Problem s Visom i uzgojem citrusa ja vidim ponavise u troskovima transporta ubrane kolicine nisu vrlo velike. Dat cu vam primejr koji vam je vrlo blizak, i sami ste mnogi svjedocili da kada narucite palme i to 2 m iz Spanjolske vas transport kosta oko 40 EUR-a, ja sam u listopadu htio poslati svoj limun iz Slavonskog Broda na Dugi otok, najpovoljniji transport dostavom koji su uopce htijeli primiti takovu posiljku i naravno ne na otok nego do Zadra do trajkta (pa da ja docekam na otoku) iznosio je 650 kn. Takove cijene su bilo kojeg transporta u Hrvatskoj, dakle za 300 kn dodje vam iz Spaljolse a unutar drzave na udaljenost 500 km iznosi 650 kn.
Taj problem se pojavljuje kod poljoprivrede opcenito na otocima. Kod mene na otoku imate vam dozrijeva povrce/voce dva do tri puta godisnje (ovisno o kulturi i godini) i to bez plastenika. Pomidor mozete cijelu godinu uzgajati i sveo drugo povrce. Ali uz cijenu trajekta (otocna tarifa) za kamion od cca 500 kn u oba smijera, pa ako neko povrce prodajete veletrgovcu/trgovackom lancu po 3 kn recimo vi morate 166 kg dati samo za transport, bez goriva, ... Dakle samo u slucaju velikih nasada i udruzenog plasmana s istog otoka to se moze isplatiti. Citrusi bi se po meni mogli uzgajati i na nekim drugim otocima, bar neki od njih.