Autor Tema: Vrijeme u vašem gradu/mjestu  (Posjeta: 66012 vremena)

0 Članova i 24 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Vrijeme u vašem gradu/mjestu
« Odgovori #90 u: Listopada 16, 2007, 22:19:27 poslijepodne »
Što je period prognoziranog vremena dalji to je i mogućnost pogreške veća. Za 1.2.3. mjesec se crta toplije od toga prosjeka, ali je i mogućnost pogreške veća nego za ovaj bliži period od 10. i 11. mjeseca...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #91 u: Listopada 16, 2007, 22:21:07 poslijepodne »
Najbolja prognoza koju sam ikad procitao bila je od Koljcickog i on je bukvalno uspeo da predvidi celu 2006.godinu  :shocked: bez greske!
Secam se kad sam krajem 2005. procitao kako ce 2006. biti topla,i kako se miholjsko leto ocekuje sve do polovine decembra! U tom trenutku sam pomislio da su to budalastine,jer je covek napisao kako ce mnogi biti jako iznenadjeni toplim novembrom!

I šta kaže taj Koljcic za ovu zimu :icon_smile:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #92 u: Listopada 16, 2007, 22:33:24 poslijepodne »
Veruda ne znam,nigde ne mogu da nadjem njegove prognoze! To je Rus,Koljcicki,i cuven je po svojim dugorocnim a tacnim prognozama,samo-gde ih naci?  :misli:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Goga70

• Gost
« Odgovori #93 u: Listopada 16, 2007, 22:38:53 poslijepodne »
Veruda
jesi se upleo  :vidiga:

Glavna stvar koju neki ovdje ne žele shvatiti je razlika između "će biti" i "vjerojatnije je da bude"

Pa kod prognoza pogotovo dugoročnih nema sigurnosti. Postoji samo veća vjerojatnost nekog događaja. Naravno da što je razdoblje kraće i mogućnost da se ostvari je veća. Vrlo velika vjerojatnost je samo do tri dana. Dosta dobro može se previdjeti i tjedan dana unaprijed. Sve ostalo već izlazi iz područja ajmo to tako reći "sigurne prognoze".

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #94 u: Listopada 16, 2007, 22:40:30 poslijepodne »
 :rofl: Evo, Goga70 je to napisala onako kako sam i ja htio :icon_lol:

Goga70

• Gost
« Odgovori #95 u: Listopada 16, 2007, 22:47:03 poslijepodne »
Pa oregon ne služi za prognoziranje već za praćenje vremenskih prilika kako bi se mogli analizirati da bi netko poslije mogao bolje prognozirati

Edit
ček nešto mi ne štima pa nestao je post od Pivija il sam ja već tak umorna da vidim bijele miševe

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #96 u: Listopada 16, 2007, 22:50:09 poslijepodne »
cenzuriraju me goga...  :mrgreen:

ps. naravno da si shvatila kako i treba...kao šalu  :thumb_up:

Goga70

• Gost
« Odgovori #97 u: Listopada 16, 2007, 22:52:13 poslijepodne »
 :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #98 u: Listopada 18, 2007, 09:48:53 prijepodne »
Svakim danom sa sve vecom strepnjom gledam prognozu,jer svakim danom su one sve gore i pokazuju sve nize temperature :thumb_down: Po ovome sto sam sad video,nema nade da ce doci do bilo kakvog poboljsanja sve do kraja oktobra,nema nista od onog poboljsanja ocekivanog za sledecu nedelju!
A pocetak novembra ce doneti nove muke u vidu snega i jos nizih temperatura!
Ocigledno da zima pocinje...O 20C ovde na kontinentu vise nema ni govora,vec cemo imati temperature za 10C do 15C stepeni ispod proseka!!!!!  :icon_sad: :icon_sad:

jelsa

• Gost
« Odgovori #99 u: Listopada 18, 2007, 15:05:17 poslijepodne »
Palmark,mislim da si u pravu.Dolazi normalna i klasična zima,onakva kakva je uobičajena.U stvari i nevjerujem u neko globalno zatopljenje već sam mišljenja da  se radi o cikličkim promjenama u prirodi koje su se već događale u bližoj i daljoj pršlosti.Dakle ništa od promjena zona.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #100 u: Listopada 18, 2007, 15:09:18 poslijepodne »
hmm... dali to znaći da bi ja ipak možda malo trebao zaštit moje archontophoenixe?
Ipak im je ovo prva zima, a do sada sam samo zaštitio alexandrau od udara bure...

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #101 u: Listopada 18, 2007, 15:33:23 poslijepodne »
Palmark,mislim da si u pravu.Dolazi normalna i klasična zima,onakva kakva je uobičajena.U stvari i nevjerujem u neko globalno zatopljenje već sam mišljenja da  se radi o cikličkim promjenama u prirodi koje su se već događale u bližoj i daljoj pršlosti.Dakle ništa od promjena zona.
Pa da je sve bas uobicajeno i normalno-nije! Nije normalno da dnevna temperatura u drugoj polovini oktobra bude 7C,koliko ce biti od sutra pa na dalje,vec 16C koliko je prosecna! Naravno,ne mora biti ni 30C koliko je bilo prosle godine!
I ne slazem se da nema klimatskih promena! O tome pricaju svi svetski meteorolozi i naucnici,pa ne vidim zasto bismo mi to negirali! Nije to jos nista drasticno i alarmantno,ali stvari se ipak menjaju!
Ja se secam kad sam bio mali da smo se zimi sankali,pravili sneska,grudvali...snega je bilo u izobilju-a to nije bilo tako davno! Sada,cak i kada padne topi se za najvise 5 dana!
Da ti ne pricam kakve su zime ovde bile '50-tih,'60-tih,bar po pricama starijih-Dunav se svake godine ledio i ostajao takav do proleca,ljudi su konjima i kolima prelazili u sumu preko...Padalo je i po metar snega!
U poslednjih  15-ak godina Dunav se nio ledio ni u priobalju-ako smo i imali sante,one su doplovile iz Nemacke,Austrije...
Takodje,leta su znatno toplija! Nekad je ljudima vec 32C bilo vrucina,jer je to bila retkost,a sada svake godine bude 40C,pa cak i preko toga!
Prosecna dnevna temperatura za Beograd za jul u periodu izmedju 1960. i 1990. je 28C,a sada je iz godine u godinu 32C,33C...
Znaci,svedoci smo da se nesto promenilo...verovatno su te razlike jos drasticnije u odnosu na kraj 19. i pocetak 20.veka!!!!!
Samo nazalost,lako se moze desiti da globalno otopljenje dovede do velikog zahladjenja u Evropi,na ciju klimu utice Golfska struja,koja bi mogla skrenuti sa svog puta usled velike kolicine vode od otopljenog leda sa severnog pola!!!

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #102 u: Listopada 18, 2007, 20:26:25 poslijepodne »
Evo na visu počela kiša i vjetra...
Još do prije 2 sata sam lovio lignje i bila je bonaca...a oblaka skoro pa ništa...

Počelo je  :mrgreen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #103 u: Listopada 18, 2007, 20:32:51 poslijepodne »
I kod mene...Puše jaka bura uz slabu kišu, zemperatura pala za dva sata sa 14°C na 9°C :thumb_down:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #104 u: Listopada 18, 2007, 20:44:11 poslijepodne »
I kod mene pocinje kisica,severni vetar se takodje zukava,a temperatura je pala sa 20C na 12C!!!!!  :thumb_down: ...i polako jos pada...  :icon_neutral: