Konstantinos Theodoropoulos iz Grčke mi je posla neke linkove i neke informacije o tome kako oni izlaze na kraj sa RPW i nakon svega mogu samo reći da efektivnoga, jednostavnoga i jeftinoga načina zaštite za sada nema nego se djeluje na prevenciju zaraze insekticidima. Nažalost uzgoj palmi u nas nije komercijalan pa se nemože ni očekivat nekakva pomoć institucija ko npr. u Qataru, Izraelu, Egiptu i nekim drugim zemljama koje ulažu dosta u sistemske klopke i slično i stvari dobro već godinama drže pod kontrolom. Mi smo ostali skoro jedina obala na mediteranu koja još uvik ima sačuvanu kanarsku palmu, sad do kad ćemo to je već pitanje.
Najčešće se za zaštitu koriste kombinacije prskanja i injektiranja insekticida u palme ali malo se toga da spasit ako je već došlo do zaraze.
Za samu preventivu oni u Grčkoj najučinkovitije koriste insekticide koji sadrže djelatnu tvar Dimethoat u omjeru 2cc/1lt i s tom otopinom prskaju petiole uz samo deblo i srce palme. Kaže da smrdi ko kuga i da postupak treba ponavljat svako 4 mjeseca iako bi u nas možda bilo dosta i tri puta jer bube zimi baš i nisu u preletima.
Malo sam gleda i u nas se ima za nabavit pod imenima Calinogor, Chromgor 40, Perfekthion, Rogor 40, Sistemin E-40 i Zagor. Kod malo osjetljivijh vrsta trebalo bi desetak dana poslije tretirat sa nekim fugicidom jer su moguća gljivična oboljenja.
Da, još i to, ne trimati , čistiti , rezati grane u razdoblju kada se mogu bube pojaviti ( čitaj nikad osim zimi) i rezati sam kad se skroz prirodno osuše da na njima nema više nimalo zelenila a ako baš moraš onda ne skroz uz deblo nego bar nekih 60-100 cm dalje.
Jedan dobar link o RPW-u zaštiti feromonskim klopkama
http://cisr.ucr.edu/pdf/red_palm_weevil_surveillance_early_detection.pdfSretno nam!