Koliko sam do sada shvatio, bube ulaze u tkivo kroz krajeve peteljki i kroz deblo. Ako je tako, ja bih pokušao jednu "očajničku" foru: svi oni imaju svoj životni ciklus, tj, otprilike se zna kad počinju kretanje i hranjenje. Na većim palmama (jer izgleda da samo njih i napadaju, gdje ima dovoljno tkiva tj."mesa") po peteljkama i deblu bih probao kompresorom rašpricati bezbojni lak u dvije ruke(osim po lisnim plojkama gdje palma diše). Na polusuhi lak bih nanio i gušću otopinu insekticida i modre galice, koji bi onda ostali vezani na površini laka i ne bi predstavljali baš sočan zalogaj kad bi buba doplazila ili doletjela. Isto tako bi se stvorila jedna vrsta pokosti na površini, koju možda žderonje neće rilima ići probijati.Ovo bih izveo dvaput godišnje (proljeće i jesen) barem 2,3 ili 4 godine i nadao se da će pošast u medjuvremenu prestati. Kako palma bude rasla,ona će obarati drške peteljke prema dolje, no neće previše izlagati novog, nešpricanog tkiva, pa se možda bube ne uspiju uvući kroz lakirano i špricano drvo. Ovo nije baš estetski maksimum, ali i to je bolje nego izgubiti višegodišnju palmu. I dosta prtljavo, tako da se to može izvesti na dvije, tri palme, a tko će stići istretirati desetine drva...
Ne znam da li su fitosaniteti dobili dojavu o ovoj opasnoj zarazi. Trebala bi se pooštriti kontrola, da nam stranci ne počnu najednom prodavati velike palme za bagatelu, a zapravo će biti otpis (što bi nama bilo bolje nego njima)...