Palmark, zaštita canariensisa izgleda odlično

!
Svoju W. filiferu i B. capitatu koje su posađene uz veliki kameni zid na međusobnom razmaku od oko 2,5 m zaštitio sam tako da sam također napravio okvir od drvenih letvica visok oko 1 m s prednje strane i oko 1,2 m sa strane prema zidu. okvir je dugačak oko 3 m (zajednička zaštita za obe palme) i 'dubok' je oko 1 m. Omotao sam ga sa 2 sloja agro folije (ona bijela poluprozirna 'tkanina'). S gornje strane sam još stavio najlon kako bi palmice ostale na suhom. Povezao sam malo listove, ali ne previše jer su relativno kruti, posebno od butie, pa nisam htio da se oštete ili slome.
Slikat ću drugom prilikom jer sam radio tu zaštitu par sati, već me ulovio mrak, pothladio sam se i više mi se nije dalo izlaziti iz kuće da slikam!
Drugu washingtoniu sam još prije mjesec dana zaštitio na sličan način, isto tako i mandarinkicu i izgledale su sad dobro.
Kao što sam već napisao na Washingtoniji i butii se nije vidjelo nikakvo oštećenje od predhodne noći na skoro -8 C, kao ni na agavama (mislim da su americane, samo imaju izraženije bodlje i malo šire listove i sliče na onu Verudinu). Sada sam zaštitio najveću agavu (velika oko pola metra i ovo joj je 3. zima u vrtu), a manje sam ostvio da vidim kako će proći.
Kumquat sam ostavio nezaštićen, cvao je tek u 9. mj i do nedavno imao puno zelenih plodova koji su tek počeli žutit. Sada su plodovi otpali, a lišće izgleda dobro pa ga nisam htio štitit jer ne želim da mi baš sve biljke u vrtu budu zamotane. Mala C. australis koju sam posadio u 2. mj također izgleda dobro, kao i yucca rostrata i nisam ih štitio. Inače rostratu sam kupio u spltskom MBM isto u 2. mj i kad sam ju donio prevrnula se iz posude i skužio sam da gotovo uopće nema korijena. Mislio sam da će se osušit, međutim izgleda odlično i to je izgleda biljka koja jako dobro podnosi sušu i hladnoće.
Ispod svake zaštićene biljke stavio sam nekoliko plastičnih boca vode, onoliko koliko mi je moglo stati. Inače stražnja strana okvira za zaštitu mi se naslanja na kamene zidove i s te strane nisam stavljao agro foliju jer je i kamen dobar 'spremnik' topline zbog svoje mase.
Napravio sam pokus i stavio termometar ispod zaštite od mandarinke i dok je vani pokazivalo -5 C ispod zaštite je bilo -1 C što mislim da je odlična razlika budući da nemam instalirane nikakve grijalice.