Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643803 vremena)

0 Članova i 108 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #720 u: Listopada 10, 2010, 21:38:11 poslijepodne »
Samo da rješimo ovo oko NaOH, naime natrijevu lužinu ili po narodnu, kaustičnu sodu, sodu-kauštiku ili kako je već gdje zovu imate kupiti u skoro svim poljo apotekama ali ja bi svakako apelirao na to da je izbjegavate kod pripreme bilo kakvih prehrambenih proizvoda iz razloga što kod nestručne upotrebe i rukovanja ima vrlo toksična i nagrizajuča svojstva koja mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #721 u: Listopada 10, 2010, 22:39:43 poslijepodne »
Da ne govorimo o računu za vodu.Za oprati kilo maslina triba ti kubik vode.Bolje zaliti palme.
bvb

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #722 u: Listopada 16, 2010, 20:52:21 poslijepodne »
Berba ulika započela u Petak 15.10.2010. u 09:00 do 18:30, nastavak usljedio u Subotu 16.10.2010. u 09:00 do 15:00  :sretan:

Odveženo u Uljaru danas Subota 16.10.2010. u 16:30 i večeras u 20:45 donio ulje doma  :thumb_up: 11,77 % randman  :zbunjen:

Znači da rezimiramo:  :misli:

- masline ubrane u ranoj fazi zrelosti
 - prerada zdravih i svježe ubranih plodova hladnim postupkom prešanja
 - prerada, pakiranje i skladištenje u kontroliranim uvjetima

...može donjeti samo EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE   :mrgreen:

(kemijska analiza slijedeći tjedan)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #724 u: Listopada 16, 2010, 21:04:23 poslijepodne »
@Diver, ajmo reč da randman od 11.8% i nije toliko loš s obzirom na sve šta je bilo ove godine.

Ja ću vjerojatno tek na vikend...

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #725 u: Listopada 17, 2010, 07:15:49 prijepodne »
...ako računamo da u zamjenu daju 9 %, a do sad prosjek negdje oko cca 10,6 %, radman zadovoljavajući, ali lani (2009) berba je bila 10. - 11.10.2009. a randman je iznosio 14,85%  :shocked: i držao sam rekord po prinosu skroz tamo negdje do kraja 11 mjeseca (u uljari Agroprodukta Vodnjan)  :wink:

Offline satarash

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #726 u: Listopada 17, 2010, 07:33:09 prijepodne »
Kazu da ce ove godine biti jako hladno... Da li postoji nacin na koji mozemo zastiti mlade masline od  hladnoce odnosno do kojeg minusa mogu izdrzati?

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #727 u: Listopada 17, 2010, 10:28:09 prijepodne »
Jedino da ih popilaš odmah da se ne pate :rofl:
Šalu na stranu, u nas doduše starije oblice bez ikakvih problema trpe do -6,-7 sve ostale sorte na ovome području puno manje.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #728 u: Listopada 17, 2010, 15:16:02 poslijepodne »
Diver, čestitke za berbu  :sretan:. Kako si nam opisao sve si napravio 'po udžbeniku' pa vjerujem da će ti i ulje biti vrlo dobre kvalitete. U svakom slučaju javi da znamo. :)

