Pita me susjed nekidan,da su mu u poljoapoteci rekli kako je sad najbolje pognojiti masline i kupi on par vrića,pa opet da bi bio siguran,jer je čuo i neke duge komentare,da li se sad gnoji ili ne?
Masline,a i sve druge kulture,gnoje se u jesen,odnosno krajem ljeta,zbog druge vegetacije koja se odvija u to vrijeme,tada kod nas počinju i kiše.Najbolje je tada pognojiti stajnjakom,ako nemate stajnjaka,može i štogod drugo.Od umjetnih gnojiva koriste se ona koja imaju manji udio dušika,da stabla ne bi otišla u pretjeranu bujnost i takve dočekale zimu u prejakom soku.
Dakle gnojidba se odvija od 15.08.-15.-09.Bar tako piše u literaturi!
Mnogi su naučili bacati gnoj kad poberu masline,a kad smo već tu da i malo pognojimo,pa susjed vidi susjeda i tako to to ide...
Ova godina,izuzetno topla i kišovita,pogotovu nije pogodna za takvu kasnu gnojidbu.Može zreli stajnjak,humus,ali nikako umjetni.Još krajem listopada,dok sam brao masline,vidio sam na nekim maslinama mnoštvo izboja koji su trebali krenuti tek na proljeće,i živo me zanima kako će te grane izgledati ako dođe malo leda,odnsosno kako će vegetacija na tim granama izgledati na proljeće.
Eto,preporučujem da ne slušate savjete ekipe na bučama ili prodavača u poljoapotekama,ili savjete maslinarskih časopisa u stilu-ako do sad niste onda je najbolje vrijeme....- nego radije pročitajte kakvu knjižicu što piše o toj temi.Ne bi ja puno ni meni virova.