Autor Tema: Ekskluzivno: Jedinstveni fosili mangrove palme Nypa iz eocena u Hercegovini  (Posjeta: 6219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Ekskluzivno: Jedinstveni fosili mangrove palme Nypa iz eocena u Hercegovini
« u: Listopada 10, 2012, 06:50:50 prijepodne »
Pozdrav svim palmofilima - Novi sam na ovom forumu - ljubitelj sam flore - ali pretpovijesne flore - ili - fosilne flore. Ono radi cega sam se iskljucivo registrirao na ovaj forum jesu brojni fosili listova ali i plodova palmi koje sam nasao medju brojnim fosilima na sirem podrucju Citluka kod Medjugorja u Hercegovini. Rijec je o srednjem eocenu i starosti oko 42 miliona godina - a pronadjeni fosili palmi, zajedno s ostalim fosilnim biljkama kao i fosilima skoljaka, puzeva, koralja, jezinaca,itd.-vrlo jasno kazuju kako je na ovom podrucju prije 40-i kusur godina vladala tropsko-suptropska klima a izgled okolisa je bio u potpunosti razlicit negoli danas i to takav da su ovdje bile brojne manje i vece plitke morske uvale i lagune, a isto tako je postojala delta s estuarijem. More je slicno kao i danas prostiralo se s juzne strane, kopno je bilo nesto nize jer je tad tek zapocimalo glavno izdizanje i formiranje Dinarida, i ono sto je najvaznije ili bolje reci najslikovitije jest vegetacija koja je rasla uz ovu obalu i unutar delte - koja je sadrzavala mangrovu vegetaciju zajedno sa brojnim Nypa palmama, uz koje su rasle jos i rijedje visinom vise palme roda Sabal i Flabellaria. Uz palme, tu su bili eukaliptusi, banksije (Banksia), cimetovci (Daphnogene ), tropske smokve (Ficus), sjevernoamericka slatka paprat (koja nije to)-Comptonia, lovori, pinije, sofore (Sophora), australski mocvarni cempresi-aktinostrobusi (Actinostrobus) itd. U cijeloj ovoj slici praokolisa dokazivoj brojnim fosilima vrlo je zanimljiv izrazen ili brojan udio vrsta koje danas prirodno rastu samo na krajnjem istoku Azije. Takva vrsta je i palma Nypa - ona je jedina palma unutar mangrove vegetacije, i jedna od najstarijih palmi na svijetu (fosilni pelud nadjen starosti-65-70 mil.god.). No, ipak najpoznatiji i najatraktivniji vidovi fosila ove palme su fosili njenih plodova koji su nadjeni diljem svijeta od paleocena do pliocena (vecinom). Nedavno je kod Mostara u Hercegovini u selu Tepcici otkriveno nalaziste brojnih fosilnih plodova Nypa palme eocenske starosti. U siroj regiji ukljucujuci sve drzave ex Jugosl.ovi fosili nisu dosad pronadjeni tako da pronalazak ovog fosilnog nalazista juzno od Mostara u BiH predstavlja jedinstven paleontoloski lokalitet. Jedinstvenost i znacaj lokaliteta je posebice izrazen zbog toga sto su na njemu na jako maloj povrsini pronadjeni iznimno brojni fosilni plodovi pri cemu pojedini mjere najvece dimenzije ovih plodova dosad nadjene u svijetu.
Palms are truly paradise trees

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
Slike fosilnih plodova Nypa mangrove palme-Tepcici kod Mostara
« Odgovori #1 u: Listopada 10, 2012, 07:00:28 prijepodne »
Idemo jos slika - crna mala linija = 1 cm -
Na slikama je lokalitet Tepcici i fosili plodova Nypa (Nypadites burtini) palme nadjenih ovdje

