zdravi bili!
pratim ovaj forum već neko vrijeme i svako toliko se oduševim vašim entuzijazmom i ljubavi prema temama o kojima se ovdje piše. javljam se ponukan ovom najnovijom diskusijom o rasprostranjenosti masline na jadranu i istarskom uju. mlad sam praktičan maslinar al dosta sam istraživao o ovoj temi masline u istri. mnogim ljudima s juga, iz dalmacije je čudno kad čuju da maslina uspijeva u buzetu ili još sjevernije, u sloveniji. al to je stvarno istina. ako usporedimo sjevernu i južnu istru, prema podacima iz 2003. nalazimo da je u općini pula bilo 15000 stabala masline, rovinj 18000, bale 4000, fažana 4000 i vodnjan 32000, dok je istovremeno u sjevernim općinama bilo u brtonigli 19000, grožnjanu 7000, bujama 23000, a u buzetu 13000. naravno da su općine različite površine ali kombinirano su tu negdje. buje, krasica i grožnjan ali i buzet imaju jednako jaku maslinarsku tradiciju kao i vodnjan na jugu. u draguću, naselju u debelom centru istre, na jugozapadnim padinama brda na čijem se vrhu smjestio gradić, rastu masline sigurno stotinjak godina stare. u takvim 'rubnim područjima' uzgoja sve je u mikrolokaciji. u prošlosti je broj maslina bio i veći. iako je bilo oštrih zima koje su bile pogubne za dobar broj maslina, maslinarstvo u istri je od drugog rata na ovamo stradalo i zbog napuštanja sela (kao i na cijelom jadranu), i zbog odlaska domicilnih talijana. primjer slovenske istre: danas ima oko 300 000 maslina, a početkom 20. st. duplo više. tome su kumovale i jake zime 1929. i 1956.
a šta se tiče uja...
život bez maslinova ulja ili 'pravog' kako ga je zvala moja baba mi je nezamisliv. i kao i svaki dalmatinac odrasta san na domaćen, a ne kupovnom ulju. i preć sa njega na certificirani extravergine je za puno dalmatinaca teško. ja san preša sa tih naših 'starih ulja' i to na istarska i ne bi natrag. nikad. istarsko ulje... ni najbolje dalmatinsko se ne može mjerit s njim. ali da, de gustibus...