Sad vidim par grešaka u prethodnom postu,pa molim da mi ne zamirite,kasna ura,već sam bio obnevidio od ekrana...
Susjed kupio nekoliko sadnica,domaćih i talijanki,pa me zove da vidim da li su ok i da li treba na njima napraviti kakav rez prije sadnje.Sadnice su ok,modri list,zdrave,ali povisoke,preko 150cm,pa naravno da sam ih skratio za glavu.
Proizvođaći,odnosno trgovci zadnjih godina su uveli nekakav standard kako ta sadnica masline treba izgledati i malo pomalo te sadnice su postale ogromne.Trgovcima to paše jer svak ko dođe po sadnicu uvik će se mašiti za onu najveću(zato se i Orkule dobro prodaju)ako se ne proda i u dućanu izraste još pola metra,još bolje,diže joj cijenu kao dvo ili trogodišnjoj.
Proizvođači sadnice uzgajaju uglavnom u plastenicima,u kontroliranim uslovima,u vodu se stalno dodaje gnojivo da maslina što brže poraste,u gustim sklopovima te sadnice još brže i višlje izrastu i eto ti u godinu dana sadnice od metaripo.
I ne bi to bio velik problem što je sadnica tako visoka,problem je što rijetko tko takvu sadnicu prikrati,pa imate slike mladih maslinika posađenih na neku vjetrometinu,gdje im vjetar nerijetko polomi one male krošnje na tankim dugim stablima.Ako se i obrežu takve sadnice onda se to radi na način da se posijeku one najdonje grančice,umjesto da se ostave one koje su na 70-80cm visine, ostave se samo one na preko metar visine,tako da je početak granjanja kosturnih grana vrlo visoko.
Preporučam da se takve sadnice oštro prikrate na željenu visinu ,odnosno do visine gdje imamo bočnih grančica.Podsjećam da će maslina koja je izašla iz toplog rasadnika lakše podnijeti šok manjka hraniva i uslova ako je svedena na manju veličinu nego cijela prevelika sadnica.
I kod sadnje je bolje ne bacati previše umjetnih gnojiva,prezrelog stajnjaka može,pravilo kod sadnje je da se biljke ne prihranjuju dok nisu počele sa rastom.
Oni savjeti kako za sadnju masline treba iskopati rupu od jednog kubika,pa nadno jame staviti NPK,nemaju neke veze sa stvarnim potrebama sadnice.Prvo,mlada sadnica će za prvu i drugu godinu naći dovoljno hraniva za sebe u samom tlu(naročito ako je parcela bila na ugaru),dok ona pusti korijen na dubinu do tih duboko zakopanih minerala oni će već davno biti vodom isprani iz tih dubina.Maslina radi korijen koji ide udubinu za vodom,a hranu uzima uglavnom korijenjem koje je bliže površini.Stajnjak koji se zakopa na pola metra dubine tu će i ostati još duži niz godina netaknut,konzerviran,jer na toj dubini nema ni zraka,nema bakterija,gljivica a bome ni glista i drugih insekata koji će preraditi taj stajnjak i tako ga učiniti dostupnim biljci.Oću reći,čuvajte se nepotrebno utrošenog rada i čuvajte pare u takuinu za neke bolje investicije.