Što se tiče stradavanja tvojih mladih maslina u Sanvičentu čudi me da su toliko stradale (ne znam kako je bilo u susjednim maslinicima?), jer ipak taj kraj je tradicionalno maslinarski, na rubu uzgoja, ali ipak maslinarski, za razliku od Drniša koji unatoč brojnim mlađim stablima, i nekolicini vrlo starih stabala to nije.
Inače moja gruba procjena je da su u Drnišu masline mlađe od 5 godina stradale dijelom ili potpuno u nekih 35-40%, nešto starije masline 20-30%, a one starije od 10 god. gotovo da nisu stradale. Moje su, kao što sam već pisao, stradale 100%  :zbunjen:.
Imam ih samo 5, pa nije uzorak za izvlačiti neku statistiku ali prva se nakon zime počela obnavljati 2-godišnja oblica, kojoj je preživio jedan mali kratki izbojak pri dnu debla. Leccino (2-godišnji) se počeo obnavljati iza nje, ali na nekih 30 cm visine debla, i u ovoj sezoni izrastao puno bujnije i jače od oblice, te već ima pravu malu gustu krošnju. Nakon toga obnovio se frantoio, ali iz tla. sad već isto ima bujnu malu krošnju, puno gušću i veću nego oblica. Zadnja se počela obnavljati ist. bjelica., također iz tla. Ona ima manje izboja nego oblica, i kraći su. Peta sorta, za koju ne znam koja je, bacila je izdanak iz debla, kako sam napisao, nepažnjom sam ga slomio i više nije izbacila izdanak.
Slike su u temi Moj vrt, da ih ne prebacujem.
Inače, ovu sezonu nisam orezivao obnovljene masline, pustio sam ih da što više narastu, a nakon zime ću orezivati ono što preživi.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #729 u: Listopada 17, 2010, 15:42:40 poslijepodne »
Na slici je mlađa oblica nakon katastrofalnog snježnog nevremena početkom zime prošle godine. Interesantno je da unatoč snijegu i ledu sve mlađe oblice pa i jedna levantinka nisu imali nekih znakova smrzavanja osim gubitka lista na oko 30% krošnje.

Offline satarash

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #730 u: Listopada 18, 2010, 13:07:33 poslijepodne »
Jedino da ih popilaš odmah da se ne pate :rofl:
Šalu na stranu, u nas doduše starije oblice bez ikakvih problema trpe do -6,-7 sve ostale sorte na ovome području puno manje.

Ok. Moje su u hercegovini i prosle zime su izdrzale i do -11 par dana :). Samo neke nisu izdrzale, ali tamo nismo dobro rijesili odvod pa im je korijen bio u  vodi. Nadam se da ce i ove godine izdrzati jer su godinu starije!
Cuo sam da ima neko sredstvo koje stiti od hladnoce ?!

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #731 u: Listopada 18, 2010, 13:45:26 poslijepodne »
Satarash, u kojem dijelu Hercegovine su ti masline?
Da li tamo ima starijih i većih stabala? U svakom slučaju, ako je lani bilo 'samo' -11 C, onda je klima vjerojatno povoljna za uzgoj maslina.
Ako se radi o relativno većem broju stabala neka zaštita poput ove palmi umatanjem nije baš praktična. Od zaštite, odnosno agrotehničkih mjera, kako se to naziva, treba gledati izbor pozicije za sadnju. Uvijek je bolje na kosom terenu, da hladni zrak, koji je gušći i teži može otjecati prema nižim kotama. Nikako udoline, kotline. Tamo se skuplja hladni zrak, a i više je vlage u tlu. Također mjesto treba biti prozračno. Bolje i da je burnije, i malo hladnije, nego zatvoreno, gdje zrak ne cirkulira, a vlaga je visoka.
Sa zalijevanjem bi trebalo prestati već u 9. mj., osim ako jesen nije iznimno sušna, što je rijetko. Zemlja treba imati dobru drenažu, nikako glinasta, 'teška'.
Što se gnjojenja tiče dušična gnjojiva upotrebljavati samo na proljeće. Kasnija upotreba stimulira novi rast, koji ne uspije odrveniti do zime, pa biljka lakše smrzne. Na jesen, krajem 9., početkom 10. mj. trebalo bi pognjojiti gnjojivom s visokim udjelom kialija, a minimalnim dušika. Na našem tržištu za tu svrhu postoje od Petrokemije NPK  5:20:30, i mislim 8:30:30, ali se obično prodaju u velikim pakiranjima, ja ih nisam uspio naći u manjim, ok kile, dvije. u manjim pakiranjima postoji NPK 7:14:21, koji ja koristim, makar nisam siguran da li je i to previše dušika za jesensku gnjojidbu. Kod svojih mladih maslina primjenjivao sam još nešto (na žalost ne i ove zadnje zime, kad bi to bilo vrlo korisno); zatrpavanje debla u visini nekih 35-45 cm sa zemljom, u obliku stošca. Na taj način američki uzgajivači agruma štite mlada stabla. Ako im gornji dio biljke smrzne, ostaje im oko pola metra debla iz kojeg biljka ponovo potjera. Kod nas se u hladnijim krajevima na taj način štite npr. ruže, a ja sam na taj način uspješno štitio zadnje dvije godine svoju bugenviliju.
Pročitao sam da na Novom Zelandu, radi dodatne zaštite deblo bojaju u bijelu boju. Osim što je to prevencija od insekata, zimi bijela boja spriječava prenaglo zagrijavanje debla i kao posljedicu pucanje kore i otvaranje rana, jer su najhladnije zimske noći obično onda kad su dani vedri pa dolazi do brzog porasta temperature ujutro (to je razlog zašto breza, inače sibirska vrsta, ima bijelu koru).

