Evo sam napokon prošetao do Kožina.I to zato što sam jučer iz auta skužio da su svi Trachycarpusi u komi.Odmah na ulazu u Kožino iz pravca Zadra može se vidjeti 5 trahija koji su ili potpuno bez listova ili im je ostala još mala suknjica.Obišao sam samo jedan dio sela,oko crkve,i tu sam našao još nekoliko oštećenih ili potpuno uništenih trahija,mislim da sam vidio samo dva koji imaju srce-koplje ok.Nisam brojao ali jedno petnaestak trahija je gotovo.Ono najbolje je bilo kad sam blizu crkve našao jedan mali Chamaerops humilis,nekih pola metra debla,imao je koplje i nekoliko nerastvorenih listova,osušenih.Kad sam povukao koplje,ščupalo se lako,i na truloj petioli je bio i jedan crv zaglavljen sa jednim poluodlomljenim komadom petiole,baš se ne vidi jasno ali oko rupe u srcu vidi se veća nakupina piljevine,nusprodukt gozbe crva.meni taj crv sliči na tog mrskog nam neprijatelja.Humilis raste u zajednici sa crvenim trnom-japanska dunja,tako da nisam mogao dobro uslikat izgled palme,a nisam mogao ni malo bolje raskopati srce humilisa.Na zadnjoj slici se vidi list trahija sa karakterističnim oštećenjima od palmkilera.
Nedavno sam bio u MBM-a,tamo sam vidio gomilu palmi koje su stavili u karantenu kad su tamo u klopki našli jednu bubu.Manji dio palmi je preživio zbog nebrige i suše.najmanje stitinu butia,trahija,wagneranusa,roebelinija i kanarki je propalo,ali ne od palmkilera.Inspektori koji su to naredili nisu sigurno obišli okolinu MBM,u okolnim selima ima na stotine palmi,nisu sigurno vidjeli ni ove u Kožinu,ko zna koliko buba trenutno polaže jaja okolo.Jedine palme koje su sigurne su one koje su pod mrežom u karanteni u MBM-a.