Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643390 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #405 u: Siječnja 18, 2009, 17:02:25 poslijepodne »
Cijene takvim maslinama idu i preko 20.000 Kn, ovisno o starosti. Starija maslina, bogatije, čvornatije deblo i veća cijena.

Tim više me čudi taj nemar oko ovih maslina. Ali šta je tu je, valjda imaju viška novaca
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #406 u: Siječnja 19, 2009, 13:32:08 poslijepodne »
Nisam maher za prepoznat je ovako sa slike,
ali mislim da po ovoj velicini koju ima, drvo i sama velika plastika, nece ni trepnuti.
Mozda koja od mladih izdanaka pri vrhu,ili oni najstariji listovi koji bi pali pred proljece/ljeto sami od sebe, jer i neka je
nesto od korijena osteceno, ali to za ovu "zrelu gopodu" po meni ne predstavlja nikakav problem.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #407 u: Siječnja 19, 2009, 14:06:55 poslijepodne »
Nisam maher za prepoznat je ovako sa slike,
ali mislim da po ovoj velicini koju ima, drvo i sama velika plastika, nece ni trepnuti.
Mozda koja od mladih izdanaka pri vrhu,ili oni najstariji listovi koji bi pali pred proljece/ljeto sami od sebe, jer i neka je
nesto od korijena osteceno, ali to za ovu "zrelu gopodu" po meni ne predstavlja nikakav problem.

Pri -15, kao što su se kretale temperature u Zagrebu ovih dana, ako hladnoća i vlaga potraju, stradavaju već i grane debele 3-4 cm. Velike su štete nastale na Kvarneru '85 kad su se temperature spustile na -17 u nekim dijelovima Rijeke. Tada je dosta šteta bilo i u maslinicima na otocima i u Istri gdje su stradale i deblje grane i čitava stabla. Npr., iznad Buzeta, prema Vrhu. Tamo se i bura urotila s velikom hladnoćom pa su zato stabla propala. Poslije je 99% tih stabala potjeralo mladice iz panja. Međutim, sva su ta stabla bila u zemlji koja je kakav takav izolator. Korijenje maslina na Henohovoj slici je gotovo potpuno izloženo hladnoći i ako prežive, sigurno će imati lijep zastoj u razvoju jer su im se najvjerojatnije smrznuli fini korijenčići koji dobavljaju hranu cijelom stablu. Pratiti ćemo što se događa.
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2009, 14:09:15 poslijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #408 u: Siječnja 19, 2009, 16:12:29 poslijepodne »
I ja se bojim da je gotovo tri tjedna temperatura ispod 0 C, s minusima do -13, -14 C, priličan šok za ovu maslinu u posudi. Vjerojatno će preživit, ali mislim da će joj biti potrebno jako orezivanje, kako bi se zbog oštećenog korijena uspostavila ponovo ravnoteža korijen-list.
@Ahmet, znaš pouzdano da je u dijelovima Rijeke '85. bila tako niska temp.? To mi je stvarno iznenađujuć podatak.
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2009, 16:13:18 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #409 u: Siječnja 19, 2009, 18:41:21 poslijepodne »
@Ahmet, znaš pouzdano da je u dijelovima Rijeke '85. bila tako niska temp.? To mi je stvarno iznenađujuć podatak.

Znam pouzdano. Mislim da je to bila zima '84/'85. Hanuma i ja smo živjeli u podstanarskom stanu u Prvomajskoj ulici u zgradi koja ima otvorene balkone s kojih se onda ulazi u stanove. Čim se s tog prilaznog balkona ušlo na vrata, došlo bi se u naš dnevni boravak. Ta su vrata bila drvena s 3 visoka duguljasta žuta stakla. E, kad je propisno stislo, zbog ogromne razlike u temperaturi između našeg dnevnog boravka i vanjskog zraka, stakla na vratima su se ukrasila ledenim sigama. Na unutrašnjoj strani vratiju!!!

Kako sam ja od uvijek udren na meteorologiju (uostalom, meni u čast je Svjetski Dan meteorologa proglašen na moj rođendan  :icon_wink:), već tada smo po kući svugdje imali termometre. Između ostalog, jedan precizni,  smo imali na sjevernom prozoru našeg stana. To je bio onaj živin termometar koji ima dva stupca s plovcima koji bilježe maximalnu i minimalnu temperaturu. Strana koja bilježi minimume je jednog trenutka potjerala plovak na -17. Ne znam u koje je to doba noći bilo, ali se očito dogodilo.
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2009, 18:42:16 poslijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić

