Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643480 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #315 u: Srpnja 31, 2008, 13:26:19 poslijepodne »
Evo slike cele masline!
Obelezio sam crnim dokle je trebam skratiti  :icon_sad:
To ce je prilicno unakaziti,ali bitno mi je da mi ostane u zivotu!
Cime da premazem rez,Ahemt?
Ne znam sta joj je,sve se naglo desilo,mada mi je bila sumnjiva od pre...nema nikakvog preloma,bar ne vidljivog,tesko da je to uzrok.

Ja sam u rasadniku zbog načina transporta morao tražiti manje primjerke pa je moguće da je imala neko oštećenje ili bolest koja nije prije bila vidljiva. Nažalost, to što je cvjetala i čak imala plod ne mora uvijek značit da je maslina zdrava. Reži je od vrha prema dolje i gledaj kako izgleda presjek. Sigurno će biti vidljive i neke promjene na presjeku.

Na ovoj se slici baš ne vidi u kojem je stanju ona desna grana. Da li se isto listovi uvijaju i žute? Ako je tako, onda nema druge nego rezati do zdravog, a vjerojatno je to negdje malo iznad razine ovih novih izbojaka.

Ne brini. Maslina ima strašnu moć oporavka i uskoro će ti ovi novi izbojci uz dobru njegu do jeseni narasti do razine ovog što imaš sad. Idealno bi bilo mjesto reza premazati, ako imaš, voćarskim voskom, ali ni ja na onoj svojoj okljaštrenoj levantinki nisam koristi ništa i eto je sad tjera zdravu mladicu sve u 16. :o) Sretno.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #316 u: Kolovoza 03, 2008, 20:19:35 poslijepodne »
Ova oblica je toliko rodila ove godine da su joj grane jadnoj sve povijene, rekordan urod što se tiče oblica...

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #317 u: Kolovoza 03, 2008, 20:29:17 poslijepodne »
Lepo Veruda,al' ces papati  :sretan:

A ja sam moju laccino odrezao tamo gde sam oznacio,ovo novo sada lepo tera i izgleda zdravo,tri put kuc u drvo!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #318 u: Kolovoza 16, 2008, 20:29:57 poslijepodne »
Odrezana leccino maslina bas lepo napreduje,na mestu reza nema nikakvih losih promena,a ispod reza u svim pravcima izbijaju nove grancice!
Jedino sto su malo svetlije boje,svetlo zeleni listovi,a ne sivo-zeleni,ali valjda zato sto su mladi!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #319 u: Kolovoza 16, 2008, 20:43:25 poslijepodne »
Odrezana leccino maslina bas lepo napreduje,na mestu reza nema nikakvih losih promena,a ispod reza u svim pravcima izbijaju nove grancice!
Jedino sto su malo svetlije boje,svetlo zeleni listovi,a ne sivo-zeleni,ali valjda zato sto su mladi!

Ajde, baš mi je drago da će izgleda na kraju biti sve u redu. Listovi će joj s vremenom potamniti. Kad ti jednog dana maslina poraste u promjeru od par metara jasno ćeš na proljeće i početkom ljeta iz daljine vidjeti koliko ima novih izdanaka jer su tako prepoznatljivo svijetlo zeleni.  :icon_joy:

Inače, upogonio sam automatsku meteorološku stanicu i podaci o trenutnom stanju su dostupni na http://pljusak.com/poljane/wx.htm
Ahmet Čabarabdić

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #320 u: Kolovoza 18, 2008, 10:46:29 prijepodne »
@Palmark samo ti nju lijepo gnoji i zalijevaj, i drzi je zimi negdje na svijetlom izmedu 5-10C, pa ces na proljece odnosno vec negdje od
  prvog mjeseca vidjeti cuda!!!

Evo da i ja prijavim nesto novog, negdje pred bozic, skinula sam s bijelice, zrele plodove, ovdje i cisto iz gluposti pobacala sam ih u uredu izmedu datula i akazia u zemlju, i zaboravila na njih! Iskreno receno.
Negdje u aprilu/travnju sam u te iste posude ubacila i litchi, s nadom da ce proklijati i oni, i u 6 mjesecu je nesto krenulo nicat.
Ja sam mislila da su litchi dok mi mama nije otvorila oci, "ma sine to su mlade ulike"!

Eto i stvarno jesu, imam sada 4 ulike Istarske bijelice, koje glume "sibu" kako je to henoh jednom lijepo opisao, dobivene iz sjemenke,
trebalo im je otprilike 6 mjeseci, mislim da cu ih ostaviti ovako bez nacjepljivanja, ako Bog da da prezive, i da iz "sibe" naprave stablo.

