Kod maslina je stvar u njezinoj varijabilnosti,ne modifikaciji.
Maslina je kao vrsta vrlo varijabilna,što se očituje u puno karakteristika kroz sorte maslina,odnosno samoniklih maslina.Da posijemo 1000 sjemenki masline teško da će mo dobiti dvije identične jedinke.Vidjet će mo razliku u habitusu,veličini ili obliku lista,boji lista,obliku ploda,obliku sjemenke,obliku cvjetova,boji mladica,obliku mladica,dužini internodija,obliku nodija,izgledu kore,boji kore,obliku debla,obliku guke,razlika može biti i u tome da li baca više ili manje izdanaka oko guke,da li su grane tvrđe ili mekše itd. itd.
Zahvaljujući toj varijabilnosti maslina svijet danas ima na tisuće sorti,onih poznatih ,možda još bar upola tog broja onih nepoznatih.Šteta što neznamo koliko sorti smo izgubili u doba kad se kod nas iskrčilo milione stabala zbog sadnje vinograda nakon što je filoksera poharala vinograde zapadne evrope.
Ako pogledamo one tri tisuće godina stare sjemenke vidimo da su različitih oblika,znači da su već onda imali razne sorte maslina,naravno onih krupnijih.Vjerujem da divlje masline nisu bile samo sitnog ploda,sigurno da su ljudi već davno počeli sa selekcijom,skupljajući prvo one krupnijeg ploda,a kasnije kad su počeli cijediti ulje, i one koje su rađale obilato i davale veći postotak ulja.
Dosad sam vidio na stotine divljaka,vidio sam primjerke koje su imale ogromne listove a plodove veličine biža,kao i one malog lista a plodove veličine 4gr.Sve sorte masline koje danas postoje u stvari su mastrinke,koje su najčešće nikle negdje slučajno,među maslinama ili u šikarama oko mslinika,znam za svega par sorti,iz Izraela i Italije koje su ciljano uzgojene.Čini mi se da sam već pisao o ovim...