cao raja. moje prvo javljanje na forumu. genijalni ste moram vam reci. imao sam 7 miliona pitanja u vezi maslina do prije neki dan, a onda sam nasao ovaj vas forum. sada imam jos samo milion pitanja na koja mi treba odgovor. ovako, ja imam long story a skracena verzija bi bila ovo: zivio sam u danskoj malo vise od 2 godine, pa u americi 13 godina, a od avgusta prosle godine sam u engleskoj. skontao sam nakon svega da je moje mijesto pod suncem u mostaru i bosni i hercegovini. dakle, kupio sam oko 5.5 dunuma zemlje u blagaju koji je 5 km juzno od mostara i masline mi se namecu kao najzanimljivija opcija. doduse, prije nego sam procitao ovih vasih 30 strana mislio sam da ima puno manje posla oko njih. ali dobro nisam obeshrabren. i to da kazem - nikada nista u zivotu nisam posadio, a stvarno imam zelju.
dobro, da skratim - masline - pricao sam sa nekim prijateljima u mostaru i opuzenu koji su mi rekli da su imali minimalni prinos od 50 kg po stablu. citajuci ahmetovo i henohovo iskustvo ispada da je prinos manji od 10 kg po drvetu. ne znam tacno koliko su bile stare ove njihove masline (mislim da sam negdje citao da masline najvise prinosa daju izmedju 10 i 30 godine). e sada, koliko su stvarno ti prinosi?
drugo pitanje je u vezi vlage - rijeka buna protice na 6-8 metara ispod zemljista koje sam kupio. moze li mi neko reci kako bi ovo uticalo na masline i generalno sta mislite da li bi mostarska klima bila pogodna za sadnju maslina? gledao sam USDA zone i nisam mogao tacno pin-point u kojoj je zoni mostar. hvala vam i zivjeli. i jos jednom da ponovim - vrlo ste genijalni. bilo mi je strasno zanimljivo procitati sva vasa javljanja ovdje.
damir