meteorolozi i naucnici,pa ne vidim zasto bismo mi to negirali! Nije to jos nista drasticno i alarmantno,ali stvari se ipak menjaju!
Ja se secam kad sam bio mali da smo se zimi sankali,pravili sneska,grudvali...snega je bilo u izobilju-a to nije bilo tako davno! Sada,cak i kada padne topi se za najvise 5 dana!
Da ti ne pricam kakve su zime ovde bile '50-tih,'60-tih,bar po pricama starijih-Dunav se svake godine ledio i ostajao takav do proleca,ljudi su konjima i kolima prelazili u sumu preko...Padalo je i po metar snega!
U poslednjih 15-ak godina Dunav se nio ledio ni u priobalju-ako smo i imali sante,one su doplovile iz Nemacke,Austrije...
Takodje,leta su znatno toplija! Nekad je ljudima vec 32C bilo vrucina,jer je to bila retkost,a sada svake godine bude 40C,pa cak i preko toga!
Prosecna dnevna temperatura za Beograd za jul u periodu izmedju 1960. i 1990. je 28C,a sada je iz godine u godinu 32C,33C...
Znaci,svedoci smo da se nesto promenilo...verovatno su te razlike jos drasticnije u odnosu na kraj 19. i pocetak 20.veka!!!!!
Samo nazalost,lako se moze desiti da globalno otopljenje dovede do velikog zahladjenja u Evropi,na ciju klimu utice Golfska struja,koja bi mogla skrenuti sa svog puta usled velike kolicine vode od otopljenog leda sa severnog pola!!!