Autor Tema: Pozdrav iz Sofije  (Posjeta: 2064 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Pozdrav iz Sofije
« u: Srpnja 25, 2012, 16:17:22 poslijepodne »
Prvo moram da se izvinim zbog eventualnog neopreznok koriscenja Vaseg jezika: ücio"sam ga sa televizije dalekih 80 i pocetak 90tih godina, gramatski pretposlavljam da nisam bas... Odnosno raumevanja nemam nikakih problema.
Sa ekzoticnim biljkama se bavim nekih 2-3 godina, tako da sam jos pocetnik u ovome.
Moje mesto nalazi se u krajnjem severozapadu Bugarske, 12 km severno od graasda Vidin. Imam automatsku stanicu tamo vec nepunih 4 godina, tako da na osnovu mjirenja i porediwanja sa ahrive u blizem gradu, moja USDA zona je 7a. Imo sa mekih nadanja da je B ali posle proslog Februara - jok :))
Pisatçu vise o sebi i palmi i banana sledecih dana, a zasad jos jednom moram da se izvinim zbog nedobrog poznavanja vaseg jezika.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
Odg: Pozdrav iz Sofije
« Odgovori #1 u: Srpnja 25, 2012, 16:44:45 poslijepodne »
ovde, ne bas dobro sistematizovane, su neke slike ot mog vrta. Nije bas ureden, jer ne zivim stalno tamo, vec samo po vikendima(kraj tjedna), pri tom toplog polugodja.

to je trenutno stanje vremena u "ranco" na selu :)

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Srpnja 25, 2012, 17:41:36 poslijepodne »
Dobrodošao na forum!  :thumb_up:
Lijepo je čuti nekog iz Bugarske, pogotovo kad se bavi palmama  :icon_mrhappy:
Jubaea i canariensis su ti odlični za eksperiment  :wink:
Carpe diem

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Srpnja 25, 2012, 17:51:10 poslijepodne »
Hvala na dobar prijem!)
Drugu Kanarku sam ostavio zaista sa 100 po sto eksperimentalnog cilja :)
Nadajuci se da, ako ne prezivi, na ovom mestu postaviti neku drugu vrstu, ali eto - prezivjela :)
A ako se desi da prezivi i drugu zimu bez zastite, bojim se da mi srce nece dozvoliti da je mucim vise pa cu poceti da je stitim:)
Ali nadajmo se da  globalno ...(ne sjecam se slova - global warming) ici dalje i zime tipa 2006/2007 bit ce sve  casce :)

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #4 u: Srpnja 25, 2012, 18:03:30 poslijepodne »
Ivo dobrodošao!Vidim ima svega kod tebe,i da imaš već dobrog iskustva.Drago mi je da se palmapedia proširila i na Bugarsku.Zanima me što od egzota raste na obali Crnog mora,jesi li obilazio tamošnja ljetovališta?
bvb

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Srpnja 25, 2012, 18:25:35 poslijepodne »
Trava, to je dugacak razgovor... Crno more naravno, dize malo zonu, ali ne toliko, koljko Jadran, jer smo mi na zapadnjoj obali, a vodeci zracni(offtopic - ukoliko pamtim, to je pravo slovo na Hrvatskom? :)  ) prenos je sa zapada na istok, pa zato ruska crnomorska obala je u znatno boljej pozicii.
2010/11 mnogo palmi je promrzlo tamo, ma da naravno  ne sve, a kod mene najniza T tada je bila u prosincu, -14 i malo nize - nista stvar!:)
Ipak ima mesta, narocito na jugu obale, ma da ne samo, gdje imamo izuzetno dobrih mikrokljima(Ahtopol, Rezovo....)
Na jugu takoder imamo 8a mikro-zone, na neinverznih mestima. Na severu je moje mjesto pravi flagman (outpost) - kada je kod mene bio te prokletih -23, u nizem oblastnom centru Vidin(33 metra iznad mora, kod mene je 88 metara) je stiglo -29(!!) i to je pravilo- velike, frapirujuce razlike imamo ovde na Blkanu u klimatickih stvarima.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #6 u: Srpnja 25, 2012, 19:15:49 poslijepodne »
Uh Ivo, pravi znalac nam je došao na Palmapediu! Vidi se da imaš puno iskustva u uzgoju palmi i egzota  :thumb_up:

Dobrodošao i dugo nam ostao  :sretan:

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Srpnja 25, 2012, 19:33:42 poslijepodne »
Iskustvo - posle 40-tak godina, kada procveta Jubaea u mom vrtu :))
Sasvim iskreno - do kolovoza 2008(nije sala!) cak nisam ni znao sta je to "Trachycarpus", ne govorimo vec o drugih vrsta palme! :)
Hvala na lepi prijem,

