Na zadarskom području a koliko čujem i svugdi uokolo,jaka je suša.Na svu muku što je bilo malo padalina još je i jako povećana aktivnost Sunca,prije dva dana, u debelu hladu,izmjerio sam 38 stupnjeva !
Maslinari se žale da im plodovi na maslinama crne i otpadaju,čitam na tu temu razne komentare,neki spominju marmoriranu stjenicu,neki proklinju svrdlaša,Neki govore da su krive ove vručine te da masline spašavaju svoju egzistenciju odbacujući dio uroda.Malo sam proučavao po nekim maslinicima pogledao sam i svoje i ne znam ni sam što bih rekao.U jednom masliniku sam razgledao opale ,crne plodove i one koji još nisu skroz pocrnili,i na većini plodova se moglo viditi točkice od uboda,ali na dobrom dijelu nije bilo tragova uboda.Nisam vidio marmoriranih stjenica,osim u mom vrtu na trešnjama koje su bile dobro izbodene,par svrdlaša sam uočio u jednom masliniku još početkom svibnja.Ostaje još utjecaj visokih temperatura na sušenje i odbacivanje plodova,a to je u biti malo kompliciranija situacija,Da ja tu puno ne mudrujem,prepisaću dio članka iz časopisa Maslinar autor je dr.sc.Marijan Krapac -
Prilikom gnojidbe potrebno je voditi računa o tome koje biljno hranivo i u kojoj količini dodati stablu masline, a odgovore na ova pitanja dat će rezultati analize tla i/ili biljnog materijala (najčešće listova). Pouzdaniji pokazatelj stvarnog stanja opskrbljenosti biljke hranivima jest analiza biljnog materijala, jer koncentracija pojedinih hraniva u tlu može biti zadovoljavajuća, no njihov udio u biljnom tkivu nedostatan. Više je razloga koji mogu dovesti do ovakve situacije, poput nedostatka vode u tlu, kisele ili alkalne reakcije tla te antagonizma (suparništva) među pojedinim hranivima.
Naime, biljka usvaja hraniva iz vodene otopine tla kroz korijenov sustav te ako u tlu vladaju sušni uvjeti, iako koncentracija hraniva u tlu može biti zadovoljavajuća, njegova pristupačnost biljci jest smanjena. Većina hraniva je biljci najpristupačnija u tlima neutralne reakcije (pH oko 7), dok je njihova pristupačnost u kiselim (pH manji od 7) ili alkalnim tlima (pH veći od 7) smanjena. Višak jednog hraniva može utjecati na smanjenu dostupnost drugoga biljnog hraniva (antagonizam), tako primjerice višak kalija (K) utječe na smanjenu dostupnost kalcija (Ca) i magnezija (Mg) te povećani učinak mangana (Mn) i željeza (Fe), dok višak kalcija (Ca) utječe na smanjenu dostupnost dušika (N), magnezija (Mg), bora (B) i fosfora (P).
Slaba ili blokirana dostupnost hraniva uslijed nepovoljnog vodnog režima, reakcije tla ili antagonizma među biljnim hranivima u tlu može se premostiti aplikacijom gnojiva preko lista (folijarna gnojidba).
O tom antagonizmu kalija i kalcija pričalo se i prije petnaestak godina,ali onda se skužilo da je krivac bio svrdlaš.
Ako uzmemo u obzir ove visoke temperature rekao bih da je ipak u večini slučajeva krivnja upravo na tom antagonizmu,manjak vode,nepovoljan ph,puno kalija blokira kalcij ,puno kalcija blokira drugu ekipu i eto ti zla,plodovi gladni i moraju otići sa majčine sise.
Vjerujem da je u večini slučajeva crno opadanje plodova baš u ovim uzrocima.Ako znamo da se gnojidba vrlo često obavlja napamet,bez obzira na količinu hraniva u tlu-o humusu da i ne govorimo,malo tko razmišlja o ph tla,teško je prilikom gnojidbe procijeniti hoće li biti kiše ili ne,ko ima mogućnost zalivanja mogao bi donekle popraviti situaciju,ko nema vode za zalivanje valjda ima bar za pumpu da obavi folijarno.Ko ne voli pumpu onda neka čeka kišu kao što je ja željno iščekujem.