Offline serdo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #410 u: Siječnja 19, 2009, 21:22:38 poslijepodne »
Imaš pravo, meni se je te godine orosila i lagano smrzla ulazna vrata u stan prema stubištu (stanovao na Vežici). Sjećam se jednog sunčanog jutra (cca 10h) bez oblaka i bure (išli smo se grudati) kada mi je susjed rekao da je temp. -8C.
Oleandri posađeni duž cijele zgrade okrenuti jugu visine cca 2m te su se godine kompletno smrznuli, na proljeće su ponovo potjerali iz korijena i evo ih i sada živi i zdravi

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #411 u: Siječnja 31, 2009, 23:06:33 poslijepodne »
Danas sam prošao tramvajem Zvonimirovom i one dvije velike masline izgledaju još uvijek dobro (koliko sam mogao procijeniti iz tramvaja). Lišće nije otpadalo i ima normalnu boju. Malo niže u bočnoj ulici nalazi se još jedna maslina (nešto manja) u posudi vani, a i ona je izgledala dobro
« Zadnja izmjena: Siječnja 31, 2009, 23:07:10 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #412 u: Veljače 04, 2009, 09:49:39 prijepodne »
Porat, u temi Moj vrt iz Drniša postavio si i ovu sliku. Vidim da masline, koliko je to moguće na ovoj fotografiji, dobro izgledaju. Ne znam sad jesi li o tome pisao, ali koje su sorte u pitanju i koliko su stare?

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #413 u: Veljače 05, 2009, 13:49:14 poslijepodne »
@ Henoh, za maslinu na slici ne znam koja je sorta jer sam ju dobio na poklon. Životarila je tokom zime u polumračnom grijanom haustoru u Zagrebu i izgubila pola lišća i deformirala se prema svjetlu. Posadio sam ju u proljeće 2007. i izgleda da joj manje šteti -11 C i svjetlo nego +20 C i polutama!

Druga maslina je istarska bjelica:

DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #414 u: Veljače 05, 2009, 13:54:20 poslijepodne »
Masline nemaju nikakvih oštećenja od zime, osim što bjelica ima par suhih oštećenih listova od paljenja vatre par metara dalje još prošlog ljeta. Također sam na bjelici na par vršnih listova još ove jeseni primjetio da su malo izgriženi (polukružna oštećenja na rubovima lista, promjera oko pola cm). Ne znam da li se radi o nekom nametniku ili nečemu drugom?
DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #415 u: Veljače 05, 2009, 14:00:02 poslijepodne »
Masline sam orezivao prema uputama iz literature, gdje kaže da treba ostaviti 4 grane na visini oko 1-1,2 m, koje će rasti svaka na svoju stranu, pod kutem 50-ak stupnjeva u odnosu na horizontalu. Problem mi je jer je na svakoj maslini jedna od tih grana preuzela ulogu glavne grane (provodnice). Ta grana je ojačala i postala duža i bujnija od drugih. Sad mi obe masline izgledaju deformirano, sa novim 'vrhom' koji raste ukoso. To se posebno vidi na prvoj maslini (slici).
Ne znam da li sam pogriješio u orezivanju i da li sam to trebao raditi na neki drugi način?
« Zadnja izmjena: Veljače 05, 2009, 14:10:07 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #416 u: Veljače 05, 2009, 17:21:00 poslijepodne »
Masline nemaju nikakvih oštećenja od zime, osim što bjelica ima par suhih oštećenih listova od paljenja vatre par metara dalje još prošlog ljeta. Također sam na bjelici na par vršnih listova još ove jeseni primjetio da su malo izgriženi (polukružna oštećenja na rubovima lista, promjera oko pola cm). Ne znam da li se radi o nekom nametniku ili nečemu drugom?

Ovo izgrickano lišće su ti vjerojatno napravile skorovače ili pipe. Sad kad prestanu kiše prskaj masline crvenim uljem, a s početkom vegetacije kreni u lov na skorovače. Noć najčešće provode pod kamenjem ispod masline, ali ih se rano ujutro zna zateći i na samim granama. Posebno obrati pažnju na donje strane listova i općenito sjenoviti dio mlade masline. Dok skidaš uočenu skorovaču obavezno drži šaku pod njom jer se lako otpusti, a kad padne na zemlju više je nećeš naći. Primjetio sam da naročito vole jesti mlado lišće oblice i buže.
Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #417 u: Veljače 05, 2009, 17:30:57 poslijepodne »
Masline sam orezivao prema uputama iz literature, gdje kaže da treba ostaviti 4 grane na visini oko 1-1,2 m, koje će rasti svaka na svoju stranu, pod kutem 50-ak stupnjeva u odnosu na horizontalu. Problem mi je jer je na svakoj maslini jedna od tih grana preuzela ulogu glavne grane (provodnice). Ta grana je ojačala i postala duža i bujnija od drugih. Sad mi obe masline izgledaju deformirano, sa novim 'vrhom' koji raste ukoso. To se posebno vidi na prvoj maslini (slici).
Ne znam da li sam pogriješio u orezivanju i da li sam to trebao raditi na neki drugi način?