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Srpnja 25, 2012, 19:41:16 poslijepodne »
P.S: Ostacu obavezno: iskustvo Vasih sunarodnika i, kako vidim, ne malo clanova foruma iz Srbije je veoma korisno za mene, jer moje  je mesto tacno u centar poluostrva (peninsule :)  ) pa su kod mene kontinentalne klimatske prilike veoma izrazene.
Osjecam se kao cenitelj knjiga, u cijim je rukama popalo veoma velika u interesantna knjiga(Vas forum), pa on sluti zadovoljstvo, koje ga ocekuje u toku njezinom citanju :)
Uspeh Vama i forumu i ljiepo vece zelim!
« Zadnja izmjena: Srpnja 25, 2012, 19:43:10 poslijepodne od ivo »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #9 u: Srpnja 25, 2012, 20:59:37 poslijepodne »
Добре дошъл, Иво.  :thumb_up:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Srpnja 25, 2012, 21:06:00 poslijepodne »
 :eusa_clap:
Palmapedija je stvarno dobila iskusnog znalca!
P.S. čisto iz znatiželje, uzgajaš li možda ili imaš saznanja o Trachycarpus 'bulgaria'?   :icon_mrhappy:
Carpe diem

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #11 u: Srpnja 25, 2012, 21:45:36 poslijepodne »
Lijepi pozdrav Ivo! Dobro nam došao  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Srpnja 25, 2012, 21:48:56 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Srpnja 26, 2012, 07:07:56 prijepodne »
:eusa_clap:
Palmapedija je stvarno dobila iskusnog znalca!
P.S. čisto iz znatiželje, uzgajaš li možda ili imaš saznanja o Trachycarpus 'bulgaria'?   :icon_mrhappy:

Da, ali kako sam rekao, iskustvo mi je jos malo - nekih 2-3-4 godina.
Imam nekoliko malih, koji su, naravno, preziveli ovu zimu ispod snejnog pokrivaca(mnogo veci problem vecine iz njih je suhoca u letu, jer na pescanom tlu u mom selu 5 dana - ot vikenda do vikenda za njih su mnogo na 35-38C pri standartnom merenju, ne govorimo o temperaturama pri tlu). Samo jedan malo veci, koji je preziveo zimu bez poraza, ali opet moram da ponovim, da je to uz veliku pomoc sneznog pokrivaca.
Evo nekoliko foto-a jedinog zasada malo veceg Trachy:

u sredine proslog leta (datumi su na snimci)

Isti Trahikarpus na kraju prosle zime - nema nikakve zastite, u donjem levom uglu slike. Vide se jos Kanarka i W. Filifera sa aktivnom zastitom(vec iskljucenom, naravno), a u pozadinu, najblize ka drvetu (Lipe) krajeve druge Kanarke(bez zastite)

tjedan kasnije(pocetak Ozujaka)

to je zadnja zasad slika ove palme - ot 24 lipnja do danas ona je vrlo brzo rasla, moram da sfotografisem prekosutra - postaje vec prava palma. To je moja prva palma uopste, prakticno zbog nju sam i postao fan ovih biljka - narucio sam je preko interneta jesenji 2008, kada je bila 1 ili 2-godisnji mladenac sa 3-4 juvenilnih lisca. Tako da je sad nju 6 godina i tek stigla u doba kada uspori naglo svoj rast,  pa malo sam uzbunjen dali da rizikujem opet bez zastite naredne zime. Ipak, odlucit'cu samo ako u ekstraordinernim situacijom dodje do pada temperature ispod -12, pretpostvljam da cu je ipak zastititi pasivnom zastitom, AKO je to potrebno. - Sanse da prezivi i bez zastitom su veliki, ali postala je toliko ljiepa da ne zelim da gubi svoje lisce :) Bar dok ne porastu i ostali Trachy - za 2-3-4 godina, tad cu da ekperimentisem.
« Zadnja izmjena: Srpnja 26, 2012, 07:09:40 prijepodne od ivo »

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Srpnja 26, 2012, 07:10:48 prijepodne »
Добре дошъл, Иво.  :thumb_up:
Dobre zavaril! :)

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Srpnja 26, 2012, 07:15:04 prijepodne »
hvala, Henoh, ima puno sta procitati ovde, samo vremena.
Uspesan dan svima i jos jednom hvala na prijem.

PS: Medjutim sa nekima od vas znamo se iz drugih foruma (Dalmatiansoap, skoro cu opet u bananas.org, ali da mi jos malo poraste Orinoco da bi mu lisce moglo da izdrzi opet 7-kg petla :)