Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 483851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #435 u: Siječnja 01, 2009, 20:46:25 poslijepodne »
E to sam hteo da cujem,nekog ko vec ima iskustva...Ja stvarno nikad nisam video trahi na mrazu i mozda je ovo onda zaista sve normalno! Zaista bi me cudilo da se smrzne,prvo niti je toliko mali,drugo dobro je malciran i stablo je umotano u cebe,trece ipak je to samo 6 dana mraza bez prekida i ni jednom nije islo ispod -5C (na 2m visine,e sad mozda je pri tlu i koji stepen hladnije,a trahi nije visok)...
Al sutra ga ipak stitim kako znam i umem pa cemo videti! Bila bi velika steta da ode! Kod nas su Pivi palme jako skupe i moj ovakav primerak kakav je (a ima slika po forumu) bio bi sigurno bar 100 evra,a o vecima necu ni da razmisljam!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #436 u: Siječnja 01, 2009, 21:11:56 poslijepodne »
Di je slika tvoga trachya?

Cijene mladih palmi su vam iste kao i kod nas koliko sam imao prilike vidit po netu (sobne palme, mladi trachyi, phoenixi, washingtonie...)

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #437 u: Siječnja 01, 2009, 22:56:01 poslijepodne »
Prakticno nezasticenom Chamaeropsu (onom koji sam kupio na izlozbi) koji mi stoji napolju u saksiji nije apsolutno nista, ili se bar nikakva ostecenja za sad ne vide. Jedini vid zastite su flase sa toplom vodom koje drzim oko njega i menjam ih 2 puta dnevno, to sigurno dize temperaturu za stepen-dva, ali nije bas neka zastita...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #438 u: Siječnja 02, 2009, 01:07:41 prijepodne »
Palmark drzim ti palceve za Trahija  :thumb_up:
Ja verujem da ce da se izvuce  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #439 u: Siječnja 04, 2009, 11:29:54 prijepodne »
Ja juce toko dana zastitio trachy,mislim u poslednjem trenutku posto je jutros izmereno ispod -9C  :icon_mad:
Prvo sam od samog dna stabla do vrha i oko centralnog koplja dobro namotao bozicne lampice,zatim sam listove skupio na gore i celu palmu obmotao sa dva sloja jute!
Preko svega u tri sloja folija sa mehuricima vazduha!
Malopre sam proveravao,trachy se otopio,a listovi su ponovo jedri,zeleni,normalno izgledaju!
Mislim da ce sve biti ok. Zastitu mogu vrlo lako skinuti cim temperature dodju u plus!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #440 u: Siječnja 04, 2009, 12:16:52 poslijepodne »
moj trahij je i dalje bez zastite kao i ostali u đakovu, no mislim da zasad nema potrebe, jer jos nisu preniske temperature... a nadam se da i nece biti... :icon_smile: :misli:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #441 u: Siječnja 04, 2009, 13:02:43 poslijepodne »
Ma ovo nisu strasne temperature, ali strasno je trajanje...  :zbunjen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #442 u: Siječnja 04, 2009, 13:08:39 poslijepodne »
I kod mene je bar na prvi pogled za sada sve ok. , ali to je sada već 10-ti dan s temp. ispod 0. Još malo pa će ko i lani ,iako mislim da će sve biti u redu i bez posljedica. Kod mene su još nezaštićeni.....(samo sam im listove skupio zbog snijega) :thumb_up:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #443 u: Siječnja 04, 2009, 16:36:54 poslijepodne »
Jednogodišnja Brahea silver i Cycas revoluta. Jedina zaštita im je ružmarin i trenutno nisu nimalo zabrinuti minusima i hladnim danima.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #444 u: Siječnja 04, 2009, 20:25:45 poslijepodne »
Šta nije na prvoj slici možda jubaea chilensis?

