Pozdrav svim palmofilima - Novi sam na ovom forumu - ljubitelj sam flore - ali pretpovijesne flore - ili - fosilne flore. Ono radi cega sam se iskljucivo registrirao na ovaj forum jesu brojni fosili listova ali i plodova palmi koje sam nasao medju brojnim fosilima na sirem podrucju Citluka kod Medjugorja u Hercegovini. Rijec je o srednjem eocenu i starosti oko 42 miliona godina - a pronadjeni fosili palmi, zajedno s ostalim fosilnim biljkama kao i fosilima skoljaka, puzeva, koralja, jezinaca,itd.-vrlo jasno kazuju kako je na ovom podrucju prije 40-i kusur godina vladala tropsko-suptropska klima a izgled okolisa je bio u potpunosti razlicit negoli danas i to takav da su ovdje bile brojne manje i vece plitke morske uvale i lagune, a isto tako je postojala delta s estuarijem. More je slicno kao i danas prostiralo se s juzne strane, kopno je bilo nesto nize jer je tad tek zapocimalo glavno izdizanje i formiranje Dinarida, i ono sto je najvaznije ili bolje reci najslikovitije jest vegetacija koja je rasla uz ovu obalu i unutar delte - koja je sadrzavala mangrovu vegetaciju zajedno sa brojnim Nypa palmama, uz koje su rasle jos i rijedje visinom vise palme roda Sabal i Flabellaria. Uz palme, tu su bili eukaliptusi, banksije (Banksia), cimetovci (Daphnogene ), tropske smokve (Ficus), sjevernoamericka slatka paprat (koja nije to)-Comptonia, lovori, pinije, sofore (Sophora), australski mocvarni cempresi-aktinostrobusi (Actinostrobus) itd. U cijeloj ovoj slici praokolisa dokazivoj brojnim fosilima vrlo je zanimljiv izrazen ili brojan udio vrsta koje danas prirodno rastu samo na krajnjem istoku Azije. Takva vrsta je i palma Nypa - ona je jedina palma unutar mangrove vegetacije, i jedna od najstarijih palmi na svijetu (fosilni pelud nadjen starosti-65-70 mil.god.). No, ipak najpoznatiji i najatraktivniji vidovi fosila ove palme su fosili njenih plodova koji su nadjeni diljem svijeta od paleocena do pliocena (vecinom). Nedavno je kod Mostara u Hercegovini u selu Tepcici otkriveno nalaziste brojnih fosilnih plodova Nypa palme eocenske starosti. U siroj regiji ukljucujuci sve drzave ex Jugosl.ovi fosili nisu dosad pronadjeni tako da pronalazak ovog fosilnog nalazista juzno od Mostara u BiH predstavlja jedinstven paleontoloski lokalitet. Jedinstvenost i znacaj lokaliteta je posebice izrazen zbog toga sto su na njemu na jako maloj povrsini pronadjeni iznimno brojni fosilni plodovi pri cemu pojedini mjere najvece dimenzije ovih plodova dosad nadjene u svijetu.