Hej Ahmet, da nisi možda u Aničićima? Krajolik mi izgleda poznato. Šta misliš o uzgoju maslina "malo iza" Kastva na cca 400 m visine?
Hahaha, blizu si. Druga kuća od mene je u Aničićima, ja sam u - Babilonima.

Dobro si to odgonetnuo.

Koliko ti je to "malo iza Kastva"? Ako ti je ovaj kraj toliko poznat, onda ćeš znati i raskršće gdje se skreće k meni. E tamo je jedna susjeda prošlog proljeća posadila 10-tak maslina i koliko mogu vidjeti, ova zima im nije bila laka. Većina je izgubila lišće, a nekima je deblo ispucalo po dužini. To je sve samo cca 300 metara od mojih maslina, ali je nezgodno to što se po onom kanalu uvijek spušta hladan zrak s Učke.
Pred dvije godine sam prijatelju iz Vedeža, na 550 metara nad morem, pomogao saditi 10-tak maslina. Pozicija je okrenuta na istok i gleda na Rijeku. Masline su i dalje lijepe te se dobro razvijaju. Prošle godine je ubrao 32 masline.

Tako da odluku o sadnji trebaš donijeti na osnovu mikrolokacije samog budućeg maslinika (izbjegavati mrazišta) i za početak koristiti sorte izdržljivije na hladnoću (pendolino, leccino, istarska bjelica), bez gnojenja dušikom iza srpnja... Ima tih nekih ograničenja, ali da se. Najbitnija je pozicija.