Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 183094 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bukezi

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Palmkiller
« Odgovori #165 u: Prosinca 15, 2012, 08:55:52 prijepodne »
kakva katastrofa ja sam to uzivo video pre dve godine kad sam letovao u spaniji tamo je mnostvo palmi pojedeno...ali su pretezno unisteni phoenixi na ostalim palmama nisam video takva ostecenja...zalosno je to da niko nece da preuzme nesto po tom pitanju a treba se zapitati koliko je godina toj palmi trebalo da naraste i postane takav primerak i koja je privilegija i cast da takva biljka krasi neko mesto ili lokaciju...
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline lovranpalm18

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #166 u: Prosinca 15, 2012, 10:27:31 prijepodne »
Još ćemo sa radošću pratiti pahuljice kako zatrpavaju palme :misli:...mada, s obzirom da te bube žderu i uvlače se u samu srž palme, nisam siguran ni da bi jaka zima uspjela to zatući...možda onakva na razini 85, ali kakvog onda smisla od svega...pravo rješenje u slučaju ovakvih pošasti bilo bi zabrana bilo kakvog uvoza, piljenje i paljenje postojećih sumnjivih(a i tu je upitno kako znati gdje su već prve bube ušle) te sadnja isključivo domaćih kontroliranih biljki od sijanaca....inače, malo će palmi ostati na životu ako se bube prilagode na ovdašnju klimu...

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #167 u: Prosinca 15, 2012, 14:14:10 poslijepodne »
čua sam se sa Šindijom palme su iz Brodarice kod Šibenika, a ne iz Solarisa, kaže Petar da u Solarisu ima jedna koja je sigurno leglo ali ne daju je vadit!? kaže da je kod ovih u Brodarici naša i bube uokolo kako usporeno šetaju, znači dok je bilo toplo vjerojatno je dobar dio napustia te kanarke...
trava stavi još koju sliku ovog užasa...
lovran palm ako ih prošla zima nije sredila sa 15 dana teških minusa u Šibeniku ne znam koja će...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #168 u: Prosinca 15, 2012, 16:28:51 poslijepodne »
Taj se parazit pojavio u južnoj Evropi tako što su se iz Egipta počele uvoziti velike i zaražene dactylifere. Samo zato što su bile jeftinije i što se odmah htjelo imati velike palme ispred hotela ili turističkih kompleksa. U današnjem svijetu globalizacije sve se odmah hoće veliko i uz što manje truda i nije ni čudo što sada imamo ovo. Prije 50-ak godina to se ne bi nikada moglo dogoditi, ali ne, kome se da još čekati da palma naraste  :thumb_down:

Moj post iz 2008. nije nimalo pomogao ovima iz Solarisa da nam dovedu napasnike na našu obalu i posade na stotine velikih zaraženih palmi koje su btw totalno neprimjerene tom djelu obale.... Trebalo bi tužiti ove glavne tamo...

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #169 u: Prosinca 15, 2012, 16:33:35 poslijepodne »
To treba pod hitno i pod svaku cijenu sve uništiti dok nije prekasno.
Kada se prošire posvuda će biti potrebni daleko veči napori da se tome stane na kraj.

Offline lovranpalm18

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #170 u: Prosinca 15, 2012, 17:02:13 poslijepodne »
Zna li netko gdje najčešće te bube napadaju i ulaze u tkivo palme, je li to samo preko starih otpiljenih suhih ostataka grana uz deblo ili i kroz zeleno lišće tj.grane. Ako ne ulaze kroz svježe žive grane, onda imam neke ideje kako spašavati vrijedne primjerke i to samo neke sa ne pregustom krošnjom...

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #171 u: Prosinca 16, 2012, 16:17:32 poslijepodne »
ako ima svježi rez grane vjerojatno njega prije obabiru jer je mekše za uć u palmu...
napravia san djir do Brodarice, stanje je loše, ima desetak kanarki na koji se vidi rad nametnika, ako su u ove dvije izvađene pronađene tisuće šta ličinki šta obraslih buba jednostavnom računicom se dođe do zaključka da ima 10 000 jedinki spremnih za novu sezonu , nadam se da će nadležni brzo reagirat i uništit zaražene palme ili se možemo oprostit od kanarki...evo nekoliko fotografija...

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #172 u: Prosinca 16, 2012, 16:18:52 poslijepodne »

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #173 u: Prosinca 16, 2012, 16:19:28 poslijepodne »

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #174 u: Prosinca 16, 2012, 16:20:04 poslijepodne »

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #175 u: Prosinca 16, 2012, 16:36:43 poslijepodne »
Katastrofa,nije valjda da ne postoji  neki insekticid.Kako je krenulo još če palme na kontinentu jedine opstati... :icon_question:
« Zadnja izmjena: Prosinca 16, 2012, 16:37:17 poslijepodne od icupi21 »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #176 u: Prosinca 16, 2012, 16:37:44 poslijepodne »
Ovo je užasno! :shocked: Mislim da će invaziju palmkillera biti nemoguće spriječiti, čak i da se uklone sve zarežene kanarke sa javnih površina sumnjam da će to napraviti većina vlasnika u svojim vrtovima. Osim toga, ne treba zaboraviti da na mnogim mjestima rastu samonikle kanarke, često su ta mjesta i teško pristupačna, o njima nitko ne brine i mogle bi postati izvor širenja ove pošasti.
« Zadnja izmjena: Prosinca 16, 2012, 16:38:33 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #177 u: Prosinca 16, 2012, 16:44:49 poslijepodne »
Sljedeći bi na redu bio Primošten, ukoliko ti nametnici imaju tako veliki domet. Negdje na temi se spominje taj podatak...

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #178 u: Prosinca 16, 2012, 16:48:59 poslijepodne »
Gadno! Prema informaciji koju sam dobio danas iz Grčke radijus kretanja je oko 1km godišnje u našemu klimatu. Postoje neke metode zaštite i prevencije a napisat ću malo više o tome večeras kad mi pošalje još par odgovora.
Sve to skupa još uvik nije razlog za smak svita ma koliko god je ružno :mrgreen:

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #179 u: Prosinca 16, 2012, 16:49:25 poslijepodne »
upravo se radi na informiranju ministarstva, općina, turističkih zajednica i na kraju ljudi koji imaju kanarke u svom vrtu..
postoji nekoliko načina za ili prevenciju ili liječenje zaražene biljke...prevencija insekticidima, po palmi i unutar, zatim mikrovalovima, tj temperaturom pobit u palmi sve bube, pa infekcija kukca gljivicama koje oni sami prenose dok ne podlegnu i na druge kolonije i crvići nematode...
buba je tu, naša klima joj odgovara, problem je šta bilo koji oblik zaštite košta i treba se obavljati periodično, uvijek će biti pokoja kanarka van pogleda i tretmana,ako se i pristupi ozbiljno..pravu dozu ozbiljnosti će bojim se tek dobit kad počnu nestajat naše prepoznatljive rive po obali...