Sad ti je vrijeme da usmjeriš grane gdje želiš. Klin u zemlju, špag u ruke i usmjeravaj gdje želiš. Što se tiče provodnica nemoj dozvoliti da na osnovnoj grani imaš dvije provodnice nego samo jednu. Ostavi jaču, a drugu odreži. Znači, vrh osnovne grane ti ne smije izgledati kao lastin rep. Ostale grančice možeš rezom unazad razrijediti, ali ne pretjerati. Mora stablu ostati dovoljno lisne mase. I to ne raditi još sigurno mjesec dana.
Ahmet Čabarabdić

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #418 u: Veljače 05, 2009, 19:01:14 poslijepodne »
Ovo izgrickano lišće su ti vjerojatno napravile skorovače ili pipe. Sad kad prestanu kiše prskaj masline crvenim uljem, a s početkom vegetacije kreni u lov na skorovače. Noć najčešće provode pod kamenjem ispod masline, ali ih se rano ujutro zna zateći i na samim granama. Posebno obrati pažnju na donje strane listova i općenito sjenoviti dio mlade masline. Dok skidaš uočenu skorovaču obavezno drži šaku pod njom jer se lako otpusti, a kad padne na zemlju više je nećeš naći. Primjetio sam da naročito vole jesti mlado lišće oblice i buže.

Hvala ti Ahmet na odgovorima!
Neću vjerojatno ići dolje do kraja veljače. Da li je kasno (ili opasno) tretirati crvenim uljem kada već krene vegetacija?

Sad ti je vrijeme da usmjeriš grane gdje želiš. Klin u zemlju, špag u ruke i usmjeravaj gdje želiš. Što se tiče provodnica nemoj dozvoliti da na osnovnoj grani imaš dvije provodnice nego samo jednu. Ostavi jaču, a drugu odreži. Znači, vrh osnovne grane ti ne smije izgledati kao lastin rep. Ostale grančice možeš rezom unazad razrijediti, ali ne pretjerati. Mora stablu ostati dovoljno lisne mase. I to ne raditi još sigurno mjesec dana.

Ma problem je što sam ja odrezao osnovnu granu (vrh masline) i ostavio po četiri bočne) jer sam shvatio da se tako oblikuju buduće osnovne (primarne) grane, iz kojih će se dalje razvijati sekundarne, itd.
Sad mi je jedna grana od te četiri poprimila ulogu osnovne (vrha), ojačala je i raste prema gore. Ako ju savinem prema dolje hoće li usporiti rast?
Da li mlada maslina uopće može pravilno rasti bez vrha, samo sa 4 bočne grane?
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #419 u: Veljače 05, 2009, 22:03:57 poslijepodne »
Hvala ti Ahmet na odgovorima!
Neću vjerojatno ići dolje do kraja veljače. Da li je kasno (ili opasno) tretirati crvenim uljem kada već krene vegetacija?

Ma problem je što sam ja odrezao osnovnu granu (vrh masline) i ostavio po četiri bočne) jer sam shvatio da se tako oblikuju buduće osnovne (primarne) grane, iz kojih će se dalje razvijati sekundarne, itd.
Sad mi je jedna grana od te četiri poprimila ulogu osnovne (vrha), ojačala je i raste prema gore. Ako ju savinem prema dolje hoće li usporiti rast?
Da li mlada maslina uopće može pravilno rasti bez vrha, samo sa 4 bočne grane?

Za crveno ulje neće ni tada biti prekasno. Bolje bi bilo sada ih prskati jer će vrijeme biti toplo i vlažno što pogoduje paunovom oku, ali što se može. Obavi to čim stineš, a nije prekasno ni u ožujku.

Kod tebe kao i kod mene slobodno se mogu obrezivati masline i cijeli treći mjesec. Ja svoje masline ni neću rezati prije ožujka. To sa granama si dobro napravio. Rezao si okomitu granu koja ide ravno iz korijena. Ostale su ti te 4. Vidim da sve 4 idu preokomito u zrak. Zato sam rekao da ih špagom nategneš prema zemlji. Ja to radim na 45 stupnjava pa čak i manje, odnosno vodoravnije sa zemljom. Ovu granu koja ti je kao postala vrh isto veži. Ništa one neće usporiti rast. Da je pustiš u vis radila bi ti sjenu u sredini stabla, a želimo postići kotlastu krošnju. To je kod tebe, kao i kod mene, jako bitno. Maslina mora što bolje iskoristiti sunčane dane, a kad joj je sredina krošnje čista onda je to i moguće. Pozdrav.
Ahmet Čabarabdić