Samo da ti napomenem da je meni svih 5 maslina smrzlo, tako da ne znam jesam li najbolji za dijeljenje savjeta, ali na vlastitim greškama se najbolje uči  :sretan: ..
« Zadnja izmjena: Listopada 18, 2010, 13:46:14 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:

Offline satarash

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #732 u: Listopada 18, 2010, 21:31:48 poslijepodne »
Hvala na isprnom odgovoru :) Proslijedit cu starom, pa cemo iskoristiti par savjeta...
Moje su u Studencima, to je selo izmedju Capljine i Ljubuskog, nedaleko od Medjugorja... Navodno je prije tamo bilo dosta maslina i tek nedavno su ponovno poceli saditi. Imamo ih oko 600+ komada na tri njive. Neke su prosle trecu vegetaciju na polju, neke dvogodisnju, a ima ih nesto u gustoj sadnji. Ne znam tocno ali mislim da su sve kupljene kao dvogodisnje sadnice. Zadnju zimu ih je najvise stradalo na ravnoj njivi...

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #733 u: Listopada 19, 2010, 11:24:12 prijepodne »
Ćapljina ima odličnu klimu, tamo se mogu uzgajati i mandarinke. Ljubuški tek nešto manje povoljnu, ali vidio sam tamo lijepe nasade maslina, po mojoj procjeni mogle bi imati 15ak godina. Uz to u ljubuškom sam vidio i veće agave americane. Tamo gdje one rastu sigurno mogu rasti i masline. Međugorje ima malo nepovoljniju klimu od Ljubuškog, ali i tamo ima maslina, a i ostalih egzota, kako smo vidjeli i na slikama na ovom forumu. Generalno je sav taj kraj pogodan za uzgoj maslina, i tu je više od važnosti dobar odabir sorti i mikrolokacije. Na mikrolokaciju često ne možemo utjecati, ali treba voditi računa koliko je to moguće.
Što se tiče sredstava za zaštitu od hladnoće čuo sam za sprejeve kojima se biljka poprska, ali treba vidjeti koji im je sastav i da li štete eventualno plodu?
DRNIŠ:

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #734 u: Listopada 20, 2010, 17:48:56 poslijepodne »
Danas sam "skočio" do Rabca u autocamp MASLENICA i potražio drvo (za koju sumnjam da bi bila sorta Plominka) gdje sam nabavio 3 sadnice od coka. Masline su upravo pobrane ali sam uspio pronaći dva uzorka koji izgledaju ovako...

List masline je karakteristično uzak, dug i špicast. Plod je zeleno-crn kao šprican, a plod je veći od Leccina, a sad stručna viđenja koja bi to mogla biti sorta  :misli: