Bravo za ulje

, a što se tiče prezimlčjavanja masline u zatvorenom prostoru, vrijedi pravilo, što manje svjetla, to mora biti hladniji prostor. U hladnom prostoru, temperature nekih 5-6 stupnjeva, biljke su u potpunom mirovanju, fotosinteza je minimalna, pa tako traže i malo svjetla.
Tako je moja maslina u grijanom hodniku u zg, iako je bila na polusvjetlu izgubila velik dio lišća. Isto se može vidjeti na maslinama u zg-šoping centrima gdje masline u teglama često izgledaju vrlo jadno, jer dizsajneri interijera očito ne razumiju da maslina nije sobna niti tropska biljka, nego mediteranska, koja traži četiri godišnja doba. Da ne idem previše off, napomenut ću da su mi dvije zime zaredom biljke u konobi u Drnišu prezimile u potpunom mraku, jer se bojim ostaviti škure otvorene da mi ih vjetar ne razbije. Prve godine limun, naranča i par agava prošle su bez ikakvih posljedica i oštećenja, a nisam ih uopće niti zalijevao do proljeća. Druge zime također su 2 mj. provela u potpunom mraku, bez zalijevanja, bez ikakvih vidljivih posljedica. Početkom 2. mj. vidio sam da je zemlja dosta suha pa sam sve biljke prilično zalio. Istodobno sam otvorio škure na jednom prozoru tako da su biljke dobivale nešto svjetla. Ubrzo su listovi na limunu i naranči počeli žutiti, a na p. canariensisu su se osušila 2 lista. Isto tako nekoliko listova na malom oleandru u tegli. Može biti da je to ipak zakašnjela reakcija na nedostatak svjetla, ali mi se ipak čini da je razlog prekomjerno zalijevanje.
Limun i naranča su izgubili svo lišće kad samih iznio vani na terasu. I tu treba biti oprezan, naglo izlaganje jakom svjetlu, nakon dugotrajnog boravka u polutami također je šok za biljke. Ubrzo im je počelo rasti novo lišće i sad izgledaju skroz dobro, makar nije bilo ništa od cvatnje ove godine.
Ove zime ostavit ću od početka jedan prozor otvorenih škura i oskudno ću povremeno zaliti, tek toliko da zemlja ne bude potpunosuha.