Ako do kraja februara ne bude vecih minusa ja bih ovu zimu smatrao blagom. Na mom vanskom min-max termometru najniza temperatura je bila -2,8, a najvisa 19,6. Resetovao sam ga 01.12.2012. Danas iznosim sve klijance van pa nek im je srecan dan zaljubljenih 
Po oštrini mrazova je ova zima (dosad) svakako blaža od lanjske 2011/12. i od 2009/10. s malo dvocifrenih minusa najviše na sjeverozapadu, pa se može smatrati osrednjom tj. približno odgovara dugogodišnjim prosječnim zimama iz prošloga 20. stoljeća. Medjutim po vremenskom trajanju (blažih) minusa po danima nije kraća od lanjske, naročito u sjeverozapadnom zaledju, nutarnjoj Istri i dalmatinskoj Zagori. Naprotiv ostali Jadran i jugoistok Panonije su zimus znatno topliji nego u prošlih par godina.
Srednjoročne najave za idućih dvadesetak dana još pokazuju dalji nastavak zime barem s jednocifrenim noćnim minusima u sjeverozapadnom zaledju negdje do
8. 3., nakon čega bi i tu do jeseni uglavnom moglo biti bez mraza ili najniže oko nule (osim u gorju i Medjimurju). Vjerojatno najniži budući (jednocifreni) minusi ovog mjeseca se još očekuju noću oko
25./26. 2. i nakon toga noću na kontinentu tek malo ispod nule, a uz Jadran stalno iznad do jeseni. Moje 2 vanjske zbirke na Kvarneru (Krk + Crikvenica) su zimus izvrsno prošle bez većih gubitaka, a par manjih šteta imam samo u najhladnijim Sesvetama -
o tom kasnije u drugoj temi nakon zime.