Satarash, u kojem dijelu Hercegovine su ti masline?
Da li tamo ima starijih i većih stabala? U svakom slučaju, ako je lani bilo 'samo' -11 C, onda je klima vjerojatno povoljna za uzgoj maslina.
Ako se radi o relativno većem broju stabala neka zaštita poput ove palmi umatanjem nije baš praktična. Od zaštite, odnosno agrotehničkih mjera, kako se to naziva, treba gledati izbor pozicije za sadnju. Uvijek je bolje na kosom terenu, da hladni zrak, koji je gušći i teži može otjecati prema nižim kotama. Nikako udoline, kotline. Tamo se skuplja hladni zrak, a i više je vlage u tlu. Također mjesto treba biti prozračno. Bolje i da je burnije, i malo hladnije, nego zatvoreno, gdje zrak ne cirkulira, a vlaga je visoka.
Sa zalijevanjem bi trebalo prestati već u 9. mj., osim ako jesen nije iznimno sušna, što je rijetko. Zemlja treba imati dobru drenažu, nikako glinasta, 'teška'.
Što se gnjojenja tiče dušična gnjojiva upotrebljavati samo na proljeće. Kasnija upotreba stimulira novi rast, koji ne uspije odrveniti do zime, pa biljka lakše smrzne. Na jesen, krajem 9., početkom 10. mj. trebalo bi pognjojiti gnjojivom s visokim udjelom kialija, a minimalnim dušika. Na našem tržištu za tu svrhu postoje od Petrokemije NPK 5:20:30, i mislim 8:30:30, ali se obično prodaju u velikim pakiranjima, ja ih nisam uspio naći u manjim, ok kile, dvije. u manjim pakiranjima postoji NPK 7:14:21, koji ja koristim, makar nisam siguran da li je i to previše dušika za jesensku gnjojidbu. Kod svojih mladih maslina primjenjivao sam još nešto (na žalost ne i ove zadnje zime, kad bi to bilo vrlo korisno); zatrpavanje debla u visini nekih 35-45 cm sa zemljom, u obliku stošca. Na taj način američki uzgajivači agruma štite mlada stabla. Ako im gornji dio biljke smrzne, ostaje im oko pola metra debla iz kojeg biljka ponovo potjera. Kod nas se u hladnijim krajevima na taj način štite npr. ruže, a ja sam na taj način uspješno štitio zadnje dvije godine svoju bugenviliju.
Pročitao sam da na Novom Zelandu, radi dodatne zaštite deblo bojaju u bijelu boju. Osim što je to prevencija od insekata, zimi bijela boja spriječava prenaglo zagrijavanje debla i kao posljedicu pucanje kore i otvaranje rana, jer su najhladnije zimske noći obično onda kad su dani vedri pa dolazi do brzog porasta temperature ujutro (to je razlog zašto breza, inače sibirska vrsta, ima bijelu koru).
Samo da ti napomenem da je meni svih 5 maslina smrzlo, tako da ne znam jesam li najbolji za dijeljenje savjeta, ali na vlastitim greškama se najbolje uči

..