Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643538 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Z&Z Design Studio
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #525 u: Listopada 11, 2009, 09:41:49 prijepodne »
Pitanje za Ahmeta  :sretan:

Koja je ovo vrsta, i da li moze u vrt ?
Kupljena je u Crnoj Gori u septembru :sretan:

http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #526 u: Listopada 11, 2009, 15:36:27 poslijepodne »
Oblica izgleda sjajno, no ne znam kako ces orezivati ove zbunaste. Planiras li ostaviti ih takve kakve su ove godine, pa onda tek od sledece ih orezivati?

Ostavit ću ih ovako za sad, a na proljeće bih vidio što ću s njima...tek treba vidjeti kako će odreagirati na svoju drugu zimu vani.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #527 u: Listopada 11, 2009, 16:29:21 poslijepodne »
Pitanje za Ahmeta  :sretan:

Koja je ovo vrsta, i da li moze u vrt ?
Kupljena je u Crnoj Gori u septembru :sretan:

Ajoj, teško mi je to ovako reći. Ne znam koji sortiment maslina postoji u Crnoj Gori, ali bih rekao da je to nešto slično sorti levantinka ili je baš ona. Za nju su karakteristični široki i veliki listovi, a čini mi se i da je sadnica uzgojena cjepljenjem (kalemljenjem), a to je najčešća osobina levantinke. Osjetljiva je na hladnoću. Ta se sorta teško razmnožava reznicama pa se obično cijepi na oblicu. Kad jednom krene rađati i kad vidimo plod, onda ćemo biti mudriji.  :icon_lol:
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #528 u: Listopada 12, 2009, 00:52:32 prijepodne »
Hvala Ahmet !  :thumb_up:
Znaci saksija pa dokle izdrzi u njoj  :sretan:

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #529 u: Listopada 13, 2009, 21:39:58 poslijepodne »
Zex, ne znam da li znaš, ali za maslinu je vrlo važno da određeni period provede na temperaturi ispod 7C ako ikad budeš želeo da na njoj vidiš ploda (i uopšteno za zdravlje biljke). Negrejani tavan i podrum su idealni za tako nešto.

Pozdrav, pa kad moja oblica poraste, dobijaš cold hardy reznice... :)

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #530 u: Listopada 14, 2009, 06:01:24 prijepodne »
Zex, ne znam da li znaš, ali za maslinu je vrlo važno da određeni period provede na temperaturi ispod 7C ako ikad budeš želeo da na njoj vidiš ploda (i uopšteno za zdravlje biljke). Negrejani tavan i podrum su idealni za tako nešto.

Nisu ni tavan ni podrum idealni jer će maslina izgubiti lišće. Neka negrijana zatvorena ili poluzatvorena veranda, zaklonjena od hladnog vjetra - to bi bilo idealno. Ako ostaje vani u nekoj zavjetrini (pod balkonom, pod natkrivenom garažom...) treba se kontrolirano zalijevati, znači ne zalijevati prije niskih temperatura, tada bez problema može izdržati i par stupnjeva ispod nule. Naravno, ne smije to dugo trajati.

Visoka razina vlage u zemlji i zraku u kombinaciji s niskim temperaturama je najopasnija.
Ahmet Čabarabdić

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #531 u: Listopada 14, 2009, 07:25:25 prijepodne »
Pardon, mislio sam tavan ili podrum sa prozorom za svetlost. Mislis li zbog nedostatka istog ce izgubiti lisce? Ne valjda od temperature...?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #532 u: Listopada 14, 2009, 07:50:04 prijepodne »
Pardon, mislio sam tavan ili podrum sa prozorom za svetlost. Mislis li zbog nedostatka istog ce izgubiti lisce? Ne valjda od temperature...?

Zbog nedostatka svjetla će izgubiti lišće, ali isto tako i zbog previsoke temperature. Nije mi se to dogodilo s maslinama jer su moje masline sve u zemlji, ali sam taj slučaj imao s limunima. Kad sam ih jedne zime spremio u podrum pored prozora, požutilo im je lišće i poslije otpalo. Od kada sam ih počeo spremati u zavjetrinu pred garažom gdje su potpuno zaklonjeni samo sa dvije strane - predivni su. Tamno zelenh listova, puni plodova, čvrsti... idealni. Na "službenom" termometru u kućici mi je padala temperatura i do -8, ali tu u zavjetrini na agrumima nije bilo nikakve štete.

Pogledaj statistiku s moje meteorološke stanice pa usoredi s nekom u tvom kraju: http://pljusak.com/poljane/wx.htm ili http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IUCKAOPA2&day=14&year=2009&month=10&graphspan=year
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #533 u: Listopada 14, 2009, 08:32:38 prijepodne »
@ Henoh, za maslinu na slici ne znam koja je sorta jer sam ju dobio na poklon. Životarila je tokom zime u polumračnom grijanom haustoru u Zagrebu i izgubila pola lišća i deformirala se prema svjetlu. Posadio sam ju u proljeće 2007. i izgleda da joj manje šteti -11 C i svjetlo nego +20 C i polutama!

@jovanom, evo što je meni po istom pitanju odgovorio porat koji je jednu zimu maslinu držao u tamnom prostoru.

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #534 u: Listopada 15, 2009, 16:27:53 poslijepodne »
Ok.

Kod mene ce biti ( vec jeste ) u negrejanom hodniku sa velikim svetlarnikom gde su tmp izmedju 5c-12c zimi, a nekada i nize, zavisi od zime...
Tu mi stoje ( kao u magacinu  :mrgreen: ) sve biljke zimi  :sretan:
« Zadnja izmjena: Listopada 15, 2009, 16:28:04 poslijepodne od Zexland »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #535 u: Studenoga 02, 2009, 22:27:13 poslijepodne »
Prvo ovogodišnje ulje je u konobi :).
Randman 13.5%
 :thumb_up:
Idemo dalje!!!

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #536 u: Studenoga 07, 2009, 19:06:16 poslijepodne »
Bravo za ulje  :sretan:, a što se tiče prezimlčjavanja masline u zatvorenom prostoru, vrijedi pravilo, što manje svjetla, to mora biti hladniji prostor. U hladnom prostoru, temperature nekih 5-6 stupnjeva, biljke su u potpunom mirovanju, fotosinteza je minimalna, pa tako traže i malo svjetla.
Tako je moja maslina u grijanom hodniku u zg, iako je bila na polusvjetlu izgubila velik dio lišća. Isto se može vidjeti na maslinama u zg-šoping centrima gdje masline u teglama često izgledaju vrlo jadno, jer dizsajneri interijera očito ne razumiju da maslina nije sobna niti tropska biljka, nego mediteranska, koja traži četiri godišnja doba. Da ne idem previše off, napomenut ću da su mi dvije zime zaredom biljke u konobi u Drnišu prezimile u potpunom mraku, jer se bojim ostaviti škure otvorene da mi ih vjetar ne razbije. Prve godine limun, naranča i par agava prošle su bez ikakvih posljedica i oštećenja, a nisam ih uopće niti zalijevao do proljeća. Druge zime također su 2 mj. provela u potpunom mraku, bez zalijevanja, bez ikakvih vidljivih posljedica. Početkom 2. mj. vidio sam da je zemlja dosta suha pa sam sve biljke prilično zalio. Istodobno sam otvorio škure na jednom prozoru tako da su biljke dobivale nešto svjetla. Ubrzo su listovi na limunu i naranči počeli žutiti, a na p. canariensisu su se osušila 2 lista. Isto tako nekoliko listova na malom oleandru u tegli. Može biti da je to ipak zakašnjela reakcija na nedostatak svjetla, ali mi se ipak čini da je razlog prekomjerno zalijevanje.
Limun i naranča su izgubili svo lišće kad samih iznio vani na terasu. I tu treba biti oprezan, naglo izlaganje jakom svjetlu, nakon dugotrajnog boravka u polutami također je šok za biljke. Ubrzo im je počelo rasti novo lišće i sad izgledaju skroz dobro, makar nije bilo ništa od cvatnje ove godine.
Ove zime ostavit ću od početka jedan prozor otvorenih škura i oskudno ću povremeno zaliti, tek toliko da zemlja ne bude potpunosuha.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #537 u: Studenoga 13, 2009, 20:52:57 poslijepodne »
Još je jedan dan branja iza nas. Divota, sve puno ljudi. Najgore šta će sve opet za par dana zamrit i do dogodine opet ništa. Urod je ove godine stvarno solidan :thumb_up:.
U vas ostalih?
A vi svi kontinentalci željni aktivnog odmora, masline vas čekaju  :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #538 u: Studenoga 14, 2009, 16:01:38 poslijepodne »
Moja maslina,za neverovati,jos uvek raste! Kad one staju sa rastom?
A s obzirom da narednih dana najavljuju pino sunca sa temperaturama blizu 20C,mislim da nece jos skoro stati...stalno novi listici i grancice izlaze!  :sretan:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #539 u: Studenoga 14, 2009, 17:44:29 poslijepodne »
Mislim da sam negdje čitao da staju s rastom kad srednje dnevne temperature budu ispod 10 stupnjeva, a pošto će cijeli sljedeći tjedan biti i preko 17 stupnjeva max, a minimalne neće ići ispod 5-6 onda bi trebala rasti još neko vrijeme.