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
Slike fosilnih plodova Nypa mangrove palme-Tepcici kod Mostara-nastavak
« Odgovori #2 u: Listopada 10, 2012, 07:16:41 prijepodne »
Za ovu palmu postoji niz brojnih zanimljivosti. Posebice je zanimljivo kako je danas gledajuci sve vrste Nype koje su zivjele u geoloskoj proslosti- ostala samo jedna jedina zivuca vrsta Nypa fruticans (http://en.wikipedia.org/wiki/Nypa_fruticans). Nadalje, danas najpoznatije i najatraktivnije fosilno nalaziste takodjer eocenskih plodova nipa palmi jest u siroj okolici Londona (Sheppey) u Engleskoj - sto kazuje koliko je sve tropska klima isla prema sjeveru s tim da je i taj dio Engleske bio u eocenu tad prije 45-50 mil.god.na nekoj 40-oj paraleli-na polozaju danasnjeg Madrida. Ali evo probajmo zamisliti mangrovu vegetaciju sa stotinama nipa palmi, drugim palmama, krokodilima, kornjacam i dr.zivotinjama recimo uz obale danasnje Costa Brave ili sj.Portugala- nezamislivo-jel ? Ovi svi fosili flore su prema tome od iznimne vrijednosti jer izravno pokazuju kakva je klima i vegetacija bivala na onim mjestima gdje je pronadjena - pri cemu se moze uvidjeti kako je vise od 70 posto planete u Eocenu bilo pod tropskom ili suptropskom klimom - sto je vjerojatno pokazatelj o dosta drugacijem odnosu izmedju Zemlje i Sunca negoli je danas ukljucujuci drugaciji polozaj zemljine osi i radijusa od zemlje do sunca - a time i drugacijeg nagiba i jakosti sunceve svjetlosti na zemlji.

Offline Henoh

• Administrator
Odg: Ekskluzivno: Jedinstveni fosili mangrove palme Nypa iz eocena u Hercegovini
« Odgovori #3 u: Listopada 10, 2012, 08:46:04 prijepodne »
Odlična reportaža. Hoće li rezultati terenskih istraživanja kod Tepčića biti objavljeni u nekoj od znanstvenih publikacija? Pronašao sam i Vaš  blog http://fosilihercegovina.blogspot.com/2012_03_01_archive.html Moje čestitke  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
Odg: Ekskluzivno: Jedinstveni fosili mangrove palme Nypa iz eocena u Hercegovini
« Odgovori #4 u: Listopada 10, 2012, 09:16:59 prijepodne »
Čestitam i ja,baš me lijepo iznenadio ovaj članak.Nego,da ti nama pošalješ  koju sjemenku da provjerimo dali je klijava? :sun:
bvb

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #5 u: Listopada 10, 2012, 09:38:01 prijepodne »
Stvarno da se čovjek zamisli.

ovo je jako zanimljivo, ima li netko od nas Nypu fruticans u kolekciji?

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
Fosili palmi - i ostalog azijsko-australskog bilja
« Odgovori #6 u: Listopada 10, 2012, 11:38:37 prijepodne »
Pozdrav svima,
Jest, vec vise od 1,5 god.uredjujem portal: http://fosilihercegovina.blogspot.com/ , na kojem ima ponajvise paleontologije, zatim dosta arheologije, ali isto tako i botanike kao i zoologije.
Sto se tice upita za -slanje-sjemenki-da se vidi klijavost- To je i meni palo na pamet - ono u smislu da li bi se genetickim ispitivanjima mogla klonirati ova palma. Ono sto je interesantno jest to da su neki od fosilnih plodova Nype dosta solidno ocuvani s vidljivim djelomicno pougljenisanim ili tamnijim ovojem ali i endokarpom. Valjalo bi i to ispitati.. A sto se tice upita za  strucno objavljivanje - kako je lokalitet tek svjeze evidentiran - u tijeku je znanstveno-paleontoloska obrada zasebno ovih fosila za jedan strucni casopis, a opis ovog lokaliteta zasad je objavljen samo u magistarskom radu: http://www.untz.ba/index.php?page=glamuzinag-magist .   
U nastavku prikazujem jos jedan mali dio od ukupne kolekcije mnogobrojnih primjeraka fosilne flore iz eocena iz sela sjeverno i sjeveroistocno od Citluka.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Listopada 10, 2012, 11:52:06 prijepodne »
Pošto su fosili tako dobro očuvani možda bi se i mogla izvući DNA iz njih. Bilo bi baš zanimljivo klonirati izumrlu vrstu palme.
USDA zone: 7a

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
slike-fosili-palme i ostalo
« Odgovori #8 u: Listopada 10, 2012, 14:46:16 poslijepodne »
prve dvije slike gore prikazuju ogromni fosilizirani -okamenjeni ili bolje receno kristalizirani dio nekog drveta- nadjen i uslikan isto u Tepcicima blizu nipinih plodova. Treca slika jest jedan od plodova u trenutku netom kad je otkriven.

Tri slike u nastavku prikazuju pravi fosilni mozaik grana takodjer u eocenskoj stijeni tek nesto malo juznije u nalazistu Gradnici-pri cemu je najvjerojatnije rijec o dijelovima nipinih stabljika jer imaju ravnu strukturu s ravnim uzduznim teksturama i poprecnim ravnim linijama. Medju ovim fosilima grana vjerojatno je prisutno i ostalih grana moguce od konifera aktinostrobusa ili nekih oblika slicnih eukaliptusima.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #9 u: Listopada 10, 2012, 15:24:47 poslijepodne »
Krasno.na zadnjoj slici,kao da se vide nodiji na grani-deblu,jako me podsjeća na rhapis palmu,možda nešto slično excelsei?
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
Odg: slike-fosili-palme i ostalo
« Odgovori #10 u: Listopada 10, 2012, 23:24:57 poslijepodne »
Fosilne-palme, dobrodošao na forum.
Jako je zanimljivo sve o čemu govoriš.  :thumb_up:

Još bih prigodno dodao jednu fotografiju okolice Čitluka od prije par miljona godina  :sun: :

Sa PACSOA-e: http://www.pacsoa.org.au/palms/Nypa/fruticans.html

Razmišljao sam o nabavci Nypa-e fruticans još dok sam otvarao temu:
http://palmapedia.com/index.php/topic,525.msg10807.html#msg10807

ali sam odustao zbog njene osjetljivosti na hladnoću.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #11 u: Listopada 10, 2012, 23:38:14 poslijepodne »
I ja sam razmišljao o njoj,krasna i zanimljiva palma,ali sam odustao zbog njene osjetljivosti na suhoću,uglavnom,vrlo zahtjevna i osjetljiva palma,valjda je zato i izumrla u ovim krajevima.Ali imamo ipak jednu autohtonu palmu u ovim krajevima,malo je fosilizirana ali bolje nemamo :thumb_up:
bvb

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
Nypa fosili
« Odgovori #12 u: Listopada 11, 2012, 07:07:19 prijepodne »
Pozdrav,
Branimire bas mi je drago da ste poslali vezu za ovaj vas raniji tekst o Nypi fruticans s ovog foruma - posebice jer se na zadnjoj vasoj slici - slici recentnog ploda - savrseno dobro vidi slicnost oblika - i sto je uocljivo ili jasno vidljivo kod ovog recentnog ploda jest da mu je slabo razvijen donji bazni dio kojim je prije odvajanja ucvrscen u bazni 'grozd' u kojem bude zbijeno puno ovakvih plodova. I upravo ova slika pokazuje paralelu (ako ste vidjeli fosilne plodove sto sam ih poslao) u nacinu ocuvanosti fosilnih plodova nipe kod Citluka gdje je u gotovo vecine pronadjenih primjeraka bazni tj.donji dio ploda slabije ocuvan ili je ukomponiran u sediment a 2/3 cijelog, gornjeg dijela ploda je puno bolje ocuvano s izvornim oblikom.

Evo da posaljem i slike - ostalih listova palmi - ne moraju biti nipe - al najvjerojatnije jesu - s lokaliteta Lokvice sj.od Citluka takodjer srednji eocen ...

Offline fosilne-palme

• Washingtonia
  • *
rekonstrukcija izgleda krajolika sela Tepcici u eocenu
« Odgovori #13 u: Listopada 11, 2012, 07:19:04 prijepodne »
skoro zaboravih - i sam sam nacinio foto-obradom rekonstrukciju ili usporedbu danasnjeg i eocenskog izgleda podrucja gdje su nadjeni fosilni nipini plodovi.... pa saljem slike te rekonstrukcije (prve dvije slike) s tim da su obje slike iste - samo sto je 1.-recentna a 2.isti prizor ali vracen vise od 40 mil.god.unazad...a treca slika je jos jedan fino vidljiv fosilni komad grane/stabljike iz Lokvica (3 slike iz prethodne poruke)

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Listopada 11, 2012, 15:15:58 poslijepodne »
Rekonstrukcija je zanimljiva, podsjeća na tropska područja Azije, no zaboravio si na jednu stvar. U to vrijeme na području Lokvica sigurno brda nisu bila toliko visoka kao danas jer je tada tek počelo izdizanje Dinarida pa si trebao malo sniziti brdo na slici.
USDA zone: 7a