vidio sam palmu na prvoj slici ovo ljeto u Vodicama, ali nisam imao aparat da je slikam. Ako netko zna Vodice, nalazi se na onom glavnom trgu uz rivu, desetak metara od zdenca. Sigurno nije canariensis, a mislim da je p. robenii, ali stvarno nisam siguran.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #445 u: Siječnja 04, 2009, 20:29:19 poslijepodne »
Di je to u ovoj kobasica temi?  :misli:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #446 u: Siječnja 04, 2009, 20:32:46 poslijepodne »
Evo u Vodicama se spremaju za polarnu zimu :mrgreen:

Porat, koja ova palma?
Nema govora u roebeleniu. Ni u snu. On ne raste ovoliki, ima 10 puta tanje deblo.
Ovo je gotovo sigurno Jubaea chilensis.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #447 u: Siječnja 04, 2009, 21:02:49 poslijepodne »
Palmark, zaštita canariensisa izgleda odlično  :sretan: !

Svoju W. filiferu i B. capitatu koje su posađene uz veliki kameni zid na međusobnom razmaku od oko 2,5 m zaštitio sam tako da sam također napravio okvir od drvenih letvica visok oko 1 m s prednje strane i oko 1,2 m sa strane prema zidu. okvir je dugačak oko 3 m (zajednička zaštita za obe palme) i 'dubok' je oko 1 m. Omotao sam ga sa 2 sloja agro folije (ona bijela poluprozirna 'tkanina'). S gornje strane sam još stavio najlon kako bi palmice ostale na suhom. Povezao sam malo listove, ali ne previše jer su relativno kruti, posebno od butie, pa nisam htio da se oštete ili slome.
Slikat ću drugom prilikom jer sam radio tu zaštitu par sati, već me ulovio mrak, pothladio sam se i više mi se nije dalo izlaziti iz kuće da slikam!
Drugu washingtoniu sam još prije mjesec dana zaštitio na sličan način, isto tako i mandarinkicu i izgledale su sad dobro.
Kao što sam već napisao na Washingtoniji i butii se nije vidjelo nikakvo oštećenje od predhodne noći na skoro -8 C, kao ni na agavama (mislim da su americane, samo imaju izraženije bodlje i malo šire listove i sliče na onu Verudinu). Sada sam zaštitio najveću agavu (velika oko pola metra i ovo joj je 3. zima u vrtu), a manje sam ostvio da vidim kako će proći.
Kumquat sam ostavio nezaštićen, cvao je tek u 9. mj i do nedavno imao puno zelenih plodova koji su tek počeli žutit. Sada su plodovi otpali, a lišće izgleda dobro pa ga nisam htio štitit jer ne želim da mi baš sve biljke u vrtu budu zamotane. Mala C. australis koju sam posadio u 2. mj također izgleda dobro, kao i yucca rostrata i nisam ih štitio. Inače rostratu sam kupio u spltskom MBM isto u 2. mj i kad sam ju donio prevrnula se iz posude i skužio sam da gotovo uopće nema korijena. Mislio sam da će se osušit, međutim izgleda odlično i to je izgleda biljka koja jako dobro podnosi sušu i hladnoće.
Ispod svake zaštićene biljke stavio sam nekoliko plastičnih boca vode, onoliko koliko mi je moglo stati. Inače stražnja strana okvira za zaštitu mi se naslanja na kamene zidove i s te strane nisam stavljao agro foliju jer je i kamen dobar 'spremnik' topline zbog svoje mase.
Napravio sam pokus i stavio termometar ispod zaštite od mandarinke i dok je vani pokazivalo -5 C ispod zaštite je bilo -1 C što mislim da je odlična razlika budući da nemam instalirane nikakve grijalice.
DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #448 u: Siječnja 04, 2009, 21:09:19 poslijepodne »
Porat, koja ova palma?
Nema govora u roebeleniu. Ni u snu. On ne raste ovoliki, ima 10 puta tanje deblo.
Ovo je gotovo sigurno Jubaea chilensis.

Mislio sam na ovu lijevo, zamotanu. Ne znam što je, ali canariensis sigurno nije. Jubaeu znam sa slika i nije me uopće podsjetilo na nju, ali ne mogu sa sigurnošću tvrdit.
DRNIŠ:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #449 u: Siječnja 04, 2009, 21:11:02 poslijepodne »