Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 183487 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline filifero

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Palmkiller
« Odgovori #225 u: Siječnja 12, 2013, 23:28:12 poslijepodne »
Evo citam talijansku reviju o vrtlarstvu. Ima clanak o palmkilleru. U 12 mjesecu su se eksperti nasli u Sanremu. Izjavili su da na podrucju Italije uopce vise ne broje kolko je unistenih palma. Kazu da je bitka izgubljena i zato su odlucili saditi nove palme da bi ublazili stetu za krajolik. Sada 30 razlicitih vrsta palmi osim Canariensis. Savjetuju privatnicima da ne sade Canariensise po vrtovima. Katastrofa.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #226 u: Siječnja 12, 2013, 23:54:16 poslijepodne »
Treba na to gledati sa vedrije strane, sad će se bar proširiti vrste palmi koje su do sada bile slabo zastupljene jer je kanarka imala "monopol".
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #227 u: Siječnja 28, 2013, 20:35:10 poslijepodne »

Pošast je krenula prema Zadru,ovo je slikao g.pere Šindija u Tribunju,na slikama je samo dio uništenih palmi.Iako su obaviještene razne službe i ministarstvo nitko za sada nije ni trznuo,dok se naš kilavi birokratski aparat pokrene,proći će godine.Dok oni odluče poslati nekog da provjeri što je to u stvari sa tim palmama,dok se pronađu sredstva za istraživanja i analize stanja,dok se provedu istraživanja,dok se napravi projekt sanacije,dok se iznađu sredstva za sanaciju,dok se napravi natječaj za izvođenje sanacije,pa će onda skužiti da to niko nezna kako uništiti te bube,pa dok pošalju ekipu u Italiju na školovanje,dotel će ove bubetine pojesti što su imale pojesti i u nedostaku druge hrane evoluirati će u bubetine koje će početi žderat masline ili nešto drugo što im se učini  jestivo.
Najgore je to što je pučanstvo potpuno neinformirano,ljudi tvrde kako su palme stradale od zime,uredno ih šišaju i čekaju da one ponovo potiraju.Zima prolazi tako da je sasvim izgledno da će i slijedeća generacija bubetina krenuti u žderanje palmi po jadranskoj obali.
bvb

Offline Pyari

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #228 u: Siječnja 28, 2013, 21:56:48 poslijepodne »
Srce me zaboli kad vidim te slike  :icon_sad: :icon_sad: :icon_sad: :icon_sad: :icon_sad:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #229 u: Siječnja 28, 2013, 21:59:30 poslijepodne »
Koja katastrofa. :icon_sad: Izgleda da će za koju godinu članovi Palmapedije koji žive na moru zavidjeti icupiju i ostaloj ekipi koja ima kanarku u vrtu na kontinentu i pisati "vau, kako lijepa i zdrava palma, šteta što kod mene ne može uspijevati."

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #230 u: Siječnja 29, 2013, 13:36:09 poslijepodne »
žao mi je ljubitelja palmi. mogu samo zamislit kako bi se ja osjećao da neki citruskiller hara obalom.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #231 u: Siječnja 29, 2013, 14:20:59 poslijepodne »
Tuga, sramota je sto niko nista ne preuzima povodom ovoga. :icon_sad:
milka

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #232 u: Siječnja 29, 2013, 14:28:08 poslijepodne »
s ovim prolićem ako izađu i ako se ne pobiju u ovim zaraženim kanarkama, priča za sve palme na jadranu pomalo ide kraju, javlja mi jedan talijan da jedu sve kad završe sa kanarkama, evo jedne i u primoštenu, pokušat će se ovih dana dogovorit neki obilazak i razgovor sa vlasnicima vrtova da se uspe neki insekticid u sve koje su vidljive...

Uploaded with ImageShack.us

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #233 u: Siječnja 29, 2013, 14:53:30 poslijepodne »
Još jedna žrtva palmkillera. :( Stvarno je šteta što će tolike palme propasti, desetljećima su rasle i prkosile burama i neverama a sad će ih doći glave kukac veličine hrušta. Za nepovjerovat! Kada se (i ako se) nadležne institucije pokrenu već će biti kasno. Budimo realni, Hrvatska nema ama baš nikakve ekonomske koristi od palmi, mi nismo Šri Lanka ili Tunis pa da nam gospodarstvo ovisi o izvozu kokosa ili datulja. Stoga se vlast neće pretjerano uzbuđivati oko ovoga problema. Ne bi me začudilo da kažu nešto u stilu: "ako više ne mogu rasti palme na Rivi, onda posadite dudove".

