Sad sam razmotao masline i agril omotao oko same konstrukcije tako da sad nigdje ne dodiruje masline. Nadam se da ovim pretjeranim angazmanom oko njihove zastite nisam napravio glupost zbog koje cu zaliti (mada vec sad vidim da sam im za start vegetacije napravio minus)
Mislim da je puno bolje što si sad zamotao oko konstrukcije, a ne direktno na biljke;
prvo, biljka lakše 'diše' i vodena para koja se za toplog vremena izlučuje iz listova ne zadržava se direktno na njima, drugo u slučaju smrzavanja te vlage led nije direktno na listovima. Inače bolje je da su ovi štapovi (konstrukcija) što više razmaknuti, jer što je veći volumen zraka ispod zaštite i veća površina tla ispod, zrak se sporije hladi. Od zamatanja direktno na biljku i usko uz deblo, ako nije postavljeno dodatno grijanje (božićne lampice, toplotni kabeli), je ionako više štete nego koristi zbog svih problema sa kondenzacijom i vlagom, a taj mali volumen zraka ispod se brzo ohladi i zaštita djeluje samo kratko vrijeme.
Sam najlon na tvom mjestu ne bi spuštao tako nisko do poda, jer vodena para ide prema gore, kondenzira se i cijedi pa je čitav zrak puno vlažniji i stvara se više leda. Dovoljno bi bilo da ti najlon ide do pola, ili do jedne trećine da se zrak što lakše isušuje. Ja sam na svojim zaštitama najlon stavljao samo sa gornje strane i 20 cm na bočnim stranama. Najlon je ionako loš izolator, pa je bolje da bočne stranice umotaš sa nekoliko slojeva agila (agro folije).
Što se tiče svjetla ne moraš se brinuti jer na ovim temperaturama biljka gotovo da ne obavlja fotosintezu. Prošle zime držao sam limun i naranču 2 mjeseca u konobi u potpunom mraku i nisu tokom zime izgubili niti list (a agrumi ulaze u mirovanje još teže nego maslina). Znam da mnogi ljudi u Drnišu koji imaju oleandre u posudama, drže ih tokom zime u mračnim konobama i biljke prežive bez problema.
Što se tiče malčiranja ono koristi jer dodatno izolira korijen od niskih temperatura, ali isto tako spriječava da toplina iz zemlje dodatno grije nadzemni dio biljke ispod zaštite. Tako malčiranje pomaže korijenu, ali odmaže nadzemnom dijelu biljke. Rješenje koje primjenjuju uzgajivači agruma u području Meksičkog zaljeva je da nasipaju oko debla stožac zemlje visine 40-50 cm. Na taj način korijen je zaštičen dodatnim slojem zemlje iznad, doljnji dio debla također (pa u slučaju smrzavanja gornjeg dijela ostat će dio biljke iz kojeg će se ona lakše obnoviti sljedeće sezone), a takvo 'malčiranje' omogućava da zemlja grije i zrak ispod zaštite. Kod takvog zagrtanja zemljom postoji opasnost od mehaničkog oštećenja kore ako radiš nepažljivo, ili eventualno do pojave nekih nametnika, ali za nametnike je sad ionako previše hladno.
Evo jedne stranice sa opisom zaštite:
http://www.lycheesonline.com/coldprotection.cfmZa poboljšavanje ovog efekta 'grijanja' možeš staviti i nekoliko boca sa vodom. Voda ima veliki toplinski kapacitet, a ako dođe do zaleđivanja oslobađa se još dodatna velika količina topline.