Posadit cu ih ovdje u vrt, naredno proljece, a do onda neka vegetiraju u pitaru!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #321 u: Rujna 20, 2008, 12:01:55 poslijepodne »
Ovo je stanje mojih maslina od prije dva tjedna dok sam mislio da će biti još toplog vremena za njihov rast...sad su oko 1,80 m (mada se to po slici i ne čini da je toliko). Oblica je prva, iza nje Leccino. Sad trebam smisliti konstrukciju za zaštitu
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #322 u: Rujna 21, 2008, 16:53:27 poslijepodne »
Zna li netko od članova foruma jesu li ove dvije masline na Zvonimirovoj ulici u Zagrebu (ispred restorana ili kafića Jadran) provele koju zimu vani. Ne sjećam se da sam ih prije viđao, a valjda bih primjetio tolike primjerke  :misli: Njihove posude mi se čine prevelikim i nepraktičnim za micanje pa pretpostavljam da ako nisu zimovale vani mogle bi ovu probati. Debla su im debela pa ako bi i izmrznule mlade grančice masline bi se brzo obnovila
« Zadnja izmjena: Rujna 21, 2008, 16:57:34 poslijepodne od Henoh »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #323 u: Rujna 21, 2008, 17:26:22 poslijepodne »
meni se čini da je ovo tek kupljeno. Ovako budu "zapakovane" u vrtnim centrima. Staaara maslina.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #324 u: Rujna 21, 2008, 17:49:23 poslijepodne »
Pretpostavljam da će ih zbog njihove veličine ostaviti vani zimi. Jedan prijatelj mi je rekao da u restoranu Fort Apache koji se nalazi na pola puta između Zagreba i Samobora imaju jednu maslinu koja raste nekoliko godina u vanjskim uvjetima. E pa lako je tim restoranima iskeširati 3000 i više kuna za staaare masline  :wink:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #325 u: Rujna 24, 2008, 14:47:53 poslijepodne »
Ova oblica je toliko rodila ove godine da su joj grane jadnoj sve povijene, rekordan urod što se tiče oblica...

Sličnu sam situaciju vidio na nešto starijoj maslini u Zadru. Odličan urod tamo gdje je bilo zalijevanja
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #326 u: Rujna 24, 2008, 15:42:55 poslijepodne »

[/quote]

Sličnu sam situaciju vidio na nešto starijoj maslini u Zadru. Odličan urod tamo gdje je bilo zalijevanja
[/quote]

Ne spominji mi zalijevanje.  :icon_sad: Danas sam 3 sata proveo među maslinama zalijevajući ih jer su se plodovi ponovo počeli smežuravati. Ne mogu sad dozvoliti da mi otpadnu.  :wink:
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #327 u: Rujna 24, 2008, 16:09:42 poslijepodne »
Ahmet, zar vas nije dokačilo ništa od one kiše što je padala ovih dana? Interesira me do kada mogu očekivati rast mojih maslina (tj. na kojim temperaturama će ući u mirovanje).

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #328 u: Rujna 24, 2008, 17:19:45 poslijepodne »
Ahmet, zar vas nije dokačilo ništa od one kiše što je padala ovih dana? Interesira me do kada mogu očekivati rast mojih maslina (tj. na kojim temperaturama će ući u mirovanje).

Ne znam koja je temperatura minimalna za maslinu. Raspitati ću se.

Što se kiše tiče, palo je nešto, ali zanemarivo. 22 l/m u osmom i u rujnu do sada 28 l/m. Uz temperature koje su vladale to je ništa. Iza ove posljednje kiše okrenulo je na buru i tako je isušila tlo da su i dalje vidljive pukotine u zemlji kao da ništa nije ni palo. Maslinama je i to dobro došlo, ali trebalo bi još.

U kojem su stanju plodovi? Lijepi i zdravi. Nema tragova napada maslinove muhe. Sorta leccino je počela mijenjati boju u zeleno-žutu, a našao sam i nekoliko već plavih maslina. Jedna jedina maslina na sorti buža je potpuno poplavila, oblice su debele i zelene jednako kao i ascolana tenera. Pendolino je zelen i nema znakova promjene boje pokožice. Sorta Istarska bjelica na mladim stablima mijenja boju dok na onoj najvećoj još nema nikakvih naznaka. Ipak, mislim da još mjesec dana i eto meni berbe. :klanjase:
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #329 u: Rujna 29, 2008, 20:58:58 poslijepodne »
Ahmet, ti ćeš mi vjerojatno moći odgovoriti. Nabavio sam nekakav materijal prozračni koji diše za zimsku zaštitu biljaka (prodaje se inače po vrtnim centrima) koji planiram omotati oko svojih maslina. Interesira me, pošto ću ih umotati u više slojeva, hoće li im to previše smanjiti svjetlost. Da budem konkretniji: kako masline podnose manju količinu svjetlosti u vrijeme zimskog mirovanja.
Zaštita koju sam si zamislio treala bi izgledati ovako. Prvo ću im povezati grane, tj skupiti ih da ne zauzimaju previše prostora. Potom ću ih umotati u nekoliko slojeva te zaštitne tkanine koja propušta svjetlost i zrak (ali sigurno je da će smanjiti dosta količinu svjetlosti), donji dio stabla ću dodatno umotati u jutanu vreću i nasuti okolo malča. Oko maslina ću napraviti okvir od žice koja se koristi za ograde s nekoliko štapova za konstrukciju (sve ukupno 2 m visine), a preko svega navući najlon do 5 cm iznad zemlje. Tih 5 cm bi trebalo biti dosta da ima protoka zraka kako bih izbjegao kondenziranje vlage za toplih dana. Na ovaj način bih zaštitio masline od kiše i snijega. Sjećam se da si me već ranije upozoravao da snijeg treba obavezno tresti s grana. Zaštitu sam misli postaviti polovicom 11 mjeseca kad se jutarnji mrazevi počnu spuštati oko -5, a skinuti je u 3 mjesecu ovisno o razvoju vremena. Cijelu konstrukciju i postupak zaštitu ću slikati kad za todođe vrijeme