Offline lovranpalm18

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #234 u: Siječnja 29, 2013, 16:33:18 poslijepodne »
Koliko sam do sada shvatio, bube ulaze u tkivo kroz krajeve peteljki i kroz deblo. Ako je tako, ja bih pokušao jednu "očajničku" foru: svi oni imaju svoj životni ciklus, tj, otprilike se zna kad počinju kretanje i hranjenje. Na većim palmama (jer izgleda da samo njih i napadaju, gdje ima dovoljno tkiva tj."mesa") po peteljkama i deblu bih probao kompresorom rašpricati bezbojni lak u dvije ruke(osim po lisnim plojkama gdje palma diše). Na polusuhi lak bih nanio i gušću otopinu insekticida i modre galice, koji bi onda ostali vezani na površini laka i ne bi predstavljali baš sočan zalogaj kad bi buba doplazila ili doletjela. Isto tako bi se stvorila jedna vrsta pokosti na površini, koju možda žderonje neće rilima ići probijati.Ovo bih izveo dvaput godišnje (proljeće i jesen) barem 2,3 ili 4 godine i nadao se da će pošast u medjuvremenu prestati. Kako palma bude rasla,ona će obarati drške peteljke prema dolje, no neće previše izlagati novog, nešpricanog tkiva, pa se možda bube ne uspiju uvući kroz lakirano i špricano drvo. Ovo nije baš estetski maksimum, ali i to je bolje nego izgubiti višegodišnju palmu. I dosta prtljavo, tako da se to može izvesti na dvije, tri palme, a tko će stići istretirati desetine drva...
Ne znam da li su fitosaniteti dobili dojavu o ovoj opasnoj zarazi. Trebala bi se pooštriti kontrola, da nam stranci ne počnu najednom prodavati velike palme za bagatelu, a zapravo će biti otpis (što bi nama bilo bolje nego njima)...

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #235 u: Siječnja 29, 2013, 16:53:59 poslijepodne »
Ne bi to išlo tako,nemoguće bi bilo sve palme,ne samo kanarke pošpricati sa tim koktelom.Najjednostavnije bi bilo sve zaražene i one sumnjive palme lijepo posjeći i odmah uništiti,tijekom zime,dok su svi još u palmama.Dok je još situacija donekle pod kontrolom,odnosno zaraza je na jednom manjem području.Ali nemojmo zaboraviti,na djelu je još jedan ,ne manje opasan,možda i opasniji kukac,Paysandisia archon,on već sada napada Trachycarpuse i Chamaeropse,tako da  kad  Rhynchophorus završi sa kanarkama neće se stići pogostiti sa grugim palmama.Ukoliko država pod hitno ne nabavi jednu veliku sjeckalicu s kojom će pretvoriti u papar sve zaražene palme,bar slijedeće zime,mislim da će se teško moći stati ovim pošastima na kraj.Ja razmišljama o nabavci jednog stetoskopa s kojim ću moći kontrolirati da li netko gricka palmu iznutra.Ima li netko neki polovni stetoskop?
bvb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #236 u: Siječnja 29, 2013, 18:47:13 poslijepodne »
Nadam se da će se naći neko riješenje i za palmkillera. Poučan primjer je moljac Levuana irridescens, koji je na Fiđiju radio velike štete plantažama kokosovih oraha. http://en.wikipedia.org/wiki/Levuana_Moth Program borbe protiv ovog štetnika je bio toliko efikasan da se ovaj kukac sada nalazi na popisu izumrlih vrsta. :mrgreen: Nadam se da će se i palmkiller jednoga dana naći na tom popisu, da "pravi društvo" ovom moljcu.  :icon_twisted:
« Zadnja izmjena: Siječnja 29, 2013, 18:48:20 poslijepodne od palmofan »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #237 u: Veljače 03, 2013, 03:30:16 prijepodne »
stvarno uniste sve predivne palme......... :icon_sad: :icon_sad: :icon_sad:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #239 u: Travnja 04, 2013, 22:59:08 poslijepodne »
Najnovija vijest jest da je ekipa iz Zg,pretpostavljam iz Zavoda za zaštitu bilja,obišla terene zaražene mrskim nam neprijateljima,Rhynchophorus ferrugineus i Paysandisia archon,izgleda da se pilalo palme a vlasnicima je naloženo da moraju zaražene palme uništiti,to je par informacija koje sam dobio na brzinu.Dobio sam i lijepu knjižicu-brošuru,koja je objavljena od strane -Hrvatski centar za poljoprivredu,hranu i selo-Zavod za zaštitu bilja-,autori su Tatjana Masten Milek i Mladen Šimala.U knjižici su na 44 strane detaljno opisani i slikom prikazani ova dva napasnika,žderači palmi-R.f- i P.a.U knjižici su i slike nedavnih uništavanja zaraženih palmi koje je proveo Petar Šindija,kao i provedenog prskanja od strane stručnjaka(autora)iz Zavoda.Krasna knjižica,provjeriću dali se i gdje može doći do nje.Akcija protiv ovih nametnika je pokrenuta,rekao bih u zadnji tren,mogu reći da sam ugodno iznenađen,nisam očekivao da će se državni aparat tako brzo pokrenuti.Čestitke Zavodu.
bvb