Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 647219 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #2490 u: Danas u 14:12:54 »
Ajmo reč da sam iskusan ali nadam se da to ne znači i da sve znam.Kako reče David Attenborough - užasavam se pomisli da bih mogao reči da sve znam - što opet povlači da ni moje iskustvo nije baš nešto naročito,bar za mene.
Nego ajmo nešto o maslinama
Ovo je malo čudna godina,kišna zima,pa malo sušno proljeće,izgleda da je vlage bilo taman da oplodnja bude uspješna.Koliko sam imao prilike vidit u par maslinika Orkule su se osrednje zametnile,talijanke,španjolke i neke domaće zasad pokazuju jako lipi urod.Danas je,bar u i oko Zadra,palo odlična kiša,baš u pravo vrime ,da pomogne bolje zametanje i ostanak plodića na granama.Najbitniji čimbenik u dobrom urodu su upravo te lipanjske kiše,u pravilu ,uobičajene su dvije kiše u lipnju,ako padnu onda je sve u redu,ako izostanu onda je to vrlo loše za urod u tekućoj godini.Kaže mi prijatelj danas kako su jutros pale obje,ali biće bolje da za desetak dana padne još jedna.Prema dugoročnoj prognozi to je moguće.Ko ima mogućnost navodnjavanja ne mora pratiti prognoze a ni  moliti za